Hvor mye koster en eiendomsmegler?

Skal du selge boligen din og lurer på hvor mye det koster med en eiendomsmegler? I denne artikkelen vil vi se nærmere på utgiftene forbundet med eiendomsmeglere, og hva du får for pengene.

  Tabellen under er et estimert priseksempel, basert på en salgssum på 5 millioner kroner.

  TjenesterOmtrent Prisnivå
  Salgsprovisjon: 1,5 % av salgssum75.000 kr
  Tilrettelegging og planlegging14.000 kr
  Markedsføring, annonser og fotograf15.000 kr
  Visning arrangert av megler3.000 kr
    
  Gebyr og tinglysning12.000 kr
  Oppgjørshonorar7.000 kr
  Totalt126.000 kr

  Forskjeller

  Hvor mye det koster å hyre en eiendomsmegler varierer veldig fra meglerhus til meglerhus. Det er ikke uvanlig at det skiller 20.000 kroner mellom to innledende pritilbud fra eiendomsmeglere. Her er det viktig å forstå at meglere stort sett ikke har faste priser, og at det derfor finnes rom for forhandlinger. Kontakt alltid flere meglere når du skal selge boligen, og la de komme med en gjennomgang av hvorfor du skal velge nettopp denne megleren.

  Gjør det klart for megleren at du har kontaktet flere meglere. Etter gjennomgangen med megleren kan du arrangere en liten anbudsrunde. Det kan vise seg at den megleren som i utgangspunktet ga deg den beste prisen, blir underbydd av en annen megler etter denne prosessen. Derfor er det sentralt at du alltid sammenligner flere meglere før du bestemmer deg for hvem du skal ansette.

  Ønsker du å komme i kontakt med en eiendomsmegler? Bruk skjemaet til høyre for å få tilbud fra 3 meglere tilpasset dine behov. Tjenesten er helt gratis og uforpliktende.

  Betalingsmodeller

  Når du engasjerer en eiendomsmegler, må dere bli enige om en faktureringsmodell. De fleste meglerhus gir deg muligheten til å velge mellom å bli fakturert i form av timelønn eller provisjon av salgssum. Timeprisen for en eiendomsmegler er gjerne mellom 1.700 og 2.000 kroner, avhengig av megleren. Provisjonen ligger vanligvis mellom 1- og 2% av salgsprisen. Det er likevel verdt å nevne at de aller fleste boligselgere velger å betale provisjon, kanskje fordi det oppleves som mer sannsynlig at megleren skal bli investert i å få prisen på boligen opp ettersom han eller hun tjener på dette selv.

  Provisjonen er den absolutt dyreste utgiften du har. Selger du en bolig for 5 millioner kroner må du regne med å betale en provisjon på 75.000 kroner.

  Tilrettelegging & markedsføring

  Eiendomsmegleren tar seg av det aller meste når det kommer til boligsalget, og disse tjenestene koster deg. Det er beregnet at planlegging av markedsføring og utarbeiding av boligannonser, prospekt og salgsoppgave kan koste tett oppunder 15.000 kroner. For disse pengene slipper du til gjengjeld å bruke tid på tilretteleggingen selv, og du får tid til å fokusere på det neste steget av prosessen.

  Selve markedsføringen av boligen er også dyrt. Megleren tilbyr deg gjerne ulike pakker du kan velge mellom, og disse dekker alt fra fotograf til boligannonser og annen markedsføring. Disse pakkene koster stort sett mellom 10.000 og 16.000 kroner, med en vanlig standardpakke liggende på rundt 14.000 kroner.

  Visninger

  Det er mye du kan gjøre selv i boligen for å gjøre klart til visning, og her kan det lønne seg å spare på pengene. Det er nemlig kostbart å holde visninger med eiendomsmegler. Pris per visning i regi av eiendomsmeglere kommer gjerne på 3.000 kroner, så du ønsker å holde så få visninger som mulig. Samtidig setter mange boligkjøpere pris på at en megler er tilstede på visning, da det skaper en følelse av profesjonalitet og trygghet. Disse 3.000 kronene kan derfor være vel verdt det når du kommer til budrunden.

  Papirer & oppgjør

  Når budrunden er over og du har en kjøper til boligen din, må det innhentes all mulig slags informasjon og leveres inn masse papirer. I denne fasen innhenter megleren din informasjon fra offentlige registre, samt tar seg av eierskiftegebyr, oppgjør og tinglysing. Utgiftene her varierer veldig med boligtype, men et gjennomsnittlig estimat er på rundt 12.000 kroner.

