Det er for mange en kjent sak at det er vanlig å klargjøre boligen sin for salg i form av å oppgradere forskjellige aspekter. Det er for eksempel vanlig å male deler av boligen eller skifte ut lister og lignende som er slitt. Og noen ganger kan det være nødvendig med større prosjekter som å oppgradere elektrisk anlegg.
Dersom du skal selge bolig og er usikker på hva du burde fikse, er svaret enkelt. Sørg for at alle småting er på stell og at ingenting er slitt. Eksempler er dører som knirker, løse lister eller slakke dørhåndtak. Boligen skal også være stilnøytral. Det er derfor anbefalt at du unngår dyre oppussinger av for eksempel kjøkken eller bad. Det er altså flere ting som burde være i orden med det visuelle når du skal selge en bolig.
Men hvordan vet du om det elektriske anlegget også trenger litt oppmerksomhet? Vi har laget en liten guide med alt du trenger å vite.
Kortversjonen
- Oppgradering av det elektriske anlegget før salg av bolig kan bidra til å forbedre eiendommens verdi og attraktivitet for potensielle kjøpere.
- Denne oppgraderingen er ikke direkte regulert av en spesifikk lov, men er styrt av bygningsloven, el-tilsynsloven, og andre relevante lover og forskrifter.
- Selger har rett til å bestemme om og i hvilken grad det elektriske anlegget skal oppgraderes, engasjere en kvalifisert elektriker for å utføre arbeidet, og påse at arbeidet er i samsvar med gjeldende regler og forskrifter.
- Selger har også ansvar for å sørge for at oppgraderingen er fagmessig utført, at all nødvendig dokumentasjon er tilgjengelig, og at oppgraderingen presenteres korrekt i salgsprosessen.
Hva er et elektrisk anlegg?
Et elektrisk anlegg er hjertet i enhver moderne bolig. Den inkluderer alt som har å gjøre med strøm i huset ditt — fra stikkontakter og sikringsskap til ledninger og sikringer. Tenk på det som boligens nervesystem som bringer energi til hver krok av hjemmet ditt. Og hvorfor er det med oppgradering av elektrisk anlegg så viktig, lurer du kanskje på? Jo, det er mange fordeler med å ta en skikkelig helsesjekk på anlegget:
- Sikkerhet: Et velfungerende anlegg er avgjørende for å unngå brannfare.
- Komfort: Det sørger for at alle dine elektriske apparater fungerer som de skal.
- Verdi: Et oppdatert anlegg kan øke boligens verdi.
Mange boliger har gamle anlegg som ikke er tilpasset dagens strømforbruk. Det gjelder spesielt for eldre hus. Utdaterte anlegg kan blant annet føre til overbelastning av systemet, hyppige sikringsbrudd og økt brannrisiko. Anbefalingen er egentlig å få en profesjonell elektriker til å sjekke det elektriske anlegget hvert femte år.
Dessverre er det mange boligeiere som glemmer å be om el-sjekk. Ifølge Gjensidige, starter 40 % av boligbranner i sikringsskapet. Det er altså utrolig viktig å holde systemet i god stand. Regelmessig sjekk kan ikke bare forhindre brann. Det kan også avdekke problemer før de blir alvorlige og kostbare å reparere.
Vi hjelper deg med å finne rett eiendomsmegler
Få tilbud fra 5 ulike eiendomsmeglere. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.
Hvordan vet man om man burde oppgradere det elektriske anlegget før salg av bolig?
For det første burde du sjekke det elektriske anlegget før du skal selge bolig uansett. Du burde også holde deg unna eget arbeid på anlegget da dette faktisk er ulovlig. For å sjekke det elektriske anlegget bestiller du enkelt en sjekk fra en elektriker, vi har på siden av denne artikkelen listet opp gode elektrikere over hele landet.
En elektriker vil etter sjekken ha muligheten til å fortelle deg om du trenger å oppgradere det elektriske anlegget eller ikke. Det er også mulig at det kun er deler av det elektriske anlegget som trenger oppgraderes.
Her er noen eksempler på når det kan være nødvendig å oppgradere elektrisk anlegg:
- nylig el-sjekk og oppgradering kan øke verdien før boligsalg og gjøre boligen mer attraktiv
- ved hyppige strømbrudd eller sikringer som ofte går
- du har et eldre hus med originalt elektrisk anlegg
- du planlegger større renoveringer eller tilbygg
Anbefalte elektrikere

