Verdivurdering på nett

Det er viktig å vite hvor mye boligen din er verdt, og gratis verdivurdering på nett er en god start. Det er ikke alltid du trenger å hyre en eiendomsmegler for å få utført en grundig vurdering, noen ganger er enkle og kjappe verktøy som boligkalkulatorer på nett mer enn tilstrekkelig. Vi ser nærmere på forskjellige typer boligkalkulatorer, samt fordeler og ulemper ved dem.

  Hva er verdivurdering på nett?

  En gratis verdivurdering på nett er en vurdering av hva boligen din er verdt, ut ifra spesifikke opplysninger som du legger inn i en boligkalkulator. Den gir deg et estimat av hva du kan forvente å få for boligen din, eventuelt hva du må betale for å få drømmeboligen. Følgende faktorer er vanlig å undersøke når du skal utføre en verdivurdering på nett:

  • Alder på bolig
  • Størrelse
  • Boligmarkedet i nærområdet

  Boligpriskalkulatorer er et praktisk verktøy som gir deg en pekepinn på veien videre, enten du skal selge, kjøpe eller refinansiere et eksisterende boliglån. Det er imidlertid verdt å nevne at en verdivurdering på nett ikke er tilstrekkelig for refinansiering eller bolighandel – men det er en god start når du skal begynne planleggingen.

  Boligkalkulatorer er også nyttige om du må beregne formuesverdien din, for eksempel om du må justere selvangivelsen eller undersøke hvor mye formuesskatt du må betale. Skatteetaten har en kalkulator som du kan benytte deg av til dette, men du må være obs på at eiendomsskatten til kommunen beregnes av to år gamle tall. I tillegg finnes det mange andre boligkalkulatorer som lar deg utføre en verdivurdering på nett.

  Forskjellige typer boligpriskalkulatorer

  Bruk en gratis boliglånskalkulator om du ønsker en pekepinn på hvor mye du kan låne, enten du skal kjøpe, refinansiere, flytte lån eller låne penger for å pusse opp huset. Det finnes en del nettbanker som tilbyr boliglånskalkulatorer på nett, og du kan ta utgangspunkt i resultatet for å søke om å øke boliglånet.

  Hvis du er interessert i boligprisutviklingen, kan du benytte deg av en boligprisutviklingskalkulator. Du kan enkelt undersøke prisendringer for eneboliger, leiligheter og delte boliger forskjellige steder i landet. Du kan bruke resultatet for å sjekke om verdien har steget nok til at du bør få utført e-takst for å få billigere boliglån.

  Hvis du sparer opp penger til egenkapital for boliglån, finnes det kalkulatorer som viser deg hvor mye du trenger til ulike typer boliger. Det kan være praktisk og motiverende å ha et spesifikt tall å jobbe mot, og du kan enklere sette opp en plan for sparingen din.

  Eiendomsmeglerkalkulatorer er riktignok ikke en verdivurdering av bolig på nett, men vi ønsker likevel å nevne den. Disse kalkulatorene gir deg en god oversikt over kostnader ved boligsalg, slik at du kan ta en informert beslutning når du skal vurdere forskjellige pristilbud fra meglere. Å velge riktig megler kan nemlig ha svært mye å si for hva du ender opp med å få for boligen din.

  Hva koster verdivurdering på nett?

  Det koster ingenting å få utført en verdivurdering på nett. Kalkulatorene er gratis, og det tar bare noen få minutter å gjennomføre vurderingen. Banker, eiendomsmeglere, nettaviser og andre relevante aktører legger ofte ut kalkulatorene på nettsidene sine for at kundene deres skal ha enkel tilgang til informasjonen. Enkelte kalkulatorer krever at du legger inn ganske mye informasjon for at vurderingen skal bli så nøyaktig som mulig, mens andre ber kun om adressen din.

