Designerhjem

BAK KULISSENE: Vår komplette guide gir deg en detaljert innsikt i en eiendomsmeglers rolle og ansvar, og hjelper deg å forstå prosessen bedre.

Hva gjør en eiendomsmegler? En komplett guide

Sist oppdatert: 14. juni 2024

Det er ikke til å stikke under en stol at det koster penger å bruke eiendomsmegler. Megleren skal tross alt ha betalt for arbeidet sitt. Samtidig er det viktig at du sitter igjen med en god fortjeneste etter å ha solgt bolig via megler. Så hva gjør en eiendomsmegler for pengene dine, sånn egentlig? Nøyaktig hvordan kan han eller hun skaffe deg en god salgspris?

I denne artikkelen vil vi se nærmere på hvilke oppgaver de har, hvor mye det koster å hyre en og hvordan de sikrer deg en god fortjeneste på eiendomssalget.

Kortversjonen

  • En eiendomsmegler utfører en rekke oppgaver i forbindelse med salg av eiendom, som inkluderer verdivurdering, markedsføring, og håndtering av budrunder og kontraktsinngåelse.
  • Meglerens rolle er ikke spesifikt definert i lov, men er regulert av eiendomsmeglingsloven, forskrift om eiendomsmegling, og bransjestandarder.
  • En eiendomsmegler har rett til å utføre alle nødvendige oppgaver for å fremme salget, inngå en avtale med selger om vilkårene for tjenestene, ta avgjørelser om markedsføring og prissetting, og representere selger i forhandlinger.
  • Eiendomsmeglere har plikt til å yte kompetent og profesjonell service, beskytte selgerens interesser, sørge for at alle transaksjoner er juridisk korrekte, og følge etiske retningslinjer i deres arbeid.

Hva gjør en eiendomsmegler: eksempler på typiske oppgaver

En eiendomsmegler er en fagperson som er spesialisert på å selge boliger. Meglere tar seg av de aller fleste boligsalg i Norge i dag. De er nødt til å gjennomgå spesialisert utdanning og praksistid for å få lov til dette. Dette betyr at selv en fersk megler allerede har opparbeidet seg god erfaring og vil kunne vise til tidligere salgsresultater. Men hva gjør en eiendomsmegler for å selge boligen din? La oss ta en nærmere titt på de spesifikke oppgavene til megleren!

Vi hjelper deg med å finne rett eiendomsmegler

Få tilbud fra 5 ulike eiendomsmeglere. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

1. Hva gjør eiendomsmegler under verdivurdering?

Det første møtet du har med en eiendomsmegler dreier seg oftest om en verdivurdering av den aktuelle boligen. Eiendomsmegleren går gjennom boligen din og utarbeider en estimert salgssum, og gir deg et pristilbud deretter. Vi anbefaler at du får ulike meglere til å gi deg en verdivurdering og et pristilbud, og at du lager en anbudsrunde. På denne måten vil du enklere kunne velge den megleren som passer best for deg, din bolig og din økonomi.

De fleste meglere tilbyr gratis og uforpliktende verdivurdering til deg som skal selge bolig. Det er en veldig fin måte å sjekke hvor mye boligen din er verdt. Samtidig blir du bedre kjent med megleren. Hvis du kun er nysgjerrig på boligpriser, kan du heller få gratis verdivurdering på nett. Det finnes mange boligverdikalkulatorer som du kan bruke kostnadsfritt for å følge med på markedet.

Les også

Slik får du gratis verdivurdering på nett

2. Slik tilrettelegger megleren for salget

Når du har bestemt deg for en eiendomsmegler og dere har blitt enige om en betalingsmodell, begynner megleren å tilrettelegge for salget av boligen din. Tilretteleggingen gjøres på samme måte, enten du skal selge selge leilighet eller hus. Megleren koordinerer også tredjeparter som skal hjelpe til med boligsalget. Det inkluderer blant annet å hyre inn en ekstern takstmann til å lage en tilstandsrapport på boligen.