Bø Installasjon AS
Bø Installasjon AS er en fremtidsrettet totalleverandør innen elektrotjenester, som satser på miljøbevisste løsninger bygget for fremtiden. Med over 45 års erfaring innen elektrobransjen og en kompetent stab bestående faglig kompetente elektrikere og en energirådgiver; så utfører de alt av elektrisk arbeid og kontroll for både private hjem og næringsbygg.
- Stiftet i 1974
- 40 ansatte
- Stasjonsv. 17, 3800 Bø I Telemark

Service Elektrikeren
Service Elektrikeren utfører tjenester og leverer produkter knyttet til elektriske installasjoner i både privat og offentlig sektor. Bedriften er svært opptatt av å yte en høy grad av servicevennlighet, samtidig som at deres kunder skal være fornøyde med at de blant annet skal kunne stille på kort varsel.
- Stiftet i 1993
- 44 ansatte
- Dag Hammarskjölds vei 109, 5144 Fyllingsdalen

Tallberg Elektro AS
Tallberg Elektro AS er en autorisert elektrobedrift som utfører de aller fleste tjenester innad elektrofaget. I tillegg dekker fagkompetansen deres også data- og teleinstallasjoner innenfor bolig, bygg og industri.
- Stiftet i 1981
- 37 ansatte
- Gunnar Schjelderups vei 9, 0485 Oslo

Nidaros Elektro AS
Nidaros Elektro utfører oppdrag for både private kunder så vel som bedrifter i Trondheim og nabokommunene. De utfører det meste av elektrikertjenester, både inne og utendørs; og de har også god erfaring med installasjon av smarte løsninger som varmepumpe og elbillading.
- Stiftet i 2018
- 6 ansatte
- Sverre Svendsens veg 38, 7056 Ranheim

Proff Elektriker AS
Proff Elektriker er en ansvarlig elektrikerbedrift som har som mål å være best i bransjen når det gjelder kvalitet og etterlevelse av lover og regler
- Stiftet i 2013
- 41 ansatte
- Grensesvingen 9, 0663 Oslo

Brødrene Helgesens Eftf. AS
Brødrene Helgesen Eftf. AS er en totalleverandør av elektrotjenester for både privat husholdning og næringsliv. Selskapet ble opprinnelig etablert i 1917 og tar med seg dermed over 100 år med verdifull erfaring i en bransje som stadig utvikler seg.
- Stiftet i 1984
- 48 ansatte
- Barbroveien 7, 3511 Hønefoss

Smart Elektro
Smart Elektro utfører alle typer oppdrag – både mindre, enkle installasjoner og mer omfattende, langsiktige prosjekter
- Stiftet i 2002
- 69 ansatte
- Karihaugveien 86, 1086 Oslo
Elpro Installasjon AS
Elpro er et anerkjent og etablert elektrikerfirma med elektrikere på Fosen, i Trondheim, Orkdal og Agdenes. De kan hjelpe deg enten du skal bygge nytt, rehabilitere eller bare foreta en liten oppussing.
- Stiftet i 2013
- 21 ansatte
- Agdenesveien 281, 7318 Agdenes

