Beste tidspunkt å selge hytte

Når er det beste tidspunktet å selge hytte? Er det til påske, før jul eller når vinteren nærmer seg? Her får du svar på alt du trenger å vite for å gjennomføre et vellykket hyttesalg, enten hytten ligger på fjellet eller ved sjøen.

  Det er viktig å understreke at informasjonen i artikkelen er generelle råd, og det er flere ulike faktorer som spiller inn som pris, tilstanden på hytten, beliggenhet og lignende. Vi tar først for oss når det er best å selge hytter på fjellet, før vi ser nærmere på hytter ved sjøen.

  Når børe man selge en hytte på fjellet?

  Den beste tiden å selge hytte på fjellet er på høsten, helst før 1. desember om du velger å vente med hyttesalget til vinteren nærmer seg. Det er en stor investering å kjøpe en hytte, og den kan bli litt som å ha et hjem nummer to. De fleste kjøperne ønsker å ta hytten i bruk med én gang, og det lønner seg derfor ikke å vente til sesongen er over.

  Å vente til vintersesongen er over med å selge fjellhytte er som å kjøpe en motorsykkel om høsten: Du vil helst slippe å la den bli stående i garasjen i flere måneder før du kan prøve den. Mange vurderer å selge hytten utenom sesong fordi det er mindre konkurranse, men det viser seg at hytten blir vanskeligere å selge.

  Det lønner seg derimot ikke å vente til sesongen er i full gang: Folk begynner å planlegge, så litt tidlig ute kan være gunstig. Det er for eksempel mange som har lyst på hyttetur når det er høstferie, vinterferie og påskeferie, og det kan være gunstig å legge hytten ut for salg før ferier.

  Dette gjør det enklere å selge hytte på fjellet

  Det er viktig å prise hytten riktig for å vekke interesse, og det vil en dyktig megler kunne hjelpe deg med. Hytter blir ansett som et luksusgode og ikke noe du absolutt må ha, og det er enklere å selge hytter på fjellet om koster ca. 1-4 millioner. Skal du selge luksushytter for mer enn dette, er det viktig med riktig markedsføring for å vekke interessen til målgruppen.

  Beliggenhet er svært viktig. Populære steder for å kjøpe og selge hytter på fjellet er Geilo, Norefjell, Trysil, Hemsedal og andre populære destinasjoner som ligger i nærheten av skitrekk. Andre vil helst ha en hytte som de kan kjøre til hver helg og prioriterer hyttefelt som ligger et par timer unna primærboligen. Det er et stort pluss at det er kjørevei helt frem til hytten. Mange ønsker at hytten skal være i nærheten av langrennsløyper og alpinanlegg. Solforhold og utsikt vil også være med å trekke opp prisen på hytten.

  Beste tidspunkt å selge hytte ved sjøen

  Mange begynner å se etter hytte ved sjøen rundt april og mai, og det kan lønne seg å være tidlig ute om våren. Vår og sommer kan komme brått på. Selv om du bør vente til vinteren er over med å legge hytten ut for salg, bør du begynne forberedelsene i god tid. Inviter gjerne en megler på befaring en god stund før du skal selge, slik at du kan klargjøre hytten for salg til våren kommer. Sesongen for å selge hytter ved sjøen strekker seg over sommeren og utpå høsten.

  Du bør vise frem hytten og ta bilder når det er lyst og fint ute. Sjøhytter virker ikke like fristende når det regner og er mørkt ute, og skjærgårdsidyllen kommer først til sin rett når det begynner å lysne og bli varmt i været. Det bør likevel sies at hvis du har et fantastisk salgsobjekt, så bør du kunne selge den når som helst – med mindre det oppstår spesielle forhold på hyttemarkedet.

  Dette gjør det enklere å selge hytte ved sjøen

  Det er flere forhold som virker inn på hvor enkelt det er å selge hytten. Hyttesalg pleier uansett å ta lenger tid enn boligsalg, men forhold som utsikt, solforhold, adkomst og hyttens tilstand kan påvirke salgsprosessen og hvor lang tid du bør beregne for å få solgt den. Tilgang til brygge og båtplass er et stort pluss.