  Jo flere detaljer du opplyser om, desto mer presis blir verdivurderingen på nett. Kalkulatorene tar utgangspunkt i selve boligen, samt hvor mye andre boliger ble solgt for i ditt område. Det finnes imidlertid mange forhold som kun kan vurderes av fagfolk som fysisk besøker boligen, og den mest nøyaktige verdivurderingen er den du får utført av en eiendomsmegler.

  Det koster imidlertid noen tusenlapper å få utført en verdivurdering av en megler, med mindre du skal selge boligen – de fleste meglere kommer på befaring og gir deg en gratis verdivurdering som del av tilbudet. Hvis du ikke skal selge og ikke har behov for en detaljert vurdering, holder det å benytte seg av en gratis boligpriskalkulator på nett.

  Hvorfor få verdivurdering av megler

  Det er som nevnt ikke mulig å få en nøyaktig verdivurdering på nett ved å bruke diverse kalkulatorer, og du kan ikke bruke disse vurderingene i forbindelse med boligsalg eller til å refinansiere lån. Unntaket er egne boliglånskalkulatorer som din private bank benytter seg av om du skal søke om å få utvidet boliglånet ditt. Hvis du tror at dette er tilstrekkelig for deg, bør du kontakte banken for å spørre dem direkte.

  Skal du flytte lånet eller selge boligen, må du invitere eiendomsmegleren hjem til deg på befaring og be dem om å utarbeide e-takst. E-takst og verdivurdering er det samme: Eiendomsmegleren setter en verdi på boligen din ut ifra visse forhold, og denne verdien kan du bruke til å refinansiere lån og i forbindelse med boligsalg. Megleren ser blant annet på følgende forhold:

  • Størrelse og standard
  • Alder på boligen
  • Nærområdet og boligprisutvikling

  E-takst tar ikke stilling til boligens tekniske verdi, det vil si hvilken tilstand det er på våtrom, drenering, takkonstruksjon og så videre. Du kan enten be om en verdivurdering med tillegg eller få en takstmann til å utføre tilstandsrapport om du trenger disse opplysningene. Verdivurdering med tillegg kan være nok om du skal overføre eierskap, for eksempel i forbindelse med arveoppgjør eller samlivsbrudd.

  Verdivurderingen ligger til grunn for prisantydningen, og ofte brukes disse to begrepene om hverandre. Det er imidlertid viktig å påpeke at prisantydningen kan avvike fra verdivurderingen, ettersom det kan være andre forhold som spiller inn og påvirker den sannsynlige boligprisen.

  Skal du selge boligen din, anbefaler vi å bestille tilstandsrapport av en takstmann. Den mest vanlige tilstandsrapporten å bruke i forbindelse med boligsalg kalles for en boligsalgsrapport. Den gir økt trygghet til kjøper, og rapporten kan dermed medvirke til at du selger boligen for en høyere pris. Rapporten reduserer også risikoen for misforståelser, konflikt og reklamasjon i etterkant av salget.

  Forskjellige typer verdivurderinger

  Vi har allerede nevnt gratis verdivurdering på nett, e-takst og tilstandsrapport, men det finnes også andre former for verdivurderinger. En verdivurdering med tillegg kalles ofte for verditakst. Grunnlaget er det samme for verditakst som for e-takst, men i tillegg gjennomføres det en enkel teknisk vurdering av boligen.

  Verditaksten regnes ut ved at man ser på hva det hadde kostet å bygge boligen i dag, minus slitasjeskader og behov for vedlikehold. Hvis det er snakk om en eldre bolig med teknisk anlegg med lav standard og dårlig isolasjon, så vil dette trekke ned.

  Lånetakst er en annen form for verdivurdering som brukes i forbindelse med boliglån. Den regnes ut ved å ta utgangspunkt i verditaksten, men så trekkes det fra en gitt prosent. Det er vanlig å trekke fra ca. 20 % for boliger og ca. 30 % for hytter. Summen av dette regnestykket er det beløpet som bankene kan gi deg i lån for den aktuelle boligen.

