Hva gjør en eiendomsmegler?

Lurer du på om du skal hyre en eiendomsmegler til å hjelpe deg å selge boligen din? I denne artikkelen vil vi se nærmere på hva en eiendomsmegler gjør, og hvor mye det koster å hyre en.

  En eiendomsmegler er en fagperson som er spesialisert på å selge boliger. Meglere tar seg av de aller fleste boligsalg i Norge i dag, og de er nødt til å gjennomgå en spesialisert utdanning og praksistid for å få lov til dette. Dette betyr at selv en fersk eiendomsmegler har en viss forståelse for hvordan et boligsalg best fungerer, og vil allerede ha en viss grad erfaring.

  På våre sider kan du motta uforpliktende tilbud fra meglere i hele landet. Fyll ut skjemaet på siden og motta tre tilbud helt gratis!

  Hva kan en eiendomsmegler hjelpe deg med

  Videre i artikkelen vil vi se på de forskjellige oppgavene en eiendomsmegler har, og hvor mye disse kommer til å koste deg. Til slutt gir vi våre beste tips til hvordan du bør velge eiendomsmegler. Først skal vi gå gjennom de vanlige stegene en megler vil hjelpe deg med:

  1. Verdivurdering

  Det første møtet du har med en eiendomsmegler dreier seg oftest om en verdivurdering av den aktuelle boligen. Eiendomsmegleren går gjennom boligen din og utarbeider en estimert salgssum, og gir deg et pristilbud deretter. Vi anbefaler at du får forskjellige meglere til å gi deg en verdivurdering og et pristilbud, og at du lager en anbudsrunde. På denne måten vil du enklere kunne velge den megleren som passer best for deg, din bolig og din økonomi.

  De fleste meglere tilbyr gratis og uforpliktende verdivurdering, og dette er en veldig fin måte å få på plass hvor mye boligen din er verdt uten å måtte gjøre altfor mye jobb og research selv. Les om verdivurdering av hytte her.

  2. Tilrettelegging av salg

  Når du har bestemt deg for en eiendomsmegler, og dere har blitt enige om en betalingsmodell, begynner megleren å tilrettelegge for salget av boligen din, enten det er en leilighet eller for eksempel et hus. Dette innebærer å hyre inn en ekstern takstmann til å lage en tilstandsrapport på boligen, og en fotograf til å ta bilder til en boligannonse.

  Når tilstandsrapporten er utarbeidet og bildene tatt, lager eiendomsmegleren en profesjonell boligannonse. Markedsføring av boligen og annonsen vil bli tatt hånd om av megleren, og kan foregå på internett, i aviser og på hjemmesiden til meglerhuset.

  Stort sett vil du få tilbud på ulike markedsføringspakker av megleren din, og prisen vil avhenge av hvilke tjenester du velger å benytte deg av. Prisen på disse pakkene ligger gjerne på mellom 10.000 og 16.000 kroner, med en vanlig standardpakke liggende på rundt 14.000 kroner.

  3. Visninger

  Når boligannonsen er oppe og går, vil potensielle kjøpere kontakte megleren og det vil arrangeres visninger. Det er megleren som tar seg av all logistikken rundt visninger. Megleren setter opp tidspunkt for visning og inviterer de potensielle kjøperne. Mange meglere anbefaler likevel at du som selger er tilstede under visninger, slik at besøkende kan få svar på eventuelle spørsmål av noen som kjenner boligen godt.

  Visninger arrangert av eiendomsmegler er dyrt, og du er nødt til å belage deg på å betale megleren 3.000 kroner for hver avholdt visning. Det er ikke uvanlig at det holdes flere visningsrunder, men det forekommer også at det fremlegges bud etter første visning. Dette avhenger gjerne av hva slags bolig du selger, prisen på boligen, og hvilken megler du har ansatt.

  4. Papir & oppgjør

  Når visninger og budrunder er overstått og dere har funnet en kjøper til boligen, kommer papirarbeidet. Det er all mulig slags informasjon som må hentes og papirer som må leveres. I denne fasen innhenter megleren din informasjon fra offentlige registre, i tillegg til at han eller hun tar seg av eierskiftegebyr og tinglysing av skjøte, samt oppgjøret.

  Hvor mye denne delen av salgsprosessen koster deg avhenger gjerne med boligtype, men et gjennomsnittlig estimat er på 12.000 kroner. I tillegg skal megleren din ha et oppgjørshonorar. Dette honoraret varierer fra megler til megler, men et standard honorar for en erfaren megler er på rundt 7.000 kroner.

  5. Trygghet

  Når du selger en bolig er det du som sitter med det overordnede ansvaret for at alt er i orden med både boligen og papirene. All eventuell informasjon skal oppgis, og all oppgitt informasjon skal være korrekt. Skjulte feil og mangler kan koste deg dyrt i etterkant av salget, selv om dette ikke er feil du «burde ha visst om». Nå er det ikke slik at du ved å hyre en eiendomsmegler fraskriver deg noe av ansvaret, det er fortsatt du som selger som er ansvarlig. Forskjellen er at en erfaren megler kan guide deg utenfor de vanlige fallgruvene med boligsalg, og gir deg som selger mer trygghet.

  De fleste boligkjøpere setter også pris på denne økte trygghetsfølelsen. Statistikken viser at hele 98 prosent av dagens boligsalg blir solgt via en eiendomsmegler, og mange boligkjøpere vil ikke engang vurdere å kjøpe en bolig av en privatperson.

