Det finnes mange meglere som alle kan virke bra med første øyekast, men det er helt avgjørende at du velger rett person til å selge akkurat din bolig. Ikke bare skal eiendomsmegleren ha riktig erfaring og kunne vise til gode resultater, men de bør ha kjennskap til det aktuelle området og boligtypen. Les videre for å få vite alt du bør se etter i en megler før du velger.
Lokal kunnskap
God kjennskap til lokalområdet er en viktig faktor når du velger eiendomsmegler. Eiendomsmegleren bør ha god kjennskap til området. Det er viktig at megleren kan svare på spørsmål om lokale fritidstilbud, kollektivtransport og lignende. De vil også vite hva kjøpere i området er opptatt av, og dermed vil de kunne tilpasse informasjonen og imøtekomme dem på bedre vis.
Uansett hvilken eiendomsmegler du velger, bør du gjøre dem kjent med lokale bestemmelser som ikke er allmennkjent. Det inkluderer regler og bestemmelser i borettslag og sameie, eller spesielle opplysninger om boligen og eiendommen din som megleren bør vite om.
Du bør være obs på at meglere som holder til i en annen kant av byen kan ha god kjennskap til nettopp ditt område allikevel, og det trenger ikke nødvendigvis være et krav at de skal holde til i samme bydel som din. Det viktigste er at eiendomsmegleren har solgt boliger i nabolaget eller området ditt tidligere.
Kortversjonen
- Valget av eiendomsmegler er en kritisk avgjørelse som kan påvirke salgsprosessen, det endelige salgsresultatet, og selgerens opplevelse.
- Dette valget er ikke direkte regulert av lov, men er veiledet av forbrukerbeskyttelseslover, eiendomsmeglingsloven, og god forretningsskikk i bransjen.
- Selger har rett til å undersøke og intervjue potensielle meglere, vurdere deres kvalifikasjoner, priser og tjenester, bestemme hvilken megler som skal håndtere salget, og inngå en avtale som reflekterer deres behov og interesser.
- Eiendomsmeglere har plikt til å presentere deres kvalifikasjoner og tjenester på en ærlig og klar måte, tilby konkurransedyktige priser og betingelser, utføre sine oppgaver på en profesjonell måte, og ivareta selgers interesser i salgsprosessen.
Tid og tilgjengelighet
Spør eiendomsmegleren om hvor god tid de har til å prioritere boligen din og hvor mange andre boliger de holder på å selge samtidig. Kommer de selv til å være til stede under visningen, eller kommer de til å sende en assistent? Du bør forsikre deg om at visningsassistenten er i stand til å gjøre en like god jobb som megleren og få detaljene rundt assistenten skrevet ned i kontrakten.
Du kan kreve at eiendomsmegleren selv skal være til stede på visningen. Det beste er å få dette skrevet ned i kontrakten, slik at det ikke oppstår konflikt i ettertid. Dersom megleren bryter løftet og sender assistenten istedenfor, kan du kreve at du får avslag i prisen.
Dersom megleren har mange oppdrag samtidig, er det ikke nødvendigvis sikkert at du får den oppfølgingen du ønsker. Kanskje du har en bolig som kan være vanskelig å få solgt? I så fall trenger du en eiendomsmegler som har tilstrekkelig med tid og fokus på jobben. Du kan selv sjekke hvor travel megleren er ved å ta en titt i boligannonser i området ditt for å se om navnet til megleren går igjen i flere annonser.
Vi hjelper deg med å finne rett eiendomsmegler
Få tilbud fra 5 ulike eiendomsmeglere. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.
Realistisk verdivurdering
Det er ikke gull alt som glitrer, og all verdivurdering er heller ikke riktig. Ikke la deg rive med av verdivurderinger som virker urealistisk. Det kan hende at megleren gir deg feil inntrykk av hva du kan få for boligen din, bare fordi du skal velge dem til jobben. Det er derfor det er viktig å få en verdivurdering av flere. Dersom den ene verdivurderingen ligger langt høyere enn de andre, er det grunn til å spørre om hvorfor.
Megleren bør kunne gi deg en svært god forklaring på hvordan de beregner verdien. Det er allikevel viktig å være obs på at ingen eiendomsmegler kan gi deg en nøyaktig fasit på hva du vil få for boligen – til syvende og sist er det markedet som bestemmer. Selv om eiendomsmegleren har gjort et grundig arbeid, kan det skje ting på markedet som gjør at du ikke får den prisen som ble foreslått– uten at det nødvendigvis skyldes feil verdivurdering fra meglerens side.

