7 tips til salg av leilighet

Ønsker du å selge leiligheten men usikker på hvordan du skal gå frem? Her er 7 tips til deg som ønsker å selge leiligheten din.

  1. Fastslå verdien av leiligheten

  Når du skal selge leiligheten din er det fint å få på plass hvor mye du kan få for den. Det er en fordel å sette deg inn i hva som bestemmer verdien til en leilighet.

  Beliggenhet er selvfølgelig en av de absolutt viktigste faktorene. En leilighet i en av Norges mest populære byer slik som Oslo, vil ha en mye høyere kvadratmeterpris enn leiligheter som ligger utenfor storbyene. Videre er lokalområdet viktig. Potensielle kjøpere kan bli ekstra betalingsvillige når de ser grønne og frodige parkarealer i nærheten av leiligheten.

  Hvilken etasje leiligheten ligger har også betydning for verdien. Mange ønsker å kjøpe en leilighet som ligger litt opp i etasjene for å slippe innsyn og støy fra gaten under, og er villig til å betale ekstra for dette. Samtidig kan mangel på heis dra verdien på leiligheten ned, ettersom få kjøpere ønsker å måtte traske opp fire etasjer med trapper hver gang de kommer hjem fra jobb.

  En leilighet i første etasje slipper problemet med trapper, og enkelte leiligheter har til og med tilgang til en markterrasse og kanskje en liten hageflekk. Slike fasilitetet kan trekke opp verdien av leiligheten betraktelig, men samtidig oppstår problemet med støy og innsyn utenfra.

  En leilighet i andre eller tredje etasje kan derfor være en perfekt mellomting. Man slipper innsyn fra gaten uten å måtte gå i altfor mange trapper. En annen fin ting med leiligheter i de midtre etasjene, er at man ofte trenger å bruke mindre strøm på oppvarming om vinteren. Varme stiger opp fra leiligheten under, og man er mer isolert mot vinterkulden med en leilighet over seg. På denne måten beholder man mer av varmen man selv produserer, og med det senker strømutgiftene.

  Mange som kjøper leilighet i byen har heller ikke bil. Da er det viktig å ha enkel og god tilgang til kollektivtransport og matbutikker. Nærhet til kaféer, barer og klesbutikker kan også ha mye å si for leilighetsverdien.

  På mindre steder hvor man er mer avhengig av bil i hverdagen, kan verdien avhenge av hvorvidt leiligheten har tilgang til parkering eller garasjeplass.

  Dersom du synes det blir komplisert å finne ut verdien av leiligheten din selv, kan du få en verdivurdering fra en eiendomsmegler. Mange meglerhus tilbyr gratis og uforpliktende verdivurdering av boliger.

  Visste du at du på våre sider kan motta uforpliktende tilbud fra eiendomsmeglere i hele Norge, helt gratis? Følg lenken til skjema og motta tre gratis tilbud på e-post.

  2. Bestem rekkefølge for salg og kjøp

  Det er flere ting å ta i betraktning når du skal finne ut om du skal selge leiligheten din før du kjøper en ny. Det finnes både fordeler og ulemper, så her er det viktig at du finner ut hva som passer best for deg og din økonomi.

  Dersom du kjøper en ny leilighet før du selger din gamle, får du bedre tid til å finne den perfekte leiligheten for deg. Kanskje rekker du til og med å flytte inn i den nye leiligheten før du må være ute av den gamle. Dette gjør hele flytteprosessen mye enklere, men samtidig risikerer du å sitte igjen med to leiligheter og doble kostnader.

  Denne risikoen slipper du dersom du selger leiligheten din før du kjøper ny. Dette gjør det også lettere å fastslå nøyaktig hvor mye du har råd til å bruke på ny leilighet. Risikoen er at du må flytte ut av leiligheten din før du har funnet en ny, og blir nødt til å skaffe deg et midlertidig bosted. Det er likevel ting du kan gjøre for å senke sannsynligheten for dette. Ved å sette en sen overtakelsesdato for kjøperen, gir du deg selv mer tid til å finne en ny leilighet.

