Designerhjem

KAN LØNNE SEG: Fastpris kan lønne seg i noen tilfeller, men er etter våre erfaringer ikke veldig mye billigere.

Eiendomsmegler til fastpris: Alt du trenger å vite

Sist oppdatert: 27. mars 2025

Eiendomsmegler til fastpris – hva får du egentlig igjen for pengene? Lønner det seg å velge fastpris fremfor tradisjonell, provisjonsbasert eiendomsmegling? Her skal vi se nærmere på fordeler og ulemper ved å velge meglertjenester til pakkepris. Dermed blir det enklere for deg å vurdere hvilken type meglerhonorar som passer best for deg.

Kortversjonen

  • Fastpris er en betalingsmodell der du får alt inkludert i en pakkepris, og det er få misforståelser knyttet til ekstra kostnader.
  • Enkelte eiendomsmeglere kan kreve ekstra for markedsføring og andre tjenester selv om du velger fastpris, så vær tydelig på hva som er inkludert i prisen.
  • Provisjon og timepris er alternative måter å betale eiendomsmegleren på, hvor provisjon baseres på en prosentandel av kjøpesummen og timepris er betaling per brukte timer.
  • Ved spesielle salgssituasjoner eller behov for delvis meglerassistanse, kan timepris være mer lønnsomt enn fastpris.

Hva menes egentlig med fastpris?

La oss begynne ved å se nærmere på forskjellige typer meglerhonorar. Fastpris betyr at du får alt inkludert i en pakkepris. Du slipper vanligvis å tenke på ytterligere kostnader for markedsføring eller innhenting av nødvendige dokumenter. Det er en ryddig måte å betale megleren som fører til få misforståelser, så sant dere setter opp en god kontrakt over nøyaktig hva som er inkludert i prisen.

Enkelte eiendomsmeglere krever imidlertid ekstra for markedsføring, boligsalgsrapport og lignende, selv om du velger fastpris. Du bør derfor be eiendomsmegleren om å være så tydelig som mulig når du mottar pristilbudet, slik at du ikke får en ubehagelig overraskelse etter at kontrakten er signert.

Enkelte mener at provisjon kan føre til at eiendomsmeglerne gjør en ekstra innsats for å få en høy pris for boligen din, ettersom de har mulighet til å tjene mest penger på provisjon. Det er samtidig viktig å ha i tankene at eiendomsmeglere som følger god meglerskikk ivaretar alle sine kunder. De tar godt vare på omdømmet sitt, uavhengig av hvordan kundene betaler.

Vi hjelper deg med å finne rett eiendomsmegler

Få tilbud fra 5 ulike eiendomsmeglere. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Eksempler på eiendomsmeglere som tilbyr fastpris

Et godt eksempel på meglere som tilbyr fastpris er Himla Eiendomsmegling i Bergen. De tilbyr en komplett pakke med meglertjenester til 45 000 kroner. Prisen er den samme, enten du skal selge leilighet på Laksevåg eller enebolig på Fana. Du får omtrent alt inkludert i prisen, inkludert fotografering og annonsering på Finn.no.

Fastprisen inkluderer imidlertid ikke tjenester som boligsalgsrapport og boligselgerforsikring. Disse kostnadene betales uansett til henholdsvis takstmann og forsikringsselskap. Årsaken til at kostnadene er såpass lave sammenlignet med tradisjonell eiendomsmegling er at mange av oppgavene er digitaliserte. Meglerne har også kuttet ut tjenester som for eksempel gratis verdivurdering.

Du kan istedenfor få gratis konsultasjon. Verdivurderingen utføres først når dere har signert meglerkontrakten. I tillegg jobber eiendomsmeglerne på kontoret som et team. Når den ene megleren ikke har særlig med arbeid, overtar de oppgaver fra andre meglere som er veldig travle. De klarer dermed å jobbe på en veldig effektiv måte.

Les også

Selge bolig selv vs. eiendomsmegler: Hva er best?