Betalingsalternativer
Det er vanlig at meglere tilbyr tre forskjellige betalingsalternativer. Du bør tenke gjennom alle tre, og se hvilke eiendomsmegleren som tilbyr en passende betalingsmetode for deg. Det kan også hende at et tilbud som virket veldig billig ikke er det billigste totalt sett, rett og slett på grunn av at de ulike meglerne bruker forskjellige betalingsalternativer.
Timesats:
Du betaler per time fremfor å velge en pakkeløsning. Kostnader for markedsføring vil komme i tillegg til antall timer som eiendomsmegleren bruker på å selge boligen din. Du vil få et tilbud der megleren anslår hvor mange timer som behøves for å selge boligen din. Sluttsummen kan bli høyere eller lavere, alt etter hvor vanskelig boligen var å selge. Jo lenger tid megleren bruker, desto dyrere blir det.
Fastpris:
Fastpris inkluderer absolutt alt fra markedsføring til antall timer som megleren bruker på å selge boligen din fra start til slutt. Mange selgere velger tilbud med fastpris, ettersom det er svært enkelt å forholde seg til prisen. Ulempen er at du må betale den avtalte summen, selv om du fikk langt mindre for boligen enn ønsket. På en annen side kan du «spare» en del penger om du får langt høyere pris for boligen enn antatt.
Prosentvis provisjon av kjøpesum
Du betaler en fastsatt prosent av kjøpesummen i provisjon til megleren. Markedsføring og ekstra utgifter kommer i tillegg til provisjonen. Fordelen med provisjon er at det du betaler samsvarer med den faktiske prisen som du fikk for boligen og sannsynligheten for konflikt reduseres.
Pakkeløsninger og priser
Vi har tidligere nevnt at de forskjellige meglerne tilbyr ulike pakkeløsninger for reklame og annonsering. Du bør lese grundig gjennom hva de forskjellige pakkene inneholder, ettersom det kan variere fra eiendomsmegler til eiendomsmegler. I tillegg er det vanlig at disse kostnadene faller utenom, og du bør sjekke hva som faktisk er inkludert i pakkene:
- Oppstartsgebyr
- Administrasjonsgebyr
- Oppgjørshonorar
- Salgsoppgaver
- Markedsføringskostnader
- Visning
- Garantiansvar
- Forsikringer
- Tinglysning
Det er spesielt viktig å undersøke hva som inkluderes i markedsføringen. Enkelte eiendomsmeglere tilbyr fotografering som en del av prisen, mens andre krever ekstra for dette. Du bør også sjekke om nettannonsering er inkludert i markedsføringspakken.
Det finnes enkelte kostnader som ikke inkluderes i prisen og som koster det samme, uansett hvilken eiendomsmegler du velger til å selge boligen din. Det er for eksempel vanlig å kjøpe forsikringer i forbindelse med salg av bolig. Du som selger er nemlig ansvarlig for feil og mangler i opptil fem år etter salget, selv om det gjelder skjulte feil som du ikke var klar over. Prisen på eierskifteforsikring avhenger av hvilken type bolig du har. Du må også betale for standardoppgaver som tinglysing og innhenting av opplysninger.
Sjekk prisen nøye
Ikke la deg forføre av forlokkende priser som er for gode til å være sanne. Du bør lese gjennom tilbud nøye for å se hva som er inkludert. Hvis det er store prisforskjeller mellom ulike meglere, så kan det hende at det laveste budet ikke inkluderer like mye i tjenesten sin som de andre. Det hjelper lite at tilbudet er billig om du må betale masse ekstra for å få god nok markedsføring.
For eksempel, er styling av boligen inkludert i prisen? Kommer megleren til å være til stede under visningen, eller må du betale ekstra? Hva med reklame på sosiale medier og annonser på nett? Hvor mye oppfølging får du underveis? De fleste tilbyr forskjellige pakkeløsninger som vi skal se nærmere på senere, men det er viktig at du vet akkurat hva som er inkludert i hvert tilbud når du skal sammenligne forskjellige meglere for å få riktig prisgrunnlag.
Billigst er ikke nødvendigvis best – det viktigste er at du velger en eiendomsmegler som selger boligen din til en god pris, ikke at selve eiendomsmegleren absolutt skal være kjempe billig. Det er derfor viktig at du ikke faller for tilbud og kampanjer. Det er sluttresultatet som avgjør hvor mye penger du tjener på boligsalget, ikke det at du sparte noen tusenlapper på å velge det billigste tilbudet.