  Pris for eiendomsmegler

  Selv om pris for eiendomsmegler varierer noe, må man som en hovedregel belage seg på at det vil koste i overkant av 100.000 kroner. For disse pengene blir hele boligsalget tatt hånd om for deg, så du vil få frihet til å fokusere på andre ting, som for eksempel å finne ny bolig selv.

  Det finnes to faktureringsmodeller når du ansetter en eiendomsmegler; provisjonsbasert eller timebasert. Dersom du velger provisjon, vil megleren din få en avtalt prosentandel av salgsprisen som lønn, gjerne mellom 1 og 2% av salgssummen. Timelønn ligger gjerne mellom 1.500 og 3.000 kroner avhengig av megleren. Det aller vanligste er å velge provisjon.

  Tilrettelegging og markedsføring bringer også større utgifter. De fleste meglere tilbyr forskjellige markedsføringspakker du kan kjøpe, og disse befinner seg gjerne mellom 10.000 og 16.000 kroner. En vanlig standardpakke ligger på gjennomsnittlig 14.000 kroner. I tillegg kommer kostnader rundt tilrettelegging av salget. I denne fasen innhenter megleren din informasjon fra offentlige registre, i tillegg til å ta seg av eierskiftegebyr, oppgjør og tinglysing av skjøte. Her varierer utgiftene veldig med type bolig, men et gjennomsnittlig estimat er på rundt 12.000 kroner.

  Til slutt skal megleren din ha et oppgjørshonorar. Erfarne meglere har gjerne et standardhonorar på rundt 7.000 kroner, men dette kan variere.

  Tabellen under er et estimert priseksempel. Eksempelet er basert på en salgssum på 3 millioner kroner.

  TjenesterPris
  Salgsprovisjon45.000 kr
  Tilrettelegging og planlegging14.000 kr
  Markedsføring, annonser og fotograf15.000 kr
  Visning arrangert av megler3.000 kr
    
  Gebyr og tinglysning12.000 kr
  Oppgjørshonorar7.000 kr
  Totalt96.000 kr

  Selge bolig uten eiendomsmegler

  Til slutt vil vi nevne at du for all del kan selge boligen din på egenhånd uten en eiendomsmegler. Det er faktisk beregnet at du kan spare mellom 40.000 og 80.000 kroner dersom du selger boligen din selv.

  Det finnes diverse aktører som tilbyr tjenester over internett som hjelper deg med å selge bolig. Tjenestene Propr og Selvboligselv gir deg muligheten til å velge eksakt hva du trenger hjelp til, og gir deg en pris deretter.

  En viktig faktor når du selger boligen selv er visninger. Når du holder visninger uten en eiendomsmegler, sparer du mye penger. Derfor kan du lettere holde lengre og hyppigere visninger, uten å måtte ta hensyn til meglerens timeplan. Mange kjøpere setter stor pris på at selger er tilstede, så de kan få svar på eventuelle spørsmål direkte fra deg som kjenner boligen best.

  Våre beste tips til å finne den beste megleren for deg

  1. Få tilbakemeldinger

  Hør med venner, familie og andre bekjentskaper som har solgt bolig om de har en eiendomsmegler å anbefale deg. Finn ut hvorfor de valgte megleren, og om det er rette matchen for deg.

  2. Internett

  Gå på internett og søk opp eiendomsmeglere. Sjekk gjerne etter tilbakemeldinger på nett, så får du en viss forståelse for hvem megleren er og hva han eller hun har fått til tidligere. Du kan også få en verdivurdering via internett.

  3. Sjekk etter MNEF-merking

  80 prosent av all boligformidling i landet skjer via en MNEF-godkjent eiendomsmegler (Norges Eiendomsmeglerforbund). MNEF har flere etiske regler og holdepunkter de skal følge, så en eiendomsmegler eller et meglerhus med MNEF-merking kan lettere garantere for en god jobb.

  4. Hold prøvevisning

  Du kan arrangere prøvevisning med forskjellige eiendomsmeglere for å bedre få en forståelse for megleren som person. Du kan gjerne la meglerne gjennomgå en prisvurdering, for å se om det hersker enighet rundt boligverdien og salgsmålet.

  5. Vurder personlighet

  En eiendomsmegler bør være positiv, energisk og sosial, i tillegg til å være en god menneskekjenner, for å best mulig selge din bolig. Undersøk meglerens personlighet, og vurder om dette er en person du ønsker at skal representere deg og din bolig i møte med potensielle boligkjøpere.

  6. Finn en lokalkjent megler

  Undersøk om megleren kjenner til ditt boligområde, og om han eller hun har erfaring med å selge bolig i dette området. Bedre forståelse for et nabolag og nærområder, gjør at megleren din lettere kan bruke dette som et salgsmiddel. En bedre forberedt megler vil enklere kunne finne en passende prisvurdering på din bolig, og vil være bedre egnet til å selge den videre.

  7. Få et pristilbud

  Be alle potensielle meglere om et pristilbud, og undersøk hva slags pakke du får for denne prisen. Megleren har gjerne litt ekstra å gå på, så det er stort sett mulig å prute på det innledende pristilbudet. Husk likevel at det viktigste er å finne en megler som gir deg en god følelse, så det er ikke nødvendigvis best å velge den billigste megleren.

  8. Velg den beste megleren for deg

  Når du har sammenlignet de forskjellige meglerkandidatene, og kommet frem til hvilken megler som har gitt deg den beste følelsen rundt boligsalget, er du klar til å ta et valg. Nå kan du og din nye eiendomsmegler sette i gang med boligsalget.