Fastpris på enkelte meglertjenester

Skal du selge bolig privat? Har du allerede funnet en kjøper og trenger kun hjelp med å fullføre kjøpet? Da kan du likevel få hjelp av en eiendomsmegler. Du trenger ikke å velge mellom alt eller ingenting. Mange meglere tilbyr fastpris på enkelte deler av salgsprosessen. Et godt eksempel på dette er oppgjørstjenester.

Oppgjøret er den delen av boligsalget som handler om å overføre penger og papirer mellom kjøper og selger. Det høres kanskje enkelt ut, men det krever faktisk en god del kunnskap og nøyaktighet. I tillegg nekter de fleste banker å betale ut boliglån hvis du ikke bruker en profesjonell tredjepart til å fullføre eiendomssalget.

Oppgjørstjenester koster stort sett rundt 10 000 kroner for et standard boligsalg. Pakkeprisen inkluderer vanligvis:

  • Håndterer alle økonomiske transaksjoner på en trygg og forsvarlig måte
  • Passer på at kjøper offisielt registreres som ny eier og at selger får pengene sine
  • Innfrir eventuelle lån og heftelser knyttet til eiendommen
  • Utarbeider og sender inn nødvendige dokumenter til myndighetene

Du får dermed en fagperson til å ta seg av det juridiske og økonomiske, uten å måtte betale for en full meglerpakke. Løsningen kan være bra for deg som føler deg komfortabel med å håndtere andre deler av salgsprosessen selv. Men husk at prisene kan variere. Noen meglere tar kanskje litt mer, andre litt mindre. Det lønner seg å sjekke med flere før du bestemmer deg.

Eiendomsmegling til fastpris kan være mindre fleksibelt

En ulempe med fastprismodellen er at den kan være mindre fleksibel enn tradisjonell eiendomsmegling. Markedsføringen og salgsprosessen er ofte standardisert. Den samme prosedyren følges for alle type boliger, for eksempel digitale salgsoppgaver og markedsføring kun på Finn.no. Hvis du selger en lettsolgt bolig på et travelt boligmarkedet, så holder dette for de aller fleste.

Men hva hvis boligen din skiller seg ut? La oss si at du har et unikt arkitekttegnet hus, leilighet med sjelden takterrasse midt i byen eller kanskje en eiendom som er vanskelig å selge. I slike tilfeller kan tradisjonelle meglere kanskje passe bedre. De har ofte mer spillerom til å skreddersy markedsføringen og salgsprosessen.

Forestill deg at du for eksempel selger en luksusbolig. Her kan det være nødvendig med ekstra innsats for å nå frem til de rette kjøperne. En tradisjonell eiendomsmegler kan da:

  • Lage en påkostet brosjyre som fremhever boligens unike egenskaper
  • Arrangere eksklusive visninger for håndplukkede, potensielle kjøpere
  • Markedsføre boligen i tradisjonelle medier, samt på sosiale medier

Og hvis det er vanskelig å selge eiendommen — kanskje på grunn av tregt boligmarked eller den trenger omfattende oppussing — kan en erfaren megler med provisjonsbasert lønn være mer motivert til å legge inn ekstra innsats for å få solgt. I slike tilfeller må potensielle kjøpere følges opp nøye, og du må trolig holde flere visninger. Det kan også bli nødvendig å forhandle om prisen.

Valget mellom fastpris og tradisjonell megling handler derfor mye om din spesifikke situasjon. Er boligen din “standard” og markedet aktivt? Da kan fastpris være et smart valg. Men har du en unik eiendom eller det dreier seg om et potensielt utfordrende boligsalg? Da bør du kanskje vurdere en mer fleksibel løsning. Det viktigste er at du finner en megler du stoler på og som forstår dine behov.

Meglerens tips til boligselgere

Bilde av Kim Stavang, mestselgende eiendomsmegler i Arna

“Jeg ser på valg av eiendomsmegler som et jobbintervju. Boligselger skal velge riktig megler til å selge det mest dyrebare man har.