Tandbergs Elektriske AS
Tandbergs Elektriske er medlem av Elektro Union, og jobber på små og store prosjekter. De har kompetanse både innenfor sterkstrøm (lys og varme) og svakstrøm.
- Stiftet i 1920
- 14 ansatte
- Grønlandsleiret 14, 0190 Oslo
Til deg som har et eldre hus med gammelt sikringsskap
Har du et elektrisk anlegg som kanskje har sett bedre dager? Eldre elektriske anlegg kan nemlig skjule en rekke utfordringer som ikke bare påvirker effektiviteten, men også sikkerheten i hjemmet ditt. Noen av de vanligste problemene med gamle sikringsskap er som sagt overbelastning. Vi har allerede nevnt at eldre anlegg ofte ikke er dimensjonert for dagens strømforbruk.
Tegn på overbelastning inkluderer blant annet at sikringene ryker ofte og at lyset dimmes når du for eksempel slår på støvsugeren. Overbelastning kan føre til overoppheting og i verste fall brann. Dårlig isolasjon kan også være en tikkende tidsbombe. Isolasjonen rundt ledninger kan nemlig bli sprø og sprekke over tid. Det øker risikoen for både kortslutning og elektrisk støt. I tillegg kan fuktighet trenge inn i dårlig isolerte ledninger, noe som forverrer situasjonen betydelig.
Flere gode grunner til å bytte det gamle sikringsskapet
Har du gamle skrusikringer i sikringsskapet? Da bør du være på vakt. Disse reagerer nemlig ikke like kjapt som moderne automatsikringer når noe går galt. Du kan føle deg trygg, men i virkeligheten kan de svikte når du trenger dem mest. Moderne sikringer er mye flinkere til å beskytte mot overbelastning og kortslutning. Mange eldre hus mangler dessuten skikkelig jording.
Har du noen gang følt at du aldri har nok stikkontakter? Det er et vanlig problem i eldre hus. Resultatet blir ofte en overflod av skjøteledninger og grenuttak, noe som dessverre øker brannfaren. Det er også verdt å nevne slitasje på brytere og stikkontakter. De mekaniske delene kan bli ganske slitte etter flere år med hyppig bruk. Det kan igjen føre til dårlig kontakt, gnister og overoppheting.
Sist, men ikke minst, så må du være obs på aluminiumsledninger. De var populære på 60- og 70-tallet, men nå vet vi bedre. De utvider seg og trekker seg sammen mer, noe som over tid kan føre til løse koblinger. Det er som å bygge huset på et ustabilt fundament.
Husk at disse problemene ikke alltid er synlige for det blotte øye. Derfor er det viktig med regelmessige el-sjekker, spesielt hvis du bor i et eldre hus. Da oppdager du raskt om du bør oppgradere elektrisk arbeid eller ikke.
Les også
Slik finner du de beste opussingsobjektene som gir maksimal fortjeneste

Hvordan står det til med jordfeilbryter og overspenningsvern?
Jordfeilbryter og overspenningsvern er viktig for din sikkerhet. Disse to enhetene er som boligens usynlige livvakter som beskytter både deg og dine elektriske apparater døgnet rundt. Hvis du vurderer å oppgradere elektrisk anlegg, så bør du derfor være oppmerksom på dem. Men hva er dette egentlig for noe og hva gjør de?
En jordfeilbryter er utviklet for å beskytte mennesker mot elektrisk støt. Den fungerer ved å overvåke strømmen som går inn og ut av en krets. Hvis det oppdages en ubalanse (som kan skyldes at strøm lekker til jord), bryter den strømmen der det er jordfeil. Dette skjer så raskt at du ofte er beskyttet før du i det hele tatt merker at det er fare på ferde.
Tenk på det som en lynrask sikkerhetsvakt som reagerer før du rekker å blunke. Jordfeilbryter er spesielt viktig i fuktige områder som bad og kjøkken. Risikoen for å få elektrisk støt er nemlig høyere der. Og det er også et krav med egen jordfeilbryter om du skal lade elbilen din hjemme. Moderne elektriske anlegg har automatsikringer med integrert jordfeilbryter. Men gamle sikringsskap pleier ikke å ha det.
Jordfeilbryteren beskytter altså mennesker, men overspenningsvernet beskytter derimot dine elektriske apparater.
Overspenningsvern fungerer ved at den fanger opp plutselige spenningstopper i strømnettet. Disse toppene kan skyldes alt fra lynnedslag til feil i strømforsyningen. Slike spenningstopper kan ødelegge sensitive elektroniske apparater — med mindre du har overspenningsvern, så klart. Tenk på det som en slags støtdemper for elektriske apparater. Det absorberer “støtene”, sånn at apparatene dine slipper å gjøre det.
Du får dermed flere lag med beskyttelse ved å bruke disse to enhetene:
- Økt personsikkerhet: reduserer risikoen for elektrisk støt.
- Beskytter verdifulle eiendeler: forlenger levetiden på dyre elektroniske apparater.
- Brannforebygging: risikoen for elektriske branner reduseres ved å oppdage potensielle feil tidlig
- Økonomisk trygghet: forebygger kostbare skader og reparasjoner.
Du bør absolutt vurdere å installere både jordfeilbryter og overspenningsvern, hvis du først skal oppgradere elektriske anlegg. Hvis du ikke allerede har dem — jordfeilbryter er som sagt innebygd i moderne sikringsskap. Det er en investering i sikkerhet som virkelig lønner seg i det lange løp. Og potensielle kjøpere kommer garantert til å sette pris på at du har tatt sikkerhet på alvor.
Les også
Det er ikke bare sikringsskapet som skal oppgraderes — slik fresher du opp hele boligen før salg