Du trenger også en fotograf til å ta bilder til en boligannonse. Eiendomsmegleren skaffer de rette folka til jobben og finner et passende tidspunkt. Når tilstandsrapporten er utarbeidet og bildene tatt, lager eiendomsmegleren en profesjonell boligannonse. Markedsføring av boligen og annonsen vil bli tatt hånd om av megleren.

Nøyaktig hvilken markedsføring du trenger, avhenger av boligtype og hvor lettsolgt den er. Eiendommen kan for eksempel annonseres på Finn.no, sosiale medier, i aviser og på hjemmesiden til meglerhuset.

3. Dette gjør eiendomsmegleren på visning

Når boligannonsen er oppe og går, vil potensielle kjøpere kontakte megleren og det vil arrangeres visninger. Det er megleren som tar seg av all logistikken rundt visninger. Megleren setter opp tidspunkt for visning og inviterer de potensielle kjøperne. Mange meglere anbefaler likevel at du som selger er tilstede under visninger, slik at besøkende kan få svar på eventuelle spørsmål av noen som kjenner boligen godt.

Visninger arrangert av eiendomsmegler er dyrt, og du kan være nødt til å belage deg på å betale megleren 3.000 kroner for hver avholdt visning. Enkelte eiendomsmeglere tilbyr første visning gratis. Men det er ikke uvanlig at det holdes flere visningsrunder. Det er ikke sikkert at du mottar bud dagen etter visning, særlig hvis boligmarkedet er treigt.

Hvor raskt boligen blir solgt, avhenger blant annet av hva slags bolig du selger, prisen på boligen og tilstanden på boligmarkedet. Du kan følge med på boligpriser og salgstider på nettsiden til Eiendom Norge. Du bør sjekke gjeldende salgstider der du bor, ettersom det kan være store lokale forskjeller. For eksempel, salgstiden for boliger i Oslo var 23 dager i mai 2024. Den var derimot 40 dager i Trondheim i samme periode.

Les også

Vellykket visning er nøkkelen til et godt boligsalg. Her får du ekspertenes beste tips til hvordan du klargjør boligen.

4. Dette gjør eiendomsmegleren under budrunden

En av de viktigste oppgavene til eiendomsmegleren er å holde budrunden. Megleren sikrer at alle bud leveres inn på riktig måte og til rett tid. Hver gang et nytt bud kommer inn, oppdaterer eiendomsmegleren alle interessentene raskt. Eiendomsmegleren passer likevel på at svarfristen er akseptabel, slik at alle involverte kan ta gode avgjørelser.

Eiendomsmegleren jobber tett med selger for å vurdere de ulike budene som kommer inn. De kan hjelpe med å forhandle om salgsprisen eller eventuelle forbehold. Forbehold kan for eksempel være at boligen må overtas innen en viss dato. Megleren sørger også for at budrunden går rettferdig for seg og at den følger gjeldende lover og regler.

Alle budene skal for eksempel skrives inn i en budjournal. Budjournalen inneholder informasjon om når budet ble mottatt, samt navn og kontaktdetaljer til budgiver. Både kjøper og selger kan kreve innsyn i journalen etter at boligsalget er fullført. Andre budgivere kan også be om å få se den, men det vil i så fall være en anonym versjon.

5. Eiendomsmegleren tar seg av papirarbeid & oppgjør

Når visninger og budrunder er overstått og dere har funnet en kjøper til boligen, kommer papirarbeidet. Det er all mulig slags informasjon som må hentes og papirer som må leveres. I denne fasen innhenter megleren din informasjon fra offentlige registre, i tillegg til at han eller hun tar seg av eierskiftegebyr og tinglysing av skjøte, samt oppgjøret.

Hvor mye denne delen av salgsprosessen koster deg avhenger gjerne med boligtype. Du bør undersøke hvor mye eiendomsmegleren skal ha i oppgjørshonorar og sammenligne priser på tvers av meglerkontorer. Dette honoraret varierer fra megler til megler, men et standard honorar for en erfaren megler er på rundt 7.000 kroner.