Pris på meglertjenesten er også relevant, men det er vel viktigere å velge en megler som man har tillit til enn den billigste? Det viser seg at tillitt og trygghet må til for å få det beste salget, og kvalitet koster ofte litt ekstra.

Start med verdivurdering av boligen din. Da kan eiendomsmegleren vurdere ditt behov for bistand ved både kjøp og salg.”

 

Kim Stavang Olsen, eiendomsmegler MNEF / Partner hos Aktiv Arna & Åsane.

Hvilke andre typer meglerhonorar finnes det?

Du kan som regel velge mellom tre forskjellige måter å betale eiendomsmegleren: fastpris, provisjon og timepris. Provisjon betyr at du betaler megleren en viss prosent av kjøpesummen, uavhengig av hva du får for selve boligen. Velger du timepris, betaler du rett og slett megleren per time som brukes på boligsalget.

I tillegg må du avklare hvilke kostnader som faller utenom provisjon og timepris. Må du betale ekstra for markedsføring, visninger og oppgjør, for eksempel? Alt dette bør avklares før du inngår en avtale med megleren. Det er ikke sikkert at det billigste tilbudet faktisk er det alternativet som blir billigst til slutt. Lave provisjonssatser kan ende opp med å bli dyre hvis du må betale ekstra for mye annet.

Vi anbefaler derfor at du går nøye gjennom pristilbudet for å se hva som er inkludert i meglerhonoraret, enten du velger fastpris, timepris eller provisjon.

Les også

Så mye koster det å selge bolig, enten du selger selv eller bruker eiendomsmegler

Når lønner det seg med timepris fremfor fastpris og provisjon?

Det er vanlig å velge enten fastpris eller provisjon ved typiske boligsalg hvor du trenger hjelp med hele prosessen fra start til slutt. Det finnes imidlertid enkelte tilfeller hvor timepris blir billigere enn fastpris. For eksempel, kanskje du kun trenger hjelp av megler til deler av salgsprosessen? Har du en svært lettsolgt bolig på et marked med stor etterspørsel, kan du også vurdere timepris.

Megleren vil vurdere på forhånd hvor mange timer de tror at de trenger på å få solgt boligen, samt hva timesatsen ligger på. Du kan enkelt sammenligne anslått timepris opp mot fastpris eller provisjon for å se hva som blir mest lønnsomt for deg.

Bare vær klar over at det ikke finnes noen garantier på boligmarkedet! Dersom det blir vanskeligere å få solgt boligen enn antatt og megleren må bruke mer tid enn beregnet, kan timepris ende opp med å bli ganske dyrt.

Hvorfor velge eiendomsmegler til fastpris?

Stort sett er alt inkludert av markedsføring og andre kostnader som innhenting av dokumenter fra kartverket og kommune, men noen ganger faller disse tjenestene utenom. Pass derfor på at du får en grundig redegjørelse av hva som inkluderes. Da blir det enklere å sammenligne pristilbudet fra like meglere.

Velger du til sammenligning provisjon, er det vanlig å måtte betale for følgende i tillegg til meglerhonoraret:

Det er uansett viktig å be eiendomsmegleren å spesifisere nøyaktig hva du får for pengene dine, uansett hvilken type meglerhonorar du velger. Kanskje du ikke er fornøyd med markedsføringen som tilbys i pakkeprisen og vil oppgradere den? Eller kanskje du ønsker hjelp av en boligstylist i tillegg for å klargjøre boligen til fotografering? Sett deg grundig inn i detaljene i tilbudet for å få så god kontroll over kostnadene som mulig.

En eiendomsmegler viser et par rundt i en stue. Bilde er brukt som illustrasjon i en artikkel om eiendomsmegler til fastpris.
Fastpris gir deg god oversikt over kostnadene, og du vet allerede før salget er i gang hva du må betale.