Fordeler ved å oppgradere elektrisk anlegg før salg av bolig
Dersom du oppgraderer det elektriske anlegget ditt er det flere fordeler tilknyttet dette. For det første så er du sikret å unngå en potensiell juridisk tvist. Dette er åpenbart noe man alltid ønsker å unngå for hva det er verdt. For det første kan du bli erstatningspliktig dersom det er feil ved anlegget. Med tanke på at du da i tillegg er nødt til å betale for advokatbistand, vil dette koste dyrt både med tid og penger.
Følgende regler og standarder gjelder for elektriske systemer:
- Forskrift om elektriske lavspenningsanlegg (FEL): Dette er bibelen for elektriske installasjoner i Norge. Den setter krav til utførelse, vedlikehold og kontroll av elektriske anlegg. Hovedpoenget? Anlegg skal være trygge å bruke og ikke forårsake brann eller andre farer.
- NEK 400: Dette er den norske normen for elektriske lavspenningsinstallasjoner. Den gir detaljerte tekniske krav og anbefalinger for hvordan elektriske anlegg skal installeres og vedlikeholdes.
- Energimerking: Det er et krav om energiattest ved salg av bolig. Et oppdatert og effektivt elektrisk anlegg kan bidra til en bedre energikarakter. Det kan igjen føre til høyere salgspris.
- Sikringsskap: Det finnes spesifikke krav til plassering, merking og tilgjengelighet av sikringsskap. Skapet skal være lett å komme til og tydelig merket.
I tillegg er det bare sertifiserte elektrikere med de rette godkjenningene kan utføre arbeid på faste elektriske installasjoner. Det er faktisk ulovlig for deg som huseier å gjøre elektrisk arbeid i boligen selv, med unntak av noen få, enkle oppgaver. Husk at disse reglene og standardene er der for din sikkerhet.
Skaff deg dokumentasjon på elektrisk arbeid i boligen
Det er også slik at det å oppgradere kan gi deg bedre pris ved salg av boligen din. Du er pliktig til å dokumentere alt arbeid som er gjort med det elektriske anlegget siden 1998. Når en kjøper kan vise sitt forsikringsselskap at det elektriske anlegget i den nye boligen er helt nytt vil forsikringsselskapet som regel gi rabattert pris. Dette gjør igjen at boligen din blir mer verdt i tillegg til at det gir et svært godt inntrykk for potensielle kjøpere. Du vil også ikke minst slippe å bekymre deg for at sentrale deler av hjemmet du skal selge er brannfarlige for potensielle kjøpere.
Spesielt for større boliger vil det lønne seg å oppgradere det elektriske anlegget. Det er også et poeng at uavhengig av størrelsen på boligen din vil det sjeldent lønne seg å oppgradere deler av det elektriske anlegget. Dette er viktig å huske på dersom du for eksempel mangler egenkapital til å oppgradere alt, da dette kan ha en relativt høy investeringskostnad. Det er altså slik at det ofte er lurt å oppgradere det elektriske anlegget før salg av bolig med tanke på lønnsomhet.
Hvordan du kan oppgradere elektrisk anlegg — raskt og enkelt
Okei, så du har bestemt deg for å oppgradere elektrisk anlegg. Men hvor skal du i det hele tatt begynne? Hvor lang tid tar det? Hva gjør egentlig elektrikeren? Jo, det hele begynner med en grundig sjekk av ditt eksisterende elektriske system. En sertifisert og godkjent elektriker går gjennom hele systemet, fra sikringsskap til stikkontakter. De oppdager eventuelle problemer og vurderer anleggets kapasitet i henhold til dine nåværende og fremtidige behov.
Elektrikeren utarbeider en detaljert plan for oppgraderingen, basert på denne sjekken. Du får en oversikt over nødvendige endringer, utstyr som må installeres og et kostnadsoverslag. Her er det viktig at du diskuterer dine ønsker og behov, for eksempel hvis du vil integrere smarthusløsninger eller elbillader. Deretter skal du få et skriftlig tilbud som spesifiserer arbeidet som skal utføres, materialene som skal brukes og den totale kostnaden.
Ta deg tid til å gå gjennom pristilbudet nøye og still spørsmål hvis du er usikker på noe. Når du er fornøyd og kontrakten er signert, kan du begynne å klargjøre prosjektet. Elektrikeren gir deg instruksjoner om hva du eventuelt bør gjøre i forkant, for eksempel rydde visse områder. Selve arbeidet til elektrikeren kan inkludere:
- Oppgradering av sikringsskap
- Installasjon av nye kurser
- Utskifting av gamle ledninger
- Montering av nye stikkontakter og brytere
- Installasjon av jordfeilbrytere og overspenningsvern
Elektrikeren gjennomfører grundige tester etter at installasjonen er ferdig. Testing og kvalitetssikring kan blant annet inkludere spenningstest, jordfeiltest og isolasjonstest. Helt til sist mottar du full dokumentasjon på arbeidet som er utført. Dokumentasjonen inkluderer en samsvarserklæring som bekrefter at installasjonen oppfyller gjeldende forskrifter og standarder. Du får også en innføring i hvordan alt fungerer.
Les også
Ikke all oppussing lønner seg før salg — sjekk hva som øker fortjenesten her