  3. Skaff deg en eiendomsmegler

  Det er fullt mulig å selge leiligheten din uten å hyre en eiendomsmegler. Mange ønsker å slippe utgiftene en megler medfører, og i dagens digitale verden er det enkelt å ta bilder av leiligheten og legge ut en boligannonse på internett. Likevel viser statistikken at under 2% av dagens boliger blir solgt av private selgere, og så mange som 70% av boligkjøpere foretrekker å forholde seg til en eiendomsmegler når de skal kjøpe bolig.

  Det er også tryggere for deg som selger å hyre en megler. Det er i dag krav om at alle eiendomsmeglere gjennomgår en spesialisert utdanning. En kompetent og erfaren eiendomsmegler kan derfor sørge for at du ikke tråkker i noen feller, og kan i enkelte tilfeller redde deg fra massive erstatningskrav.

  Når du selger boligen din selv sitter du nemlig med det overordnede ansvaret for at all relevant informasjon blir formidlet til potensielle kjøpere, og at all oppgitt informasjon er korrekt. Når du ansetter en megler kvitter du deg ikke med ansvaret, men du senker risikoen for uforutsette problemer betraktelig.

  Det finnes veldig mange meglerbyråer i Norge. Blant de største kan nevnes for eksempel EiendomsMegler 1 og Privatmegleren.

  4.  Vurder oppussing

  Iblant kan det lønne seg å pusse opp leiligheten før salg. Dette avhenger gjerne av hvor i landet leiligheten befinner seg, og når den ble pusset opp sist.

  Større leiligheter i eldre bygårder i Oslo har ofte gamle bad, og ettersom bad er det dyreste rommet å pusse opp, vil et nyoppusset bad kunne øke verdien av en leilighet betraktelig. Dette gjelder først og fremst leiligheter på over 95 kvadratmeter i de klassiske bygårdene i Oslo sentrum. Disse leilighetene ble nemlig i sin tid bygget uten bad, og det første badet ble gjerne etablert på 80- og 90-tallet, og mange av disse har fortsatt slitne 90-tallsbad.

  I andre leiligheter kan det holde å gi leiligheten et nytt strøk maling i moderne, nøytrale farger. Maling er relativt billig, og kan enkelt gjøres selv. Sørg også for å sparkle og pusse stygge merker og hakk i veggen.

  Det viktigste er at du fullfører alle prosjekter du har startet. Skru fast løse lister og dørhåndtak, smør den døren inn til soverommet som knirker iblant og fjern synlige ledninger. Det trenger ikke være komplisert.

  5. Forbered leiligheten før visning

  Når du har fastslått verdien av leiligheten, anskaffet en eiendomsmegler og vurdert om du skal pusse opp eller ikke, er du klar for å holde visning. Det er mange enkle grep du kan gjøre i leiligheten din for å gi et godt førsteinntrykk.

  Det aller første du bør gjøre er å rydde leiligheten og fjerne alt unødvendig møblement og innredning. Du ønsker å gi et så åpent og rent inntrykk som mulig. Derfor bør gulvtepper, gardiner, jakker og sko, og alle personlige bilder og eiendeler fjernes. Pynt sofaen med noen matchende pynteputer, sett litt kruspersille på kjøkkenbenken og selvfølgelig; vask leiligheten.

  Noen velger også å ansette en boligstylist til å style leiligheten før visning. Boligstylisten er ekspert på å få leiligheten til å se så innbydende ut som overhodet mulig, og kan ofte vise til salgspriser så langt over takst at det mer enn gjør opp for utgiften.

