Bytte eiendomsmegler

Dersom du er misfornøyd med eiendomsmegleren din, har du mulighet til å bytte megler underveis i boligsalgsprosessen. Likevel finnes det forskjellige faktorer du bør ha i bakhodet når du skal si opp megleren din, og vi vil se nærmere på disse faktorene i denne artikkelen.

  Hvorfor bytte megler?

  Det finnes flere grunner til at det kan være lurt å skifte eiendomsmegler. Kanskje er du misfornøyd med meglerens innsats, eller kanskje han eller henne mangler evnen til å selge din spesifikke bolig. Kanskje er det bare en krasj mellom personligheter? En ny megler med et nytt perspektiv kan uansett gjerne bidra til at en bolig som tidligere virket usalgbar, oppnår mye mer interesse på boligmarkedet.

  Det finnes mange eksempler hvor boligselger har byttet megler underveis, og mange av dem er suksesshistorier. I enkelte tilfeller har den nye megleren sett noe den gamle ikke så, og endt med å selge boligen, også gjerne til en høyere pris enn først antatt, ved å endre taktikken eller friske opp boligannonsen.

  I enkelte tilfeller har det holdt å bare ta nye bilder av boligen til boligannonsen, gjerne oppdatert fra årstiden vi er inne i. I andre tilfeller har det vært nødvendig med ny prisantydning. Megleren setter ned prisantydningen på boligen, og får den samtidig øverst på sider som Finn.no.

  Det kan også hende boligen trenger en ny strategi eller fremgangsmåte for å bli solgt. Kanskje prøvde den første megleren å selge til feil målgruppe, slik at boligen ikke appellerer like godt til de som faktisk er interessert i den.

  Slik bytter du megler

  Hvis du er misfornøyd med megleren din, anbefaler vi deg at du tar opp problemet med han eller henne før du går ut og finner en ny megler. Kanskje er det noe dere kan løse sammen, hvis ikke er det uansett greit å ha en åpen tone med både den gamle og den nye megleren din. Dersom du bestemmer deg for at du ønsker å bytte megler, spør megleren din hvordan du bør gå frem. Kanskje finnes det andre meglere i samme meglerhus som kan gjøre jobben for deg.

  Du kan selvsagt finne en ny megler uten å underrette den første megleren på forhånd, men vi anbefaler at du er ærlig om at du ser etter en ny megler. Vær også ærlig med din nye megler om situasjonen, kanskje kan du få bistand til hvordan du best skal håndtere oppsigelsen av din gamle megler.

  Risikerer dobbel regning

  En ting du er nødt til å være klar over når du bytter megler, er at du risikerer å måtte betale dobbel meglerprovisjon. Eiendomsmeglerloven sier nemlig at «Oppdragstakeren (eiendomsmegleren) har krav på vederlag dersom handel kommer i stand i oppdragstiden, eller innen tre måneder etter utgått oppdragstid, dersom han eller hun har forhandlet med, eller gitt opplysninger til, kjøperen tidligere».


  Dette betyr altså at dersom den opprinnelige megleren din har vært i kontakt med den endelige boligkjøperen på noe tidligere tidspunkt i salgsprosessen, og kan dokumentere dette, har han eller hun krav på provisjon, uavhengig av om megleren spilte noen som helst rolle i selve salget av boligen, gitt at salget skjer før det har gått tre måneder fra oppsigelsen.

  I tillegg kommer provisjon til den nye eiendomsmegleren din, som har tilrettelagt salget og selvsagt har krav på sin egen provisjon. Salgsprovisjon på en bolig varierer veldig fra megler til megler, men dersom du ender med å måtte betale halvannet prosent provisjon til begge meglere, kan du vente deg en massiv smell når oppgjørets time kommer.

  Kan unngås

  Dersom du ønsker å slippe å betale dobbel provisjon, er du da nødt til å vente i tre måneder fra du sa opp den første megleren din med å selge boligen, eller selge til en interessent som ikke har hatt kontakt med megleren tidligere. Det kan være vanskelig å kontrollere alle boligkjøperne megleren din har vært i kontakt med, derfor er det viktig at du undersøker dette godt.

  Når du finner deg en ny eiendomsmegler, er det vanlig at han eller hun spør deg om noen andre meglere har prøvd å selge boligen din tidligere, og gir deg råd og tips til det juridiske rundt meglerbyttet. Vær ærlig og ha en åpen dialog med megleren din, slik at han eller hun best mulig kan bistå deg.

