Det er nok mange som er samboere der kun den ene parten står som eier av boligen. Det vil i praksis si at den som ikke er eier av eiendommen, nesten fungerer som en slags leieboer i eget hjem. For mange kan det være et litt sårt tema å komme inn på, men dette er samtidig viktig for å sikre rettferdighet for alle parter.
Det hjelper lite om man har bidratt med dagligdagse ting i boligen, så lenge man ikke står som eier har man heller ikke rett til en eventuell gevinst ved et salg. Mange kvier seg nok for å ta denne samtalen, da det egentlig er eventuelle samlivsbrudd man snakker om. I de aller fleste tilfeller er det som regel mest lønnsomt å kjøpe seg inn, kontra det å betale leie til partneren sin. Å eie din egen bolig gir deg en viktig økonomisk forutsigbarhet.
Kortversjonen
- Start prosessen med en verdivurdering av boligen for å få en nøyaktig estimert verdi. Dette vil hjelpe deg med å planlegge hvor mye du har råd til å investere.
- Vurder nøye hvor stor andel av boligen du ønsker å kjøpe deg inn i basert på din økonomi og langsiktige planer.
- Husk å ta hensyn til andre kostnader som kan oppstå, som dokumentavgift og tinglysning av eierandelen din.
- Sikre deg juridisk trygghet ved å utarbeide og signere en samboeravtale som tydelig fastsetter eierandelen og rettighetene til begge parter ved et eventuelt salg.
Hvordan går man frem om man skal kjøpe seg inn i bolig?
Det finnes prosedyrer på hvordan slike situasjoner håndteres, og det er en del som må kartlegges på forhånd. Det er derimot ingen rettighet å kunne kjøpe seg inn i en bolig, dette er noe du og den aktuelle partneren må bli enige om sammen. I de fleste tilfeller vil dette allikevel føle til bedre økonomi for samboere enn om den ene parten bare leier, og mange som ønsker å satse på en fremtid sammen gjør dette.
Vi hjelper deg med å finne rett eiendomsmegler
Få tilbud fra 5 ulike eiendomsmeglere. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.
Verdivurdering
Det aller første man må gjøre om man er i en situasjon der man ønsker å kjøpe seg inn i en bolig, er å ta en ny verdivurdering. Ved å ta en verdivurdering av boligen vet man hvilke summer man opererer med, og hva du som innkjøper eventuelt må ha av kjøpekraft og egenkapital. Det er viktig å vite hva boligen er verdt for å se hvor stor andel man har råd til å kjøpe seg inn i. Dette er en veldig vanlig prosedyre, og en megler vil foreta en takst på eiendommen for å se hva den ville være verdt ved et ordinært boligsalg.
Eierandel i eiendommen
Da verdivurderingen er foretatt og man vet hva boligen er verdt, er neste steget for den aktuelle kjøperen å kartlegge hvor stor andel økonomien tillater at man kjøper seg inn i. De fleste vil nok ønske seg 50% men det er ikke i alle tilfeller dette lar seg gjøre. Det kan ofte allikevel være bedre å eie 20 eller 30 prosent istedenfor ingenting. Har du foreløpig råd til en mindre del, vil det være fullt mulig å kjøpe seg inn i mer senere i tid. For å illustrere dette har vi et lite eksempel:
La oss si at din partner har en bolig som er verdt 3 millioner kroner, og har et resterende lånebeløp på 2.5 millioner kroner. Om du har mulighet til å kjøpe deg inn med 1 million kroner, og låner hele summen vil du effektivt sett ta over ansvaret for å betale på den ene millionen av lånet. Da vil din partners gjeld reduseres fra 2.5 millioner til 1.5 millioner, og din eierandel vil være 1/3 av boligens verdi. Du måtte hatt 1.5 millioner disponibelt for å kjøpe deg inn i 50% av eiendommen i dette tilfellet. Formelt sett er det ingen krav til egenkapital i disse tilfellene så sant du har økonomi som er god nok til å betjene lånet.
Andre kostnader
I likhet med et ordinært boligkjøp følger det også med her andre utgifter. Gitt at det er en selveierbolig du ønsker å kjøpe deg inn i må du belage deg på en dokumentavgift på 2,5% av eierandelen. Bruker vi eksempelet over ville dette blitt 25 000,- NOK. Man bør også tinglyse sin eierandel av eiendom hos kartverket, noe som koster få hundrelapper. I de tilfeller der partene er gift kan man unnslippe dette da gifte mennesker fritt kan overføre eiendom seg imellom. I alle tilfeller må fortsatt skjøte for overføring av eierandel utfylles.
Samboeravtale
I slutten av denne prosessen, etter man har ordnet lån og fordelingen av fellesutgifter, bør det skrives og signeres en samboeravtale. Så lenge det er vedtatt hvem som eier hvor mye og hva, vil man slippe unna ubehageligheter og vanskeligheter i fremtiden ved for eksempel et samlivsbrudd. For å benytte eksempelet over, vil partene eie respektivt 1/3 og 2/3 av boligen, og dermed ha rett på tilsvarende andel ved salg.
Vi hjelper deg med å finne rett eiendomsmegler
Få tilbud fra 5 ulike eiendomsmeglere. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.
Samlivsbrudd uten eierskap
Skulle man havne i et samlivsbrudd uten å ha eierskap i boligen, stiller man med svært få rettigheter. Du har i utgangspunktet ingen rettigheter på deler av salgssummen, selv ikke om man har vært samboere i mange år og har felles barn. Det finnes få unntak, og det er hvis du har dokumentert bidrag som har ført til verdiøkning. Om du har betalt for og kan dokumentere for eksempel oppussing av boligen, vil du kunne ha rett på kompensasjon for dette. I de fleste tilfeller vil det fortsatt ikke være snakk om store summer. Det er uansett viktig å ta vare på alt som kan dokumentere utlegg du har hatt i den aktuelle boligen, for å slippe ubehageligheter og rettslige tvister samt for å sikre seg et rettferdig resultat.