Designerhjem

STOR UTGIFT: Meglerprovisjonen er en av de største utgiftene du betaler i forbindelse med boligsalget.

Meglerprovisjon: Komplett guide (prosent, garanti, o.l.)

Sist oppdatert: 13. november 2024

Å selge bolig kan bli en kostbar affære. I Norge er det vanlig å ha en megler som hjelper deg med boligsalget, og megleren skal selvfølgelig ha lønn for oppdraget. Det kalles meglerprovisjon.

Meglerprovisjon prisen megleren tar for å selge boligen din. Nøyaktig hva megleren tar i provisjon varierer naturlig nok fra megler til megler. I tillegg spiller slike ting som hvor stor boligen din er og hvor lang tid det tar å selge den, inn på prisen. Det er også ulikt hva som inkluderes i meglerens tjenester, og hva du må bestille utenom.

I Norge har vi over 50 forskjellige eiendomsmeglerfirmaer. Noen av disse firmaene er store og dekker hele landet, mens andre er mer lokale og dermed mer spesialiserte på sitt område. Hva du skal velge kommer an på hvor du bor, hva du ønsker å betale og hvilken megler du har best kjemi med.

Vi gir deg en innføring i hva meglerprovisjon er og hva den inneholder, slik at du blir bedre rustet til å finne en megler som passer til ditt behov.

Noen sentrale begreper

Før vi går skikkelig i gang skal vi gi deg en oppklaring i noen sentrale ord og uttrykk som meglerne bruker.

  • Oppstartsgebyr, eller tilretteleggingsgebyr, er det gebyret en megler tar for å sette i gang. Med andre ord si «ja» til oppdraget og komme i gang med å gå gjennom boligen og hva som skal til for å selge.
  • Oppgjørsgebyr er prisen for å gjennomføre selve oppgjøret etter salget.
  • Inneståelseserkæring er en garanti for at den informasjonen som er oppgitt er korrekt.
  • Eierskifteforsikring, eller boligselgerforsikring, vil dekke kostnadene for deg om den nye eieren skulle finne noen skjulte feil eller mangler etter at han eller hun har overtatt boligen.

Les også

Hva koster en eiendomsmegler totalt? Enkel guide

Må jeg bruke megler?

I de siste årene har det dukket opp ordninger som gjør det mulig å selge boligen uten hjelp fra en megler. Dette er fristende for mange, da man unngår å betale meglerprovisjon og kan beholde mer av pengene selv. Det du imidlertid må ta med i regnestykket er at du må gjøre veldig mye selv, og ha kunnskap, eller i det minste skaffe deg kunnskap, om boligsalg.

Uten en megler må du innhente all informasjonen selv. Du må style boligen, sørge for fotografering, lage annonser og reklamere for boligen din, ordne med visninger og alt annet av det formelle som hører til et boligsalg. Har du mye kunnskap om boligsalg, kan du selge boligen uten megler, men har du ikke denne kunnskapen kan det fort bli både tidkrevende og komplisert.

Boligsalg vil uansett ikke være gratis, og man må ikke gå i den fellen og tro at man kan selge boligen uten kostnader hvis man kutter ut megleren og dennes tjenester. Innhenting av informasjon, eventuell styling og annonsering er blant tingene du må betale for.

Vi hjelper deg med å finne rett eiendomsmegler

Få tilbud fra 5 ulike eiendomsmeglere. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Utregning av meglerprovisjonen

I dag er det tre måter å regne ut hvor mye lønn megleren skal ha:

  • Prosentvis provisjon av salgsprisen (normalt et sted rundt 1-3,6 % av salgsprisen).
  • Fast provisjon, uavhengig av salgsprisen.
  • Timepris (ofte rundt 1 700-2 500 kroner per time).

Det er i tillegg ganske vanlig at meglere tar en minimumspris, altså en pris som ligger i bunn uansett hvor enkelt eller vanskelig det er å selge boligen din. Dette grunnbeløpet ligger gjerne et sted mellom 12 000 kr til 45 000 kroner.

Langt de fleste boligselgere velger å benytte en prosentvis provisjon av salgssummen. Det betyr rett og slett at jo høyere salgssummen blir, jo bedre betalt får megleren og motsatt. Salgssummen på boligen er altså avgjørende for hvor mye du må betale i meglerprovisjon. Fordelen med dette er at megleren vil jobbe for at du skal få en så høy pris på boligen som markedet er villig til å betale. Dette vil helt enkelt gagne deg som selger.

Det er mindre vanlig å velge timepris, og det skyldes det enkle faktum at det blir for uforutsigbart for de fleste. Hva inngår i timene, og i hvor mange timer må du ha meglerhjelp? For deg som skal selge blir det vanskeligere å planlegge det økonomiske rundt meglerhjelp. Du vet nemlig aldri på forhånd hvor lang tid det vil ta å få solgt boligen din. Megleren vil riktignok kunne gi deg et estimat, men ofte kan det skje ting som estimatet ikke tar høyde for.

Fast provisjon er absolutt noe du kan vurdere, spesielt om du foretrekker forutsigbarhet. Da vil du på forhånd vite nøyaktig hvor mye du kommer til å måtte betale megleren for han eller hennes tjenester.

