Hvordan velge eiendomsmegler

Skal du selge boligen din og lurer på hvordan du skal velge eiendomsmegler? Her er vår guide til å velge den beste megleren for deg. Mange tror at det handler om å få det billigste pristilbudet og den høyeste verdivurderingen, men dette er bare halve sannheten. Det er nemlig viktig at du som selger finner den megleren som passer deg, din bolig og ditt nabolag best.

  Sammenlign forskjellige meglere

  Det er flere aspekter du bør vurdere når du skal velge en eiendomsmegler til å selge boligen din. Derfor anbefaler vi at du starter med å kontakte forskjellige meglere, og lar de konkurrere om å få selge din bolig. Det er mye enklere å ta et informert valg om hvilken megler som passer deg best, dersom du kan sammenligne konkrete pristilbud, verdivurderinger og ikke minst meglernes personligheter. De aller fleste meglere tilbyr gratis verdivurdering, og vil gi deg et pristilbud på deres tjenester. Vær ærlig om at du har kontaktet flere meglere, da kan du få et bedre tilbud.

  Visste du at du enkelt kan sammenligne forskjellige eiendomsmeglere på nett? Fyll ut skjemaet på siden vår og motta tre tilbud fra eiendomsmeglere i hele landet, helt gratis! Tjenesten er selvsagt uforpliktende.

  Pris for eiendomsmegler

  Kostnadene ved å leie inn en eiendomsmegler avhenger av flere forskjellige faktorer. Det første du gjør når du hyrer en megler er å bli enig om en faktureringsmodell. De fleste meglere gir deg nemlig muligheten til å velge mellom å betale timepris, eller provisjon av salgssum. Det mest normale er å velge provisjon, som stort sett ligger på mellom 1 og 2 prosent av salgssum. Timeprisen for en megler ligger gjerne på mellom 1.500 og 3.000 kroner, avhengig av megleren.

  Provisjonen er den absolutt dyreste utgiften du har når du selger boligen din. Dersom du selger en bolig til 5 millioner kroner med en provisjon på 1,5%, må du faktisk betale hele 75.000 kroner bare i provisjon. I tillegg til dette kommer utgiftene for tilrettelegging av salget og markedsføring av boligen, samt visninger, papirinnhenting og oppgjørshonorar.

  Totalt sett må du belage deg på å måtte betale rundt 100.000 kroner til megleren din, avhengig av boligtype og pris.

  Våre beste tips til å velge eiendomsmegler

  Under følger noen av de viktigste faktorene du burde legge vekt på når du skal velge en megler.

  1. Vurder det økonomiske aspektet

  Når du har mottatt tilbud fra de forskjellige meglerne, er du klar til å sammenligne pristilbudene. Her kan det være fristende å velge den billigste megleren, men dette er ikke nødvendigvis det lureste valget. Det er nemlig hvor mye du kan få for boligen din som bør styre det økonomiske aspektet, ikke hvor mye megleren koster deg. De lavest prisede meglerne priser seg gjerne lavt fordi de ellers ikke ville fått noen oppdrag. Erfarne meglere derimot, kan prise seg høyt fordi de vet de vil få oppdrag, og kan ofte vise til betraktelig høyere salgssum på boligen.

  Vurder forskjellige pristilbud og verdivurderinger, og ta et informert valg om hvilken megler som passer best for din økonomi.

  2. Ta i betraktning meglernes erfaring

  En erfaren megler kan som sagt i mange tilfeller presse salgssummen på boligen din opp. Dette er fordi erfarne meglere ofte er innforstått med hvem som er målgruppen for nettopp din bolig, i tillegg til at han eller hun lettere kan svare på spørsmål fra potensielle kjøpere. Skal du for eksempel selge et stort hus i et villastrøk vil det kanskje lønne seg å bruke samme megler som naboen gjorde.

  Likevel kan mye erfaring også medbringe negative aspekter. Yngre eiendomsmeglere som ønsker å bygge seg opp en karriere, vil i mange tilfeller ha mer å bevise. Derfor er han eller hun kanskje villig til å legge mer energi i jobben enn en erfaren megler som jobber mer på rutine.

  Hvis du tar i betraktning hva slags bolig du selger og hvem som er målgruppen, vil du enklere kunne velge hva som passer deg best; rutine, eller energi.

  3. Velg en lokalkjent megler

  Vi anbefaler at du velger en megler som har kjennskap til området der boligen du selger ligger. Lokalkjennskap vil gi megleren en bedre forståelse for prisnivået i området, samt en bedre oversikt over nærliggende tilbud som skoler, butikker, kollektivtransport og rekreasjonsområder.

  Her er det viktig å være klar over at lokalkjennskap ikke nødvendigvis innebærer at megleren bor eller har kontor i området. Kanskje har megleren solgt en bolig her for en kunde tidligere, kanskje har han eller hun selv vokst opp i nærheten?

  Et tips er å høre med folk som har tidligere har solgt boliger i nærområdet. Hvilken megler brukte de? Var de fornøyd med jobben megleren gjorde? 

  Finn ut hvilke meglere som er best kjent med lokalområdet, og ta dette med i betraktningen når du velger megler.

  De fleste store meglerkjede slik som for eksempel DNB Eiendom, EiendomsMegler 1, Z Eiendom eller Eiendomsmegler Vest har mange flere små lokalkontorer som har god kjennskap om sitt område. Det er en fordel å finne ut hvilke lokale meglerkontorer som finnes i ditt område.

  4. Finn en megler som har tid

  Se for deg følgende scenario. Du har funnet den perfekte megleren for deg; du har fått et godt pristilbud fra en erfaren megler med kjennskap til lokalområdet. Alt ser ut til å være i boks, men plutselig er ikke megleren tilgjengelig.

  Det er sentralt at du spør megleren hvor mye tid han eller hun har disponibelt til å selge boligen din. Det hjelper lite å ha en god megler, dersom han eller hun ikke er tilgjengelig nok.

  5. Vurder punktene over, og ta et informert valg

  Når du har fått gjort en totalvurdering av alle meglerne og deres tilbud, er du klar til å veie dem opp mot hverandre og ta et informert valg.

  Velg den megleren som passer best for din økonomi, som vet nok om lokalområdet til å kunne utnytte dette, og som har tid til å prioritere din bolig.

  Sett deg ned med din nye megler og gå gjennom slagplanen fra A til Å. Bli enige om et prisestimat, en prioritert målgruppe og en timeplan for når dere skal avholde visninger.