Hva faller utenom fastpris

Vi har allerede nevnt at enkelte meglere inkluderer alt i boligsalgsprosessen i fastprisen. Adre setter kun en fastpris på selve meglerhonoraret og krever ekstra for ulike tjenester. Det er viktig å spesifisere at det i tillegg kommer en del omkostninger ved boligsalg som ikke går til megler. Disse faller naturlig nok utenom meglerhonoraret – uavhengig om du velger eiendomsmegler til fastpris, provisjon eller timepris.

En slik kostnad kan for eksempel være boligselgerforsikring. Du som selger er ansvarlig for skjulte feil og mangler i boligen i opptil fem år etter salget, selv om du ikke har skyld i feilen. En boligselgerforsikring beskytter deg mot eventuelle krav og reklamasjoner. Denne typen forsikring lønner seg også ved salg av nyere boliger og ikke bare gamle hus. Husk på at kjøper ofte stiller høyere krav til relativt nye bygg enn eldre boliger.

Et krav for å få boligselgerforsikring er at du har fått utarbeidet en boligsalgsrapport (en type tilstandsrapport) og skrevet egenerklæring. Du kan nemlig ikke selge boligen som den er. Istedenfor må du redegjøre for boligens tilstand i forkant av salget. Kjøper er derimot pliktig til å lese gjennom dokumentasjonen. Han eller hun kan ikke kreve reklamasjon for noe som står oppført her.

Det er heller ikke mulig å kreve reklamasjon for noe som burde ha vært forventet med tanke på eiendommens alder, boligtype og generelle tilstand. Det er viktig at du er så ærlig som mulig. Kommer det frem at du har holdt tilbake informasjon eller gitt misvisende opplysninger, dekker ikke forsikringsselskapet eventuelle reklamasjonskrav. Da må du selv betale erstatning til kjøper.

Ulemper ved å velge eiendomsmegler til fastpris

Hva om boligen selges til langt under den prisen du ville ha? Ulempen ved å velge eiendomsmegler til fastpris er at du må ut med den avtalte summen, selv om du ikke sitter igjen med så mye penger etter boligsalget som du ønsket deg. Det er derfor viktig å vurdere hvor lettsolgt boligen er og hvordan boligmarkedet ser ut før du bestemmer deg.

Velger du provisjon istedenfor, så følger meglerhonoraret den faktiske salgssummen. Det kan føre til mindre konflikt med eiendomsmegler om du får lavere pris for boligen enn det megleren antok under verdivurderingen. Dersom du selger boligen for høyere enn antatt, har nok de fleste ingenting imot å betale megleren litt ekstra.

Les også

Så mye koster det med eiendomsmegler — se pristabell

Hvordan få et godt tilbud på eiendomsmegler til fastpris

Uansett om du vil ha fastpris, provisjon eller timepris, er det viktig å innhente tilbud fra flere eiendomsmeglere for å få et godt sammenligningsgrunnlag. I tillegg er det viktig å velge en megler som du har tiltro til. Det viktigste er å få solgt boligen til høyest mulig pris, ikke spare mest mulig penger på megler. Du bør derfor be om befaring av flere meglere, og tenk over følgende punkter før du bestemmer deg:

Lokalkunnskap

Lokale meglere vet hva kjøperne er interesserte i, hvor mye de er villige til å gi og hva som kan dra opp prisen på boligen din. Alt dette kan variere stort fra område til område. Vi anbefaler derfor å velge noen som spesialiserer seg på nettopp ditt nabolag. Megleren må dessuten kunne svare godt på spørsmål om nærmiljøet, for eksempel spørsmål om kollektivtransport og fritidstilbud.

Utdannelse og erfaring

Dagens eiendomsmeglere er høyt utdannet og har gjennomgått to års praksis før de kan tiltre som eiendomsmegler. Du bør derfor ikke automatisk velge vekk en fersk megler til fordel for en erfaren megler. Ta deg tid til å vurdere meglerens kunnskap og engasjement, og spør mange spørsmål under befaringen.

