Ti tips til boligfotografering

Boligfotografering er utrolig viktig for førsteinntrykket til mulige kjøpere. Bildene skal vise boligen fra sin beste side og friste flere mennesker til å komme på visning. Det kan være hard konkurranse på boligmarkedet, så hvordan klargjør du boligen før fotografen kommer? Her får du ti tips til boligfotografering.

  Firmafotografen

  Firmafotografen tilbyr fotografer med lang erfaring og garanterer at fotooppdrag utføres til avtalt tid av topp kvalitet. I tillegg til å bistå bedrifter, tilbyr Firmafotografen også tjenester til privatkunder i Oslo, Drammen, Lillestrøm og Bergen.

  • Stiftet i 2015
  • 1 ansatte
  • Hedmarksgata 15, 0658 Oslo

  Digit Media Norge AS

  For å sikre høy kvalitet for deres hovedprodukt som er boligfoto, så har Digit Media derfor tre fast ansatte boligfotografer på 100% med dronesertifikat. De har med kontorer i Lillestrøm og Røyken levert foto, film og tekst siden 2006.

  • Stiftet i 2006
  • 5 ansatte
  • Sørumsgata 6, 2000 Lillestrøm

  Fotograf Magik

  Den Tønsberg-baserte fotografen Maciej Krysztof, har siden 2009 utført kommersielle og private oppdrag både nasjonalt og internasjonalt. Hans unike bildestil og enorme kompetanse for bilderedigering har gitt han kallenavnet «Magik».

  • Stiftet i 2009
  • 1 ansatte
  • Storgaten 33, 3126 Tønsberg

  Fredrikstad Foto AS

  Fredrikstad Foto AS er et allsidig fotobyrå som fokuserer på kvalitet og kundeservice. Daglig leder og profesjonell boligfotograf Morten Obbink utfører kommersielle oppdrag for næringslivet både på lokasjon og studio.

  • Stiftet i 2017
  • 1 ansatte
  • Pettersand 74, 1614 Fredrikstad

  Veronika Stuksrud

  Fotograf Veronika Stuksrud har en variert bakgrunn fra flere forskjellige typer fotooppdrag, som boligfoto, portrett og reklame. I dag ligger hovedfokuset på bedrifter og fotostudio i Bergen sentrum gir mange muligheter for kunden.

  • Stiftet i 2015
  • 2 ansatte
  • Skuteviksbodene 13, 5035 Bergen

  Fotoetcetera AS

  Fotoetcetera tilbyr 3D visualisering, digital visning, høyde- og kveldsfoto og er dermed en totalleverandør av bildemateriell til eiendomsbransjen. De har fotografert over 17,000 boliger og har dermed blitt svært dyktige på å fram elementer som gjør hver enkelt bolig mer salgsfremmende.

  • Stiftet i 2018
  • 10 ansatte
  • Åsveien 3, 1712 Grålum

  Punsvik Media AS

  Fotograf Kalle Punsvik holder til i Narvik og har god erfaring med et bredt spekter av fotografiske disipliner. Interiørfoto / Boligfoto for salg er hans spesialitet og Kalle er tilgjengelig for oppdrag i hele Ofoten.

  • Stiftet i 2019
  • 1 ansatte
  • Terrassen 25, 8515 Narvik

  Luxe AS

  Med base i Bærum og arbeidsområdet på Østlandet, har Luxe AS fotografen Anders Kjøndal på laget. En fotograf med unike erfaringer tilegnet fra fotooppdrag utført på kryss og tvers av alle kontinenter, helt siden 2004. I tillegg til over 10 års erfaring med å fotografere film- og stilbilder, så har Anders også lang erfaring med markedsføring av boligprosjekter.

  • Stiftet i 2012
  • 2 ansatte
  • Nedre Båstad vei 11, 1387 Asker

  1. Fiks hull og flekker på veggene

  Dersom du har hull som bør sparkles og vegger som bør males, anbefaler vi å gjøre det før boligfotograferingen. Det er ikke sikkert at flekker og hull viser på bildene, men det er ikke verdt å ta den sjansen. Du er uansett nødt til å gjøre det før visning, så det er like greit å ta et tak før du begynner å style boligen.

  Kanskje du kan til og med gjøre boligen ekstra lekker på bildene ved å velge en annen farge? Dersom du uansett må gå over veggene, så er det ikke sikkert at det blir ekstra arbeid. Trenger du kun å male én vegg? Du skaper en stilfull kontrast om du maler den ene veggen i en spennende farge, mens de andre veggene forblir nøytrale.

  2. Vis frem benkeplass på kjøkken

  Du bør fjerne alt mest mulig fra kjøkkenbenken for å vise frem benkeplaten. Oppvaskbørster, kjøkkenmaskiner, brødboks og lignende kan med fordel plasseres et annet sted. Det får kjøkkenet til å se ryddigere ut, samtidig som du får vist frem kjøkkeninnredningen.