6. Megleren gir deg veiledning og trygghet

Når du selger en bolig er det du som sitter med det overordnede ansvaret for at alt er i orden med både boligen og papirene. All eventuell informasjon skal oppgis, og all oppgitt informasjon skal være korrekt. Skjulte feil og mangler kan koste deg dyrt i etterkant av salget, selv om dette ikke er feil du «burde ha visst om».

Nå er det ikke slik at du ved å hyre en eiendomsmegler fraskriver deg noe av ansvaret, det er fortsatt du som selger som er ansvarlig. Forskjellen er at en erfaren megler kan guide deg utenfor de vanlige fallgruvene med boligsalg, og gir deg som selger mer trygghet. De fleste boligkjøpere setter også pris på denne økte trygghetsfølelsen. Statistikken viser at hele 98 prosent av dagens boligsalg blir solgt via eiendomsmegler.

Bilde av en smilende dame som håndhilser på en mann i dress. Vi kan bare se ryggen til mannen. Brukt som illustrasjon til artikkel om hva gjør en eiendomsmegler.
Mange boligkjøpere vil ikke engang vurdere å kjøpe en bolig av en privatperson.

Hva gjør eiendomsmegler for pengene dine: pris og kostnader

Selv om pris for eiendomsmegler varierer noe, må man som en hovedregel belage seg på at det vil koste i overkant av 100.000 kroner. For disse pengene blir hele boligsalget tatt hånd om for deg, så du vil få frihet til å fokusere på andre ting, som for eksempel å finne ny bolig selv.

Det finnes tre faktureringsmodeller når du ansetter en eiendomsmegler: provisjonsbasert, fastpris og timebasert. Dersom du velger provisjon, vil megleren din få en avtalt prosentandel av salgsprisen som lønn, gjerne mellom 1 og 4 % av salgssummen. Timelønn ligger gjerne mellom 1.500 og 3.000 kroner avhengig av megleren. Det aller vanligste er å velge provisjon.

De fleste meglere tar et tilretteleggingsgebyr på ca. 14 000 kroner som kommer i tillegg til meglerhonorar. Dette arbeidet inkluderer blant annet å skrive boligannonse, salgsoppgave, koordinere visninger og diverse papirarbeid. Markedsføringskostnadene kan derimot variere. Eiendomsmegleren vurderer hvilken markedsføring boligen trenger og gir deg deretter tilbud på ulike markedsføringspakker.

Prisen på markedsføringen vil avhenge av hvilke tjenester du velger å benytte deg av. Pakkene koster som regel ca. 16.000-20 000 kroner og opp. Lettsolgte boliger som kun trenger annonsering på Finn.no koster mindre enn særegne boliger som kanskje også bør annonseres i aviser. Til slutt skal megleren din ha et oppgjørshonorar. Erfarne meglere har gjerne et standardhonorar på rundt 7.000 kroner, men dette kan variere.

Tabellen under er et estimert priseksempel. Eksempelet er basert på en salgssum på 5 millioner kroner med 2,5 % provisjon av salgssum.

TjenesterPris
Salgsprovisjon125.000 kr
Tilrettelegging og planlegging14.000 kr
Markedsføring, annonser og fotograf20.000 kr
Visning arrangert av megler3.000 kr
Oppgjørshonorar7.000 kr
Totalt169.000 kr

Les også

Se vår oversikt over de 10 billigste eiendomsmeglerne på markedet.

Hva gjør en eiendomsmegler til fastpris?

Den tredje måten å betale meglerhonoraret er fastpris. Du får med andre ord en fast, lav pris med alle nesten oppgavene til megleren inkludert i prisen. Fastprismodellen er ofte en form for hybridmegling. Mange av oppgavene til eiendomsmeglerne er digitaliserte og automatiserte for å kutte kostnader. Du gjør gjerne enkelte oppgaver selv, fremfor at eiendomsmegleren gjør dem.