Be om referanser

Det lønner seg å be megleren om referanser fra tidligere kunder, samt lese deg opp på nett. Du kan for eksempel finne brukeromtaler på meglerens nettsider og på uavhengige eiendomsmeglersider. Et annet alternativ er å spørre venner og familie om anbefalinger, så sant de har solgt i samme område som deg.

Tidspress og budrunder

Sjekk hvor opptatt megleren er for tiden – skal vedkommende holde mange budrunder samme helg som du skal ha visning? Kommer megleren selv til å være til stede på visning eller sende en assistent istedenfor? Du bør velge en megler som har god tid til deg og kan følge deg opp på en god måte.

Hvis du synes at det virker krevende å velge en dyktig megler, anbefaler vi å sende oppdraget ut på anbud. Du mottar gode tilbud fra erfarne meglere uten å måtte jakte dem ned selv. Deretter velger du simpelthen ut tre gode kandidater til å komme hjem til deg på befaring. Dersom du har spesielle ønsker om meglerhonorar og vil helst ha fastpris, kan du opplyse meglerne om dette med en gang de tar kontakt.

Vi hjelper deg med å finne rett eiendomsmegler

Få tilbud fra 5 ulike eiendomsmeglere. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Hvorfor velge eiendomsmegler til fastpris – kort oppsummert

Å velge riktig betalingsmetode for meglerhonorar kan være en stor avgjørelse. Det er viktig å ta hensyn til hvilken type bolig du har, hvordan boligmarkedet ser ut og egne preferanser når du skal bestemme deg. Kort oppsummert er dette fordelene og ulempene ved å velge eiendomsmegler til fastpris:

Fordeler:

  • Du har god kontroll over utgifter
  • Enkelt å sammenligne pristilbud fra ulike meglere
  • Reduserer sannsynligheten for misforståelser

Ulemper:

  • Du må betale samme sum, selv om boligen selges for langt mindre enn forventet
  • Mindre fleksibelt enn timepris om du kun trenger hjelp til deler av salgsprosessen
  • Du må uansett oppgradere og betale ekstra om du ønsker ytterligere tjenester

Ha i tankene dine at forskjellige meglere kan tilby ulike tjenester som del av sin fastpris. Selv om den ene megleren som kom på befaring inkluderer markedsføring i pakketilbudet, er det slett ikke sikkert at de andre gjør det. Sørg for at du vet hva som inkluderes, slik at du har rett sammenligningsgrunnlag når du skal vurdere tilbudene.

Få svar på ofte stilte spørsmål om eiendomsmeglere til fastpris

Meldingsboble
Hva er en eiendomsmegler på fastpris?

En eiendomsmegler på fastpris tilbyr en fast pris for sine tjenester, uavhengig av eiendommens verdi eller salgspris. Dette er i motsetning til tradisjonelle eiendomsmeglere som tar en prosentandel av salgsprisen som provisjon.

Meldingsboble
Hva er fordelene med å bruke en eiendomsmegler på fastpris?

En av de største fordelene med å bruke en eiendomsmegler på fastpris er at du vet nøyaktig hvor mye du vil betale for tjenestene deres. Dette kan gjøre det enklere å budsjettere og planlegge for salget av eiendommen din.

Meldingsboble
Hvordan velger jeg riktig eiendomsmegler på fastpris?

Når du velger en eiendomsmegler på fastpris, er det viktig å sjekke deres erfaring og omdømme. Sørg for å se på anmeldelser fra tidligere kunder og spør om referanser. Du kan også sammenligne priser og tjenester fra forskjellige eiendomsmeglere på fastpris for å finne den beste avtalen for deg.

Meldingsboble
Hva slags tjenester tilbyr eiendomsmeglere på fastpris?

Eiendomsmeglere på fastpris tilbyr vanligvis de samme tjenestene som tradisjonelle eiendomsmeglere, inkludert evaluering av eiendommen, markedsføring, visninger, forhandling og kontraktsinngåelse. Noen eiendomsmeglere på fastpris tilbyr også ekstra tjenester, som for eksempel boligstyling eller hjelp til flytting.