Be om referanser
Ikke vær redd for å ta kontakt med tidligere kunder – tvert imot, referanser er svært viktig når du skal velge eiendomsmegler. Ta gjerne direkte kontakt med dem for så spørre om hvordan de opplevde eiendomsmegleren under salgsprosessen. Du får svar på spørsmål som du ellers ikke ville ha fått svar på om du kun leste gjennom omtaler på nettsiden. Et annet alternativ er å spørre venner og kjente om de har en god eiendomsmegler som de kan anbefale.
Erfaringsnivå
Meglere som har erfaring med å selge lignende boliger i samme område vil være godt forberedt på eventuelle spørsmål og ha god kjennskap til målgruppen. Du bør også sjekke at eiendomsmegleren er medlem av Norges Eiendomsmeglerforbund, ettersom de vil da være forpliktet til å følge reglene for god eiendomsmeglerskikk.
Det kan selvfølgelig hende at megleren er ny og fersk i jobben og kommer rett fra utdanning, og de vil i så fall ikke ha så mange referanser å vise til. I slike tilfeller må du selv vurdere hvor engasjerte og omgjengelige de virker – en nyutdannet eiendomsmegler har alt å vinne på å få så mange gode salg og så mye erfaring bak seg som mulig, og de kan ofte være «sultne» på å gjøre en så god jobb som mulig. Du bør derfor ikke avskrive en nyutdannet megler.
Les grundig gjennom kontrakten
La oss si at du omsider har valgt den rette megleren for deg, og du mottar en kontrakt som du skal signere – hva skjer nå? Vi anbefaler at du leser grundig gjennom kontrakten for å avklare eventuelle misforståelser. Du bør for eksempel sjekke hva som skjer om megleren ikke får solgt boligen din, og du bør forsikre deg om at det står nedskrevet hvem som skal møte opp på selve visningen.
Hent inn flere tilbud
Vi anbefaler at du henter inn tilbud fra ulike meglere, slik at du kan sammenligne priser, vilkår, fordeler og ulemper nøye. Både erfaring og fremgangsmåte kan variere fra megler til megler, og du bør stille dem spørsmål og lytte nøye for å se hvem du foretrekker. Du bør invitere dem fysisk hjem til boligen din, og ikke bare lese deg opp på et tilbud som sendes til deg på nett. Selv om meglerhuset har et godt rennommé, er det ikke nødvendigvis sikkert at alle meglerne deres er riktig for deg.
Megleren vil kunne anslå verdien på boligen din mens han eller hun er hjemme hos deg, og du kan be dem fortelle litt om hva de synes om akkurat din bolig. De må kunne fortelle om hvilken strategi som passer best for boligen din og hvordan de har tenkt til å gå frem for å få solgt boligen til best mulig pris. Det er imidlertid viktig at du ikke takker ja til et tilbud der og da. Be dem om å sende deg all informasjonen skriftlig, og bruk tid på å tenke gjennom valget ditt før du bestemmer deg.
Det er veldig viktig at du har riktig person til jobben. Megleren bør utstråle tillit, slik at potensielle boligkjøpere føler seg trygg på at de får riktig informasjon under visningen. Et lite tips er å besøke visninger i området ditt for å vurdere forskjellige meglere – liker du hvordan de opptrer under visningen, kan du be dem om å komme på befaring hjemme hos deg.
Vi hjelper deg med å finne rett eiendomsmegler
Få tilbud fra 5 ulike eiendomsmeglere. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.
Oppsummering
Vi har gått gjennom mange punkter svært detaljert, og det kan være mye informasjon å forholde seg til. Vi har gjort det litt enklere for deg ved å oppsummere de viktigste punktene i en praktisk sjekkliste som du kan gå gjennom mens du sammenligner priser og tilbud:
- Velg en megler du har tillit til
- Sjekk prisen nøye og se hvilke pakkeløsninger som er inkludert
- Megleren bør ha relevant erfaring og lokal kunnskap
- Be om referanser
- Velg passende betalingsalternativ for deg
- Megleren bør ha god tid til å prioritere deg
- Les grundig gjennom vilkår og betingelser før du signerer
Ikke vær redd for å fortelle meglerne at du henter inn tilbud fra flere ulike aktører. Du bør heller ikke la deg presse til å takke ja til et tilbud før du har tatt deg god tid til å lese grundig gjennom tilbudene. Det kan lønne seg på sikt å ta seg nok tid til å velge rett megler, og du unngår unødvendige konflikter. Da er det bare å ønske deg lykke til med boligsalget!