Samsolgt by DNB Eiendom er et godt eksempel på hybridmegling, der du holder visninger selv. Tjenesten koster 60 000 kroner, uansett hvilken boligtype du har. Det spiller altså ingen rolle om du skal selge hus eller leilighet. Meglerkostnadene er de samme likevel. Du får omtrent alt inkludert — ja, selv fotograf og takstmann. Du må kun betale boligselgerforsikring utenom.

Himla Eiendomsmegling har en fastprismodell på 45 000 kroner, men dette er ikke hybridmegleren. Eiendomsmeglerne deres gjør mange av de samme oppgavene som det provisjonsbaserte meglere gjør. Du slipper dermed å holde visning selv. De har kuttet kostnader på andre måter, for eksempel ved å tilby gratis, innledende konsultasjon fremfor gratis verdivurdering. Du må imidlertid betale takstmann selv.

Finne rett eiendomsmegler: Slik kan du gå frem

  1. Hør med venner og familie
    Undersøk nettverket ditt av venner, familie og andre bekjente som har solgt bolig om de har en eiendomsmegler som de kan anbefale deg.
  2. Sjekk etter MNEF-merking
    80 prosent av all boligformidling i landet skjer via en NEF-godkjent eiendomsmegler (Norges Eiendomsmeglerforbund). NEF har flere etiske regler og holdepunkter de skal følge, så en eiendomsmegler eller et meglerhus med NEF-merking kan lettere garantere for en god jobb.
  3. Hold prøvevisning
    Du kan arrangere prøvevisning med forskjellige eiendomsmeglere for å bedre få en forståelse for megleren som person. Du kan gjerne la meglerne gjennomgå en prisvurdering, for å se om det hersker enighet rundt boligverdien og salgsmålet.
  4. Vurder personlighet
    En eiendomsmegler bør være positiv, energisk og sosial, i tillegg til å være en god menneskekjenner, for å best mulig selge din bolig. Undersøk meglerens personlighet, og vurder om dette er en person du ønsker at skal representere deg og din bolig i møte med potensielle boligkjøpere.
  5. Finn en lokalkjent megler
    Undersøk om megleren kjenner til ditt boligområde, og om han eller hun har erfaring med å selge bolig i dette området. Bedre forståelse for et nabolag og nærområder, gjør at megleren din lettere kan bruke dette som et salgsmiddel. En bedre forberedt megler vil enklere kunne finne en passende prisvurdering på din bolig, og vil være bedre egnet til å selge den videre.
  6. Få et pristilbud
    Be alle potensielle meglere om et pristilbud, og undersøk hva slags pakke du får for denne prisen. Megleren har gjerne litt ekstra å gå på, så det er stort sett mulig å prute på det innledende pristilbudet. Husk likevel at det viktigste er å finne en megler som gir deg en god følelse, så det er ikke nødvendigvis best å velge den billigste megleren.

Velg den beste megleren for deg

Når du har sammenlignet de forskjellige meglerkandidatene og kommet frem til hvilken megler som har gitt deg den beste følelsen rundt boligsalget, er du klar til å ta et valg. Nå kan du og din nye eiendomsmegler endelig sette i gang med boligsalget.

Vi hjelper deg med å finne rett eiendomsmegler

Få tilbud fra 5 ulike eiendomsmeglere. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Selge bolig uten eiendomsmegler

Vurderer du å velge vekk megler og heller selge boligen selv?  Da er det en del ting du bør tenke over på forhånd. Noen ganger kan det være lønnsomt å selge selv, men andre ganger bør man heller velge en megler. For eksempel, lettsolgte boliger i populære strøk kan være enkle å selge.  Boliger som er litt eldre og/eller ligger i mindre attraktive strøk kan være vanskeligere å selge.