  Mange er dessuten interesserte i hvordan forholdene er om vinteren, samt hvor langt det er til naboer og butikker. Du bør også opplyse om det er planlagt utbygging av hyttefelt i området. Et smart tips er å selge hytte ved sjøen er å unngå fellesferien. Mange har reist vekk på ferie, og de har ikke tid til å prioritere visninger.

  Tips til salg av hytter

  Enten det er snakk om hytte på fjellet eller ved sjøen, finnes det noen gode tips du bør tenke over. Jo dyrere hytten er, desto tidligere bør du legge den ut for salg. Luksushytter tar lenger tid å selge enn hytter «for folk flest», og det er viktig å gi deg selv god tid og legge ut hytten tidlig. Det vil si at du bør legge ut fjellhytten om høsten. På samme måte bør du være raskt på banen og legge ut hytter ved sjøen for salg allerede rundt påske, dersom det er en dyr og kostbar hytte.

  Billige hytter kan også være vanskeligere å selge, rett og slett fordi mange ønsker en høyere standard på hytten. God komfort og bekvemmelighet er viktig, og de fleste vil at hytten skal være klar til bruk med én gang de kjøper den. Mange kjøpere er kun interessert i hytter med innlagt strøm og vann, og helst tre soverom eller mer. Du bør derfor pusse opp hytten før du legger den ut for salg, da de færreste ønsker å bruke ferier og fritid på å pusse opp hytten før de kan bruke den.

  Det er enklere å selge hytter på fjellet året rundt, sammenlignet med hytter ved sjøen. Har du en dyr og flott hytte i skjærgården, virker den ikke like attraktiv når det er mørkt, kaldt og surt ute. Folk trives derimot til fjells uansett årstid, enten det er for å gå toppturer om sommeren eller stå på ski om vinteren.

  Klargjør hytten for salg

  I tillegg til oppussing for å forbedre standard, anbefaler vi å rydde hytten godt før fotografering. Alt av overflødige møbler bør fjernes, slik at det ikke ser så rotete ut inne i hytten. Mange sitter og blar gjennom annonser på nett, og et flott bilde øker sjansen for at de stopper opp for å ta en nærmere titt på hytten din.

  I tillegg er det mange som har lang reisevei til hytten. Dersom de i tillegg vurderer flere hytter i ulike områder, har de gjerne ikke mulighet til å se på mer enn én hytte per helg. Det er derfor viktig at hytten din virker så attraktiv som mulig, slik at din blir prioritert først. Enkelte kjøpere setter av høst- og vinterferie til å dra på visninger, så ikke avskriv å ha visninger i ferier – kanskje det er da flest folk kommer for å se på hytten?

  Det beste er å spørre eiendomsmegleren om gode råd under befaringen, slik at du ikke ender opp med å bruke mye tid på oppussing og forbedringer som ikke kommer til å gi noe utslag. Det er nemlig ikke alltid at nye tiltak lønner seg, men enkelte grep pleier omtrent alltid å lønne seg: Har du lister som ikke har kommet på plass, gamle skruehull og knirkende dører, bør dette fikses.

  Ofte er det snakk om enkle forbedringer som å male vegger, henge opp bilder eller rydde vekk pyntesaker. Det kan fort bli mørkt inne i en hytte, særlig med furuvegger. Tenk derfor over hvordan du skal skape mest mulig lys og luft. Glem ikke uteplassen når du skal fotografere og klargjøre for visning. Beis terrasser, klipp gress, stell med blomsterbed og rydd godt opp i hagen. Du bør også gjøre det så koselig som mulig, for eksempel ved å pynte sitteplasser og henge opp lykter.

  Velg lokale meglere

  Velg en lokal megler som har erfaring med å selge hytter i området, fremfor å engasjere en megler på hjemstedet ditt. En lokal eiendomsmegler har god kunnskap om nærområdet og hva som er populært for øyeblikket. De vil kunne møte potensielle kunder på en kunnskapsrik og god måte, samtidig som de kan gi deg gode råd om hvordan hytten bør klargjøres og markedsføres.