Hvordan finne elektriker til å sjekke og oppgradere elektrisk anlegg?
Er du usikker på om du bør oppgradere elektrisk anlegg eller ikke? Da trenger du en pålitelig elektriker. Du har fått mange gode tips til anbefalte elektrikerfirmaer i begynnelsen av artikkelen. Men hvordan vet du hvilke som passer best for deg? Jo, du bør gjøre litt research.
Her er noen smarte tips:
- Les kundeomtaler på nett
- Sjekk hvilke elektrikerfirmaer som holder til i ditt nærområde
- Er elektrikeren sertifisert og forsikret?
- Kan de gi referanser fra tidligere kunder?
- Tilbyr de gratis befaring og prisoverslag?
- Hvilken garanti gir de på arbeidet?
Ikke alle elektrikere tar oppdrag over hele landet. Du bør derfor sjekke om firmaet du vurderer dekker ditt område. Det lønner seg også å innhente tilbud fra minst tre forskjellige elektrikere. Slik kan du sammenligne priser og tjenester. Men husk at billigst er ikke alltid best! Du bør finne noen som har de rette kvalifikasjonene og leverer tjenester av høy kvalitet.
En god elektriker er en investering i din bolig og sikkerhet. Ta deg tid til å finne den rette, og ikke vær redd for å stille spørsmål underveis. Husk at ulike elektrikere kan ha forskjellige spesialområder. Noen er eksperter på smarthusløsninger, andre på gamle elektriske anlegg. Finn noen som passer til ditt prosjekt.
Du bør også være veldig tydelig på dine behov. Jo mer spesifikk du er om hva du trenger, desto mer nøyaktig blir prisoverslaget. Handler det om en enkel sjekk av komponenter eller en fullstendig oppgradering av elektrisk anlegg? Pass på at du får en detaljert, skriftlig avtale når du har funnet et tilbud du vil takke ja til. Avtalen bør inkludere arbeidsomfang, tidsramme, materialkostnader og totalpris.
Konklusjon: Derfor bør du oppgradere elektrisk anlegg før du selger boligen
Det kan være smart å oppgradere elektrisk anlegg før salg. Det øker ikke bare sikkerheten, men det kan i enkelte tilfeller gi deg en bedre pris og føre til raskere salg. Hvis du er i tvil om hva som bør gjøres — eller om du i det hele tatt bør gjøre noe — anbefaler vi å bestille en el-sjekk. Du har fått mange gode forslag til anbefalte elektrikere her i denne artikkelen, så ta gjerne kontakt med en av dem.
Sist, men ikke minst, så bør du også snakke med eiendomsmegleren din. Lokale meglere er i hyppig kontakt med kjøpere i ditt område. De vet hva kjøperne ser etter. Dermed ved de også hvilken oppussing og oppgradering som lønner seg i forkant av boligsalg. Lykke til!