Du kan som nevnt for all del selge boligen din på egen hånd uten en eiendomsmegler. Det er faktisk beregnet at du kan spare mellom 40.000 og 80.000 kroner dersom du selger boligen din selv. Det finnes diverse aktører som tilbyr tjenester over internett som hjelper deg med å selge bolig. Tjenester som Propr gir deg muligheten til å velge eksakt hva du trenger hjelp til og gir deg en pris deretter.

Visninger uten megler

En viktig faktor når du selger boligen selv er visninger. Når du holder visninger uten en eiendomsmegler, sparer du mye penger. Derfor kan du lettere holde lengre og hyppigere visninger, uten å måtte ta hensyn til meglerens timeplan. Mange kjøpere setter stor pris på at selger er tilstede, så de kan få svar på eventuelle spørsmål direkte fra deg som kjenner boligen best.

Det krever en del tid å selge bolig . Du velger dessuten bort en person med lang erfaring innen boligsalg ved å selge selv. Det er viktig å tenke seg nøye om og være ærlig med deg selv før du tar en avgjørelse.

Konklusjon: Så hva gjør en eiendomsmegler, sånn egentlig?

Du har nå fått masse god informasjon om hva en eiendomsmegler gjør og hvordan de kan hjelpe deg. Ikke minst, så har du fått mange gode tips til hvordan du velger riktig megler til den rette prisen. Vi ønsker å oppsummere de viktigste punktene nå helt til sist for å gjøre denne informasjonen så oversiktlig som mulig for deg:

  • Eiendomsmeglere har god oversikt over boligmarkedet i det området du bor og kan gi deg en reell verdivurdering av din bolig
  • Megleren kan hjelpe deg med hele salgsprosessen, inkludert visninger, markedsføring, budrunder og overtaking
  • Eiendomsmeglere er profesjonelle og har ofte lang erfaring med boligsalg, noe som gjør at de ofte kan selge din bolig raskere og til en høyere pris – avhengig av boligmarkedet og hvor lettsolgt boligen din er

De fleste eiendomsmeglere tar en provisjon på salget. Derfor er det viktig å innhente priser og tilbud før du bestemmer deg. Da er det bare å ønske deg lykke til med å velge eiendomsmegler.

Ofte stilte spørsmål om eiendomsmeglere

Meldingsboble
Hva er hovedoppgavene til en eiendomsmegler?

Hovedoppgavene til en eiendomsmegler inkluderer verdivurdering av eiendom, markedsføring, koordinering av visninger, forhandlinger, og oppfølging av salgsprosessen.

Meldingsboble
Hvorfor bør man benytte seg av en eiendomsmegler ved salg av eiendom?

Å benytte seg av en eiendomsmegler sikrer at eiendommen blir solgt til riktig pris, samt at det juridiske og økonomiske aspektet ved salget blir ivaretatt på en korrekt måte.

Meldingsboble
Hvordan bidrar eiendomsmegleren til markedsføring av eiendommen?

Eiendomsmegleren utarbeider salgsoppgave, annonserer eiendommen på relevante plattformer, og organiserer visninger for potensielle kjøpere for å tiltrekke seg interesserte parter.

Meldingsboble
Hva er eiendomsmeglerens rolle i forhandlingsprosessen?

Eiendomsmegleren fungerer som mellommann mellom selger og kjøper, og bistår i forhandlinger om pris og betingelser. Meglerens mål er å oppnå best mulig pris for selger, samtidig som kjøpers interesser ivaretas.

Meldingsboble
Hva innebærer det juridiske og økonomiske aspektet ved et eiendomssalg?

Det juridiske og økonomiske aspektet ved et eiendomssalg omfatter blant annet utarbeidelse av kontrakt, sikring av at alle nødvendige dokumenter og tillatelser er på plass, oppgjør av betaling, og tinglysing av skjøte.

Meldingsboble
Hvordan beregner eiendomsmegleren sin provisjon?

Eiendomsmeglerens provisjon beregnes som en prosentandel av salgssummen, og varierer mellom ulike meglere. Provisjonen skal avtales på forhånd mellom selger og megler, og blir vanligvis betalt av selger ved salget av eiendommen.