  Du kan godt la litt krydderesker og grønne planter bli stående på kjøkkenbenken. Et fruktfat kan også se ganske lekkert ut på bilder. Tenk at du skal gjøre kjøkkenet så innbydende som mulig, slik at alle som ser bildene har lyst til å lage mat der.

  3. Vask vinduer og alle rom

  Det er ikke bare før visningen du må vaske. Boligen og alle vinduene bør være gullende rene før fotografen kommer på besøk. Enkelte er såpass fornøyde med hvordan boligen ser ut etter klargjøring at de velger å bo et annet sted mellom fotografering og visning.

  Ikke glem kjøleskapet når du først vasker ned kjøkkenet. Fjern alle huskelapper og timeplaner, slik at du får en så ryddig flate som mulig. Du bør bruke god tid og sørge for at alle flater ser hygieniske, skinnende og blanke ut.

  4. Fjern personlige eiendeler og nips

  Møbler og gjenstander kan få rommene til å se mindre ut, noe som er uheldig for boligfotograferingen. Fotografen går til store anstrengelser for å få boligen til å virke større. Du gir han eller hun god hjelp ved å fjerne mest mulig nips.

  Fjern også synlige ledninger, tannbørster, fjernkontroller og lignende. Tenk at rommet skal virke nøytralt, slik at dem som ser på bildene kan dagdrømme om hvordan de kan innrede det. Du kan også se om rommet virker større ved å ommøblere.

  5. Sett frem grønne planter og fine pyntegjenstander

  Rommene bør derimot ikke bli altfor nøytrale. Du kan godt pynte med veloverveide gjenstander som skaper god atmosfære når du skal ha boligfotografering. Stearinlys og grønne planter er flotte eksempler på detaljer som gjør boligen ekstra fristende.

  Plasser urter i stuen, grønne planter på soverommet og blomster i stuen. På soverommet kan du pynte med sengetepper, stearinlys og puter, mens du kan henge opp fine håndklær på badet. Uteområdet kan dekoreres med lykter og pynteputer.

  6. Tenk fargekombinasjoner

  Det er viktig at fargene harmonerer og sklir inn med hverandre. Alt trenger ikke å matche, men du bør ha en rød tråd i rommene. Du trenger ikke nødvendigvis å begynne å male veggene med nye farger med mindre du uansett må gjøre det før visning. Pyntegjenstander og puter med veloverveide farger kan være tilstrekkelig.

  Hvis det er enkelte elementer som skaper uro i rommet og forstyrrer fargeharmonien, bør du vurdere å pakke dette vekk dersom det er om mulig. Småting som stearinlys i spesifikke nyanser og fargetoner kan også virke positivt inn på øvrige fargekombinasjoner i rommet. Selv små detaljer kan gjøre store utslag på helhetsinntrykket.

  7. Rydd absolutt alt

  Boligen bør være helt strøken. Du kan godt begynne å pakke ned ting og forberede deg på flytting mens du gjør klar boligen til boligfotografering. Alt som ikke trenger å være der bør fjernes. Ikke glem å rydde bokhyller og fjerne ting som ligger opp på skap. Barnerom bør også ryddes, selv om enkelte leker kan stå igjen for å skape en koselig atmosfære.

  8. Ikke glem uteområdet

  Det er ikke bare innvendig bolig som skal fotograferes. Uteområdet skal også være med på bildene. Det betyr at du bør fjerne tilhengere, sykler, uteleker og annet som står rundt omkring på eiendommen. Du kan la sittegrupper stå igjen. Pynt dem og gjør det koselig, slik at de som ser bildene får lyst å tilbringe sommerdagen der.

  Vi anbefaler at du klipper plenen, luker blomsterbed, setter frem lykter og kanskje planter noen ekstra blomster ved inngangspartiet før boligfotografering og visning. På vinterstid bør du måke vekk snø fra balkongen eller oppkjørselen.

  9. Be om hjelp fra boligstylist

  Det er ikke alltid så lett å vite hvordan du kan gjøre boligen så appellerende som mulig. Noen ganger kan det være verdt å få hjelp av en boligstylist før boligfotografering. En boligstylist vet akkurat hvordan du bør klargjøre boligen for å nå ut til flest mulig mennesker. De vet hvilke kvaliteter i boligen som bør vektlegges, og de er oppdaterte på interiørtrender.

  Det er slett ikke sikkert at du trenger en komplett boligstyling. Noen ganger kan det holde med en enkelt konsultasjon før du selv styler boligen i tråd med de rådene du har fått. Andre ganger kan det være fornuftig å be boligstylisten å gjøre hele jobben. Investeringen kan være vel verdt det, særlig om det fører til ivrige budrunder.

  10. Få hjelp av lokal megler

  Lokale meglere er i kontakt med interesserte kjøpere i ditt område flere ganger i uken – kanskje til og med hver eneste dag. Det betyr at de vet nøyaktig hva målgruppen er interessert i og prioriterer under budrunden.  Du bør benytte deg av denne kunnskapen når du skal klargjøre boligen for boligfotografering og visning.