  Hvordan øke boligverdien før verdivurdering

  Hvis du ikke er fornøyd med verdivurderingen for boligen din, finnes det enkelte grep du kan ta i forkant av boligsalg. Du kan for eksempel pusse opp boligen din, samt utføre renovering. Vi anbefaler at du avklarer prosjektet med en eiendomsmegler før du setter i gang, ettersom det varierer lokalt hvilke oppussingsprosjekter som faktisk lønner seg.

  Dersom du bor i en eldre bygård i Oslo kan det være smart å pusse opp badet, mens det kanskje ikke lønner seg om du skal selge en større villa på landet. Du kommer som regel langt med å male vegger, feste løse ledninger, smøre knirkende dører og sørge for at boligen ser fin ut med overfladiske tiltak.

  Dersom alt ved boligen har behov for en oppgradering, bør du vurdere å selge den som et oppussingsprosjekt. Det er i så fall ikke noe poeng med å male veggene heller. Det finnes nok av mennesker som ønsker en bolig som de kan forme etter egne ønsker, og da er det ingen vits i å utføre arbeid selv – tvert imot, disse kjøperne ønsker å kjøpe rimelige boliger som de står fritt til å renovere.

  Et annet alternativ er å be om hjelp fra en boligstylist. De har kunnskap og erfaring nok til å vite hvilke grep som øker interessen for boligen. Selv om du synes at interiøret ser flott ut, er det ikke sikkert at smaken din er representativ for den målgruppen som du prøver å nå ut til. Det kan derfor være smart å overlate stylingen til profesjonelle, slik at du får flest mulig interesserte kjøpere til å delta i budrunden.

  Sammenlign flere verdivurderinger

  Vi anbefaler at du sjekker flere forskjellige boligpriskalkulatorer for å få en mer nøyaktig verdivurdering på nett. Det varierer som nevnt hvor detaljerte kalkulatorene er, og det kan være smart å sjekke om prisen varierer veldig fra verktøy til verktøy. Det er naturlig at det vil forekomme avvik, men om den ene boligkalkulatoren gir et svært forskjellig resultat fra andre bør du være litt skeptisk.

  På samme måte bør du be om verdivurdering fra forskjellige meglere når du skal selge boligen din. Det er viktig å sammenligne tilbud og pris fra minst tre forskjellige aktører for å kunne ta et godt og informert  (informativt?) valg. Du bør sjekke hva som ligger til grunn for de ulike vurderingene for at sammenligningene skal bli nøyaktige. Tar alle hensyn til at du for eksempel har svært gode solforhold?

  Til syvende og sist er det imidlertid kjøper som bestemmer hva boligen faktisk er verdt. Verdivurderingen er et godt utgangspunkt, men det er viktig at den ikke blir for høy i forhold til hva som er vanlig å betale for boliger i ditt område. Dersom prisantydningen ikke er realistisk, kan det føre til at ingen eller få personer kommer på visning.

  Hvordan finne en megler du kan stole på

  Vi anbefaler å ta kontakt med en lokal eiendomsmegler for å få utført en verdivurdering. De kan gi deg en mer nøyaktig vurdering enn det du får fra en verdivurdering på nett, ettersom de er i daglig kontakt med kjøpere i nærområdet ditt. De vet derfor detaljer som en boligpriskalkulator ikke kan ta hensyn til, for eksempel hvilke kvaliteter ved boligen som kjøperne vektlegger og ser etter i nabolaget.

  Verdivurderingen er derimot ikke avgjørende når du skal selge bolig. Det er også viktig å velge en megler som du stoler på og som du føler deg trygg på. Megleren skal nemlig kunne møte kjøperne på en god måte, svare på spørsmål og vise frem boligen på en attraktiv måte, og alt dette spiller inn på prisen du faktisk får for boligen.

  Vær derfor ikke redd for å hente inn tilbud og invitere flere eiendomsmeglere på befaring. Du kan godt være åpen om at du vurderer tilbudene til flere andre meglere – litt konkurranse kan være sunt og føre til at du tilbys ekstra gode vilkår