  Når leiligheten er klar for visning er det viktig at du setter deg inn i hva kjøperne sjekker underveis. Noen eiendomsmeglere fraråder selger å være tilstede under visning, mens andre anbefaler selger å være der for å svare på spørsmål. Hvis du som selger skal være tilstede under visningen er det viktig at du er imøtekommende, rolig og trygg. Sørg for at du har nok informasjon om boligen til å svare på alle potensielle spørsmål, og vær obs på at potensielle kjøpere kritiserer leiligheten din. Ta dette med et smil.

  6. Sett deg inn i regelverket for budrunder

  Etter visningene, og potensielle kjøpere bestemmer seg for om de vil ha leiligheten eller ikke, starter budrunden. Da er det viktig å ha en forståelse for regelverket rundt bud og budrunder.

  Det første du må vite om bud, er at alle bud er bindende. Når en kjøper gir et bud, kan ikke hen ikke trekke dette tilbake. Det de derimot kan gjøre er å sette en frist for hvor lenge budet skal stå. Dersom du ikke gir en tilbakemelding på budet innen denne fristen, er budgiveren løst fra sitt bud. Det er viktig at du merker deg at dette også gjelder eventuelle motbud du som selger gir kjøperen.

  Som selger står du fritt til å akseptere eller forkaste ethvert bud. Du er ikke forpliktet til å akseptere det høyeste budet på din bolig, så dersom du heller ønsker å selge leiligheten din til den hyggelige enken som ga det nest høyeste budet, istedenfor eiendomsforvalteren som bød mest, står du fri til å gjøre det.

  Når du aksepterer et bud, er det inngått en juridisk bindende avtale fra det øyeblikket budgiver mottar aksepten. Du kan med andre ord ikke ombestemme deg dersom du mottar et nytt og høyere bud fra en annen kjøper etter du har godtatt ett bud.

  7. Vær nøyaktig med kjøpekontrakten

  Etter du har funnet en kjøper og godtatt et bud, bør dere møtes så fort som mulig for å signere kjøpekontrakt og tinglyse eierskifte.

  Selv om du selger boligen «som den er» kan du bli satt ansvarlig for eventuell feil og mangler ved boligen etter salget dersom dette er noe du «burde ha visst om».

  Forbrukerrådet har avdekket at syv av ti boliger viser seg å ha feil og mangler, og halvparten av dem oppdages ikke før seks år etter salget. Tall fra forsikringsbransjen viser også at så mye som 25% av alle boligsalg ender i konflikt. Sikker informasjon om boligens tilstand er det beste virkemidlet for å forhindre konflikt.

  Derfor bør du fremlegge salgsoppgave, boligsalgsrapport og andre dokumenter for å slippe eventuelle erstatningskrav. Om du også går til innkjøp av en eierskifteforsikring, vil forsikringsselskapet ditt betale kostnadene dersom det skulle oppstå konflikt mellom deg og kjøper. Dette er enkle forhåndsregler å ta før et boligsalg, og er virkelig verdt det dersom noe skulle oppstå.

  Hva koster det å selge en leilighet?

  Prisen for å leie inn en eiendomsmegler til å selge en bolig vil narutligvis variere med størrelse på leiligheten. Enkelte eiendomsmeglere er også billigere enn andre. Et grovt anslag for de fleste normale leiligheter er på rundt 100.000,-

  Når er det best å selge en leilighet?

  Det er enkelte måneder i løpet av året der boligprisen gjerne stiger mer enn andre måneder. Januar, mai og august er gjerne kjent for å være veldig gode måneder for prisøkning.

  Kan man selge leilighet uten megler?

  Ja, det er fullt mulig å selge huset selv, men det er likevel flere viktige ting man må huske på. Det er også nødvendig med profesjonell hjelp til deler av prosessen.

  Hva bør man tenke på når man skal selge leilighet?

  Det er mange ting det er viktig å huske på når man skal selge leilighet. Blant annet burde du gjøre leiligheten klar for visning på en god måte. Du kan lese mer om våre tips til salg av leilighet i denne artikkelen.