  Vi anbefaler å hente inn tilbud fra 2-3 meglere og be om en verdivurdering. Da har du et bedre sammenligningsgrunnlag når du skal vurdere hvor mye du kan få for hytten, samt hvor store meglerkostnadene vil bli. Du trenger ikke å legge skjul på at du henter inn tilbud fra flere parter samtidig – det er vanlig å ha flere meglere på befaring før man bestemmer seg.

  Ikke la deg friste av billige tilbud. Hvis den ene megleren gir deg et tilbud som ligger langt lavere enn de andre, bør du stoppe opp og undersøke hvorfor. Hva er inkludert i prisen? Kommer det mange andre utgifter i tillegg? Får du god nok oppfølging? Hvor mange andre hytter omsetter megleren i året? Du bør heller ikke falle for verdivurderinger som ikke er realistiske – høy verdivurdering kan gjøre det vanskelig å selge hytten, og du kan ende opp med å bli skuffet.

  Velg riktig megler til å selge hytten din

  Det er viktig å velge rett eiendomsmegler til å selge hytten din. I tillegg til pris, erfaring og lokal kunnskap, bør du be om referanser fra tidligere kunder. Vær engasjert under befaringen og spør mange spørsmål, slik at du kan se hvem du liker best. Du kan også gjøre litt detektivarbeid ved å dra på hyttevisninger i det aktuelle området for å se dem i full sving, og deretter be dem om å komme på befaring på hytten din.

  Du bør også sjekke hvor god tid megleren har til å prioritere hytten din. Skal han eller hun holde flere hyttevisninger og budrunder samme helg som deg? Kommer megleren til å være til stede på visningen eller blir en assistent sendt istedenfor? Klargjør alle slike detaljer på forhånd og få det skrevet ned i kontrakten for å unngå konflikter i ettertid. Du bør også be om en totalpris som inkluderer gebyrer og avgifter, slik at du ikke får deg en ubehagelig overraskelse når dere skal ta oppgjøret.

  Se gjerne etter meglere som er medlem av Norges Eiendomsmeglerforbund. Disse er forpliktet til å følge en god meglerskikk og kan gi ekstra trygghet til både deg og mulige kjøpere. Utover det, er det mange som velger megler etter magefølelsen. Megleren bør være flink med mennesker og se andres behov, i tillegg til å være en dyktig selger.

  Du bør ikke automatisk avskrive meglere som er nyutdannet og fersk i yrket. Selv om en eiendomsmegler har lang fartstid, kan nye meglere være ivrige og sultne på å gjøre en god jobb. Dagens meglere har hatt minst to år i praksis og tre år med studier før de kan tiltre som ansvarligere meglere, og de vil alltid ha noe erfaring å komme med.

  Oppsummering

  Vi har gått gjennom mye informasjon i denne artikkelen, og vi har sett grundig på beste tidspunkt for å selge hytte på fjellet og ved sjøen. Her oppsummerer vi det viktigste som du bør ta med deg i noen få enkle punkt. Hvis du føler deg usikker på noe, så bla opp igjen og les det aktuelle avsnittet på nytt:

  • Beste tidspunkt for å selge hytte på fjellet er høsten
  • Beste tidspunkt for å selge hytte ved sjøen er våren
  • Legg hytten ut for en god og realistisk pris
  • Fremhev attraktive forhold som beliggenhet, sol og utsikt
  • Klargjør hytten for å gjøre den mest mulig attraktiv
  • Det tar lenger tid å selge hytter enn boliger
  • Velg en lokal megler med relevant erfaring og kunnskap

  Enten du skal selge hytte på fjellet eller ved sjøen, er det viktig å være ute i god tid. Begynn prosessen så snart du kan, og få inn dyktige meglere til å hjelpe deg. Da er det bare å ønske deg lykke til med hyttesalget!

  For lokalkjente meglere i noen viktige hytteområder, se denne artikkelen om eiendomsmeglere i Hemsedal eller denne artikkelen om eiendomsmeglere på Hvaler.