Verdivurdering av hytte

Skal du selge hytten eller lurer på hvor mye den har steget i verdi de siste årene? Da trenger du en verdivurdering. En verdivurdering kommer også godt med når du ønsker å refinansiere lånet, og du vil sjekke hva hytten er verdt i dag. Les videre for å få all informasjon du trenger om verdivurdering av hytte.

  Gratis verdivurdering ved salg

  Mange meglere tilbyr gratis verdivurdering ved salg av hytte. Dersom du ikke skal selge den, kan det hende at du må betale ca. 2500-5000 kr eller mer for vurderingen. Vi anbefaler å forhøre deg hos flere meglere og sjekke aktuelle priser, slik at du får et godt sammenligningsgrunnlag for hva en verdivurdering koster.

  Vi anbefaler at vi inviterer flere meglere til å komme på befaring, slik at du kan sammenligne verdivurderingene til flere aktører. Du bør uansett velge en lokal megler. Det er slett ikke sikkert at en superselger fra storbyen har relevant kunnskap og erfaring til å både vurdere prisen og selge en fjellhytte midt i landet. Det er viktig at megleren kan gi kjøper trygghet og svare godt på eventuelle spørsmål som dukker opp under visningen.

  Hvis du virkelig vil forsikre deg om at megleren har god nok lokalkunnskap, anbefaler vi at du besøker visninger på andre hytter som skal selges i området ditt – ikke for å se på hytten, men for å sjekke ut megleren! Dersom du finner en megler som du liker og virker flink med potensielle kjøpere, kan du invitere han eller hun på befaring.

  Velger du en lokal megler med god erfaring med salg av hytter i området, vil megleren ha god kjennskap til hva som er populært i området. De vil ha vært med på mange budrunder før deg, og de vet hva som skal til for å få en god pris for hytten din. Lokale meglere vet hva som er attraktivt for hyttekjøpere, og de kan komme med gode råd til klargjøring og oppussing.

  Slik utføres verdivurdering av hytte

  Det tar omtrent en halvtime å gjennomføre en verdivurdering av hytte. Det er vanlig å sette av lengre tid om det er spesielle forhold som må tas hensyn til, og du bør informere om dette når du sender inn en forespørsel til megleren. Megleren vil ha funnet frem viktige opplysninger om hytten på forhånd.

  Tenk over om det er noe som megleren burde vite om, men som ikke er offentlig kjent. Du bør også grave frem det du har av papirarbeid, for eksempel dokumentasjon på nylig utført renovering og oppussing. Du får senere tilsendt et verdivurderingsdokument eller e-takst per epost. Alle banker vil ha tilgang til verdivurderinger som er utført de siste seks månedene.

  Verdivurderingsdokumentet inneholder viktige opplysninger om hyttens standard, prisstatistikk og andre nødvendige opplysninger om hytten. Du må være obs på at forskjellige meglere kan komme frem til ulike summer. Hvis vurderingen til den ene megleren er unormalt høyt i forhold til de andre, bør du sjekke hva som ligger til grunnlag for verdivurderingen. Verdien bør være realistisk, og til syvende og sist er det kjøperne som bestemmer hva du får for hytten.

  Øke verdien på hytten

  Det er mange forhold som har innvirkning på verdien av hytten, inkludert solforhold, nærheten til skiløyper og skitrekk, utsikt og adkomst med bil. Fjellhytter med ski-in ski-out er svært populære. Hytter anses for å være et luksuskjøp, selv om hytten i seg selv kanskje ikke er så luksuriøs. Dagens kjøpere ønsker bekvemmeligheter som innlagt vann, og de vil helst slippe å måtte pusse opp før de kan ta hytten i bruk. Båtplass og brygge er viktig for dem som skal selge hytte ved sjøen.

  Det gjør at billige og enkle hytter kan være vanskelige å selge, og i enkelte tilfeller kan det lønne seg å ta et løft før du legger hytten ut for salg for å øke verdien og interessen. Ikke gjør noe drastisk før du har hatt en megler på besøk – det er ikke all oppussing som vil lønne seg, og en dyktig megler vil kunne fortelle deg hva du bør gjøre.

  Du må være forberedt på at hyttemarkedet er kjøpers marked, og det kan ta lenger tid å selge en hytte enn en bolig. Det pleier heller ikke å være heftige budrunder, med mindre det er et svært interessant salgsobjekt. Hytter med ski-in rett ved skitrekk er et godt eksempel på hytter som det som regel bys ivrig på.

  Timing er også viktig. Les om beste tidspunkt for å selge en hytte her.

  Forskjell mellom verdivurdering og tilstandsrapport på hytte

  E-takst er en bransjestandard for verdivurderinger som meglerne må forholde seg til. Den ble innført for å lage et bedre system. Verdivurderinger var mer upålitelige før, men nå blir verdien beregnet utfra gitte forhold. Forholdene inkluderer blant annet lokale forhold, nærhet til fasiliteter, utsikt og lignende. Det holder med e-takst om du skal refinansiere lånet.

  En tilstandsrapport blir utarbeidet av en takstperson og ikke megler. Tilstandsrapporten er nødvendig ved salg og ser grundigere på hyttens tekniske stand. Den kan avdekke skjulte feil og mangler som selger ellers ikke ville ha vært oppmerksom på. Verdivurderingen kan ikke brukes for å erstatte en tilstandsrapport. Du trenger både tilstandsrapport og verdivurdering om du skal selge hytten.

  Hvis du ikke trenger å bruke verdivurderingen til å refinansiere lånet eller for å selge hytten, finnes det kalkulatorer på nett som du kan bruke til å beregne hva hytten er verdt. Du bør være obs på at disse ikke er nøyaktige, og det kan finnes flere forhold som kun kan beregnes av en megler eller takstperson. Du legger inn informasjon som alder på hytten, område og lokale forhold, og kalkulatoren gir deg en omtrentlig pris.

  Legg jobben ut på anbud

  Vil du ha verdivurdering på hytten og ønsker å finne frem til riktig megler for jobben? Tenk over kriterier som personlighet, erfaring, lokal kunnskap, pris og verdivurdering når du skal velge. Be også om referanser, og snakk med noen som har brukt megleren før. Vi anbefaler å bruke en anbudstjeneste og la meglerne konkurrere om deg. Inviter dem du liker best på befaring, og ikke vær redd for å si at du har flere tilbud å velge blant.