Det er veldig viktig at du er klar over at progressiv provisjon ikke lenger er tillatt i Norge. Hvis megleren ønsker dette, må du finne en ny. Dette er en prismodell hvor man avtalte en prosentsats opp til en viss salgssum. Det kunne, for eksempel, være at megleren skulle ha 1,5 % opp til en salgssum på 3 millioner kroner, og 5 % på alt over 3 millioner kroner. Dette er for å beskytte forbrukeren og er heller ikke lov i for eksempel Sverige.

Les også

Eiendomsmegler til fastpris: Alt du trenger å vite

Hva dekker meglerprovisjonen, og hva dekker den ikke?

En ting er prisen, men hva som er inkludert i meglerprovisjonen er minst like viktig. Dette kan nemlig variere fra meglerfirma til meglerfirma, og jo mer som er inkludert, jo bedre er det for deg som selger. Du skal være klar over at det ikke finnes noen regler for hva som skal være inkludert i meglerens provisjon. Er du dermed ikke fornøyd, må du prøve å finne en annen megler som inkluderer de tjenestene du ønsker i provisjonen.

Innsamling av informasjon, en visning og overtakelse er eksempler på hva som vanligvis er inkludert i meglerens provisjon. Her lønner det seg å spørre megleren direkte.

Det finnes en del tilleggstjenester du kan velge mellom, og mange av dem er vanligvis frivillige. Eksempler på slike tjenester er ulike markedsføringspakker. Disse kan, for eksempel, ha en verdi fra 10 000 til 30 000 kroner. Disse pakkene sørger for at boligen blir markedsført i forskjellige kanaler. Stylist og boligbilder fra en profesjonell fotograf er også tjenester som gjerne kommer utenom. Fotografer i dag arbeider med bildepakker, og det er størrelsen på disse bildepakkene som avgjør hvor mye du må betale for fotograferingen.

En del tjenester har en fast kostnad, uansett hvilken megler og meglerfirma du velger å benytte deg av. Tinglysning er et eksempel på dette. Mye offentlig informasjonsinnhenting faller også inn under dette. Selger du en leilighet i et borettslag kommer du ikke utenom den del ekstra utgifter til slike ting, som prøving av forkjøpsrett, innhenting av informasjon fra forretningsfører og eierskiftegebyrer.

Høyere meglerprovisjon i storbyene

På landsbasis er prisene på bolig mye høyere i storbyene enn hva de er i distriktene. Spørsmålet er jo da om det er dyrere å selge bolig i byen, og det enkle svaret på det spørsmålet er «ja». I hvert fall når det kommer til prosentvis provisjon, og boliger i byene selges ofte til høyere priser enn de som ligger mer utenfor bykjernen.

Ser vi kun på provisjon og boligpriser i storbyene, blir dette svaret likevel for enkelt. I storbyene er det nemlig en faktor som kan være til stor fordel for selgeren – nemlig konkurranse. I de store byene er det ganske mange meglerfirmaer. Konkurransen mellom disse er hard og dette er med på å presse ned prisene. I de store byene som Oslo, Bergen og Trondheim, er gjennomsnittlig provisjon på 2 %. 

Du kan også lettere prute på prisene (det er noe du kan uansett), og dette kan spare deg for betydelige beløp. En undersøkelse gjennomført av VG viser at det er rundt 20 000 kroner i forskjell på rimeligste og dyreste megler i Oslo.

En grei og morsom huskeregel er at meglerprovisjonen blir dyrere, jo høyere salgssum du får for boligen din, men samtidig blir meglerprovisjonen lavere når boligen er lettsolgt – og boliger i storbyene er såpass populære at de er rimelig lettsolgte.

Helt til slutt vil det aller viktigste være at du velger en megler som vet hva han eller hun gjør, og som har erfaring med å selge din type bolig.

HØYERE PROVISJON: Det er normalt høyere meglerprovisjon i storbyene, særlig fordi boligene selges dyrere. Oslo er etter våre beregninger dyrest.

Slik finner du den riktige megleren

Har du bestemt deg for å bruke en megler, lurer du kanskje på hvordan du finner den som passer best og som gir deg den beste prisen? Det er mye å tenke over når du velger megler, men det er viktig å ikke bare sammenligne pris. Du bør nemlig finne ut av hva som er inkludert i meglerens tjenester, hva slags erfaring megleren har og hvilke lokalkunnskaper han eller hun sitter med. Pris skal selvsagt også diskuteres, men det er viktig at du ikke glemmer de andre faktorene.

Videre må du finne ut om du liker megleren, at dere har god kjemi og kan samarbeide. Megleren skal tross alt hjelpe deg med å selge boligen din, noe som både er krevende og veldig omveltende for de aller fleste. Det er viktig at du føler deg ivaretatt og at megleren tar hensyn til dine ønsker.

Det kan lønne seg å sjekke med venner og bekjente som nylig har solgt boligen sin. Det aller beste er å innhente tilbud fra minst tre ulike meglere. Da har du noe å sammenligne både selve prisen og hva som er inkludert i den med. Bruk litt tid på å velge den rette, slik at boligsalget blir en god opplevelse for deg.