Burde man oppgradere elektrisk anlegg før salg av bolig?

Det er for mange en kjent sak at det er vanlig å klargjøre boligen sin for salg i form av å oppgradere forskjellige aspekter. Det er for eksempel vanlig å male deler av boligen eller skifte ut lister og lignende som er slitt.

  Proff Elektriker AS

  Proff Elektriker er en ansvarlig elektrikerbedrift som har som mål å være best i bransjen når det gjelder kvalitet og etterlevelse av lover og regler

  • Stiftet i 2013
  • 41 ansatte
  • Grensesvingen 9, 0663 Oslo

  Smart Elektro

  Smart Elektro utfører alle typer oppdrag – både mindre, enkle installasjoner og mer omfattende, langsiktige prosjekter

  • Stiftet i 2002
  • 69 ansatte
  • Karihaugveien 86, 1086 Oslo

  Service Elektrikeren

  Hos Service Elektrikeren er det stort fokus på servicevennlighet og fornøyde kunder, samt at de skal kunne stille på kort varsel.

  • Stiftet i 1993
  • 44 ansatte
  • Dag Hammarskjölds vei 109, 5144 Fyllingsdalen

  Elpro Installasjon AS

  Elpro er et anerkjent og etablert elektrikerfirma med elektrikere  på Fosen, i Trondheim,  Orkdal og Agdenes. De kan hjelpe deg enten du skal bygge nytt, rehabilitere eller bare foreta en liten oppussing.

  • Stiftet i 2013
  • 21 ansatte
  • Agdenesveien 281, 7318 Agdenes

  Tandbergs Elektriske AS

  Tandbergs Elektriske er medlem av Elektro Union, og jobber på små og store prosjekter. De har kompetanse både innenfor sterkstrøm (lys og varme) og svakstrøm.

  • Stiftet i 1920
  • 14 ansatte
  • Grønlandsleiret 14, 0190 Oslo

  Dersom du skal selge bolig og er usikker på hva du burde fikse er svaret enkelt. Sørg for at alle småting er på stell og at ingenting er slitt. Eksempler er dører som knirker, løse lister eller slakke dørhåndtak. 

  Boligen skal også være stilnøytral. Det er derfor anbefalt at du unngår dyre oppussinger av for eksempel kjøkken eller bad. Det er altså flere ting som burde være i orden med det visuelle når du skal selge en bolig. Men hva med det elektriske anlegget? 

  Hva er et elektrisk anlegg? 

  Et elektrisk anlegg vil si alt som har med strøm å gjøre i boligen din som stikkontakter, sikringsskap, ledninger, sikringer og så videre. Det er svært viktig at alt er slik som det skal være med det elektriske anlegget da feil kan føre til brannfare. Mange har eldre elektriske anlegg som ikke er tilpasset dagens forsyning av strøm. Det er altså svært viktig at du sørger for at boligen du skal selge ikke er brannfarlig. 

  Hvordan vet man om man burde oppgradere det elektriske anlegget før salg av bolig? 

  For det første burde du sjekke det elektriske anlegget før du skal selge bolig uansett. Du burde også holde deg unna eget arbeid på anlegget da dette faktisk er ulovlig. For å sjekke det elektriske anlegget bestiller du enkelt en sjekk fra en elektriker, vi har på siden av denne artikkelen listet opp gode elektrikere over hele landet. 

  En elektriker vil etter sjekken ha muligheten til å fortelle deg om du trenger å oppgradere det elektriske anlegget eller ikke. Det er også mulig at det kun er deler av det elektriske anlegget som trenger oppgraderes. Det anbefales at du sjekker det elektriske anlegget i hjemmet ditt hvert femte år, noe de færreste gjør. 

  Fordeler ved å oppgradere det elektriske anlegget ditt før salg av bolig

  Dersom du oppgraderer det elektriske anlegget ditt er det flere fordeler tilknyttet dette. For det første så er du sikret å unngå en potensiell juridisk tvist. Dette er åpenbart noe man alltid ønsker å unngå for hva det er verdt. For det første kan du bli erstatningsplikt dersom det er feil ved anlegget. Med tanke på at du da i tillegg er nødt til å betale for advokatbistand vil dette koste dyrt både med tid og penger. 

  Det er også slik at det å oppgradere kan gi deg bedre pris ved salg av boligen din. Du er pliktig til å dokumentere alt arbeid som er gjort med det elektriske anlegget siden 1998. Når en kjøper kan vise sitt forsikringsselskap at det elektriske anlegget i den nye boligen er helt nytt vil forsikringsselskapet som regel gi rabattert pris. Dette gjør igjen at boligen din blir mer verdt i tillegg til at det gir et svært godt inntrykk for potensielle kjøpere. Du vil også ikke minst slippe å bekymre deg for at sentrale deler av hjemmet du skal selge er brannfarlig for potensielle kjøpere. 

  Spesielt for større boliger vil det lønne seg å oppgradere det elektriske anlegget. Det er også et poeng at uavhengig av størrelsen på boligen din vil det sjeldent lønne seg å oppgradere deler av det elektriske anlegget. Dette er viktig å huske på dersom du for eksempel mangler egenkapital til å oppgradere alt da dette kan ha en relativt høy investeringskostnad. Det er altså slik at det ofte er lurt å oppgradere det elektriske anlegget før salg av bolig med tanke på lønnsomhet dersom du har råd til å oppgradere hele anlegget. 

  Hvordan finne elektriker til sjekk av elektrisk anlegg? 

  Det kan være vanskelig å finne en elektriker som du kan stole på at gir deg en god pris og er dyktig. Vi har jobbet med å finne dyktige elektrikere i forbindelse med denne artikkelen og listet de opp på høyre hånd. Det kan være lurt å sjekke om elektrikeren du kontakter leverer tjenester der du bor da ikke alle elektrikere tar oppdrag fra hele landet.