  Megleren din skal også ha et oppgjørshonorar. Et standard honorar for en erfaren megler er på rundt 7.000 kroner. Dette bringer de totale kostnadene opp til nesten 100.000 kroner, for en bolig verdt 3 millioner.

  Likevel er megleren i de fleste tilfeller vel verdt utgiftene. Når du selger en bolig, sitter du med det overordnede ansvaret for at all relevant informasjon blir oppgitt, og at all oppgitt informasjon er korrekt. Skjulte feil og mangler ved boligen din kan resultere i betydelige erstatningskrav i lang tid etter salget. Du fraskriver deg ikke ansvaret med en megler, men du ansetter en erfaren fagperson som kan hjelpe deg i prosessen, og samtidig sørge for at du ikke tråkker i noen feller.

  Oppsummering

  Kostnadene for en eiendomsmegler avhenger altså av mange faktorer. Sammenlign pristilbud fra forskjellige meglere, og velg den megleren som passer deg og din økonomi best.

  Bli så enig med megleren din om en faktureringsmodell. En megler som opererer på timelønn kan spare deg noen tusenlapper, mens en megler som tar provisjon av salget gjerne er mer investert i å presse salgsprisen på boligen opp.

  Sett deg inn i oppgavene megleren din skal gjøre, og sørg for at dette blir gjort tilstrekkelig så du får valuta for pengene dine. Et tips er å følge såpass godt med at du selv lærer hva som må gjøres når man selger en bolig, så kan du kanskje selge boligen din på egenhånd neste gang.

  Selge bolig uten eiendomsmegler

  Det er nemlig fullt mulig å selge boligen sin uten å hyre en megler. Du kan faktisk spare mye penger på å selge boligen din på egenhånd. Det er beregnet at du kan spare mellom 40.000 og 80.000 kroner på dette.

  Det finnes flere nettjenester du kan bruke som hjelper deg med alle faser av boligsalget. Med tjenestene Propr og Selvboligselv kan du velge nøyaktig hva du trenger hjelp til, og betale deretter.

  I dagens digitale verden er det en relativt enkel sak å skrive en boligannonse og legge den ut på internett. Føler du deg trygg på at du klarer å ta egne bilder av boligen, kan du spare noen tusenlapper på å slippe å betale en fotograf.

  Når du selger selv, holder du også visningene dine selv. Ikke bare sparer dette deg for meglerutgiften for visninger, du kan også holde lengre og hyppigere visninger enn du normalt kan med en megler. Mange kjøpere setter også pris på at selger er tilstede på visning, slik at de kan få svar på eventuelle spørsmål av noen som kjenner boligen godt. Mange boligselgere synes faktisk visningene er det morsomste med hele boligsalget.

  Tips til å selge bolig

  Under følger noen enkle tips som er viktig å huske på dersom du skal selge boligen.

  1. Skaff en verdivurdering

  Det aller første du bør gjøre når du skal selge boligen din er å finne ut hvor mye du kan selge den for. Det er mange faktorer som kan påvirke din boligverdi, så det enkleste er å få en eiendomsmegler til å gjennomføre en verdivurdering av boligen. Mange meglerhus tilbyr gratis og uforpliktende verdivurdering.

  2. Forbered boligen for visning

  Det er mange enkle grep du kan gjøre for å forberede boligen din før visning. Det viktigste er å gi kjøperne et godt førsteinntrykk, så sørg for å vake boligen og fjerne alt av unødvendig møblement og innredning. DU ønsker å skape et åpent og rent uttrykk, derfor bør gulvtepper, gardiner, jakker og sko fjernes. Kvitt deg og så med alle personlige bilder og eiendeler.

  Skal du være tilstede under visningen er det viktig at du er imøtekommende, rolig og trygg. Sørg for at du har nok informasjon om boligen til å svare på alle potensielle spørsmål.

  3. Sett deg inn i regelverket for budrunder

  Før du starter budrunde på boligen din er det viktig at du har en forståelse for regelverket rundt bud.

  Det første du må vite er at alle bud er bindende. Når en potensiell kjøper gir et bud, setter han eller hun en frist for hvor lenge budet skal stå. De kan kun løses fra dette budet dersom du forkaster budet, eller fristen går ut. Her er det viktig å merke seg at dette også gjelder eventuelle motbud du som selger gir kjøperen.

  Som selger står du fritt til å akseptere eller forkaste ethvert bud. Du er med andre ord ikke nødt til å akseptere det høyeste budet på boligen din, dersom du ønsker å selge til noen andre.

  Når du aksepterer et bud, inngås det en bindende avtale fra det øyeblikket budgiver mottar aksepten. Du kan med andre ord ikke ombestemme deg dersom du mottar et nytt og høyere bud i etterkant.