  Er du usikker på om boligkjøperen var i kontakt med din forrige megler, anbefaler vi deg at du venter de tre månedene etter du sier opp megleren.

  Prisavslag

  Dersom den første megleren din har gjort en dårlig jobb kan du ha krav på prisavslag. Du må likevel kunne dokumentere dette for å nå frem med en klage i Reklamasjonsnemda for eiendomsmeglingstjenester.

  Når du skal sende en klage til megleren din, gjør dette skriftlig. Send en mail til megleren din hvor du er konkret på hvilke forhold du klager på. Dette er nødvendig dokumentasjon for å ha krav på prisavslag.

  Selge uten megler

  Du har også muligheten til å forsøke å selge boligen din på egenhånd, uten å engasjere en eiendomsmegler. Skal du gjøre dette er det riktignok en del du bør sette deg inn i:

  Ditt ansvar

  Når du selger en bolig sitter du med et stort ansvar. Det er nemlig du som er ansvarlig for at boligen er i god stand og at det ikke finnes skjulte feil og mangler – selv om boligen selges «som den er». Dette betyr i praksis at dersom det oppstår en feil eller mangel i etterkant av salget, kan du stilles økonomisk ansvarlig. Når du ansetter en eiendomsmegler til å selge boligen din for deg, kvitter du deg ikke med ansvaret. Det du derimot gjør er å bringe inn en profesjonell som kan hjelpe deg med å unngå de vanligste fallgruvene.

  Vi anbefaler alltid å gå til innkjøp av en eierskifteforsikring. Med en slik forsikring i boks vil nemlig forsikringsselskapet ta seg av det økonomiske dersom noe skulle oppstå med boligen. Les mer om hva man burde huske på ved salg av bolig her.

  Økonomiske fordeler

  Når du selger boligen din selv, uten en eiendomsmegler som krever sin provisjon, vil du kunne tjene mye mer på boligsalget. Det er regnet ut at man faktisk kan spare mellom 40.000 og 80.000 kroner på å selge boligen selv.

  Dersom du synes boligsalgsprosessen er for komplisert til å ta seg av helt på egenhånd, kan du benytte deg av flere nettjenester som tilbyr hjelp til én eller flere deler av boligsalget. De to vanligste er Propr og Selvboligselv. Disse tjenestene gir deg muligheten til å bestemme hva du trenger hjelp til, og velge den pakken som passer best for deg og ditt behov. Pris på dette ligger gjerne mellom 30.000 og 40.000 kroner avhengig av hvilken pakke du velger.

  Gjør deg kjent med regelverket

  Det er sentralt at du forstår regelverket rundt de forskjellige aspektene av boligsalg dersom du selger på egenhånd. Det er nemlig en del ting man må ta stilling til når man skal holde visninger, samt under budrunden og oppgjørsfasen.

  Sett deg godt inn i lovene og reglene rundt dette, slik at salget kan gjennomføres så smertefritt som mulig. Du kan også hyre en advokat til å bistå deg med enkelte aspekter ved salget, slik som papirarbeid, budrunder og oppgjørsfasen.

  Våre beste tips til å velge megler

  Det beste for alle parter vil selvsagt være å finne den riktige megleren i første runde, slik at du slipper å bytte underveis. I dette avsnittet vil vi gi våre beste tips til å velge eiendomsmegler, slip at du forhåpentligvis bare trenger å gjøre det én gang.

  1. Sammenlign flere meglere

  Først og fremst er det sentralt at du vurderer forskjellige meglere opp mot hverandre. Få flere meglere til å gi deg en verdivurdering og et prisestimat for deres tjenester. Sett opp en liten anbudsrunde og la de kjempe mot hverandre om oppdraget. På denne måten vil du få en bedre forståelse for hvem megleren er, hva slags strategi de har for å selge boligen, samt hvor mye dette kommer til å koste deg, og dermed enklere kunne ta et valg om hvilken megler som er den rette for din situasjon.

  2. Hør med kjente

  Dersom du kjenner noen som har solgt boligen sin den siste tiden, spør gjerne om de har en megler å anbefale. Forhør deg om alt fra meglerens arbeidsinnsats, kompetanse og pris.

  3. Velg en MNEF-merket megler

  MNEF (Norges Eiendomsmeglerforbund) har diverse etiske regler og holdepunkter de følger, så dersom du velger en MNEF-merket megler vil du ha litt bedre garanti for at de gjør en god jobb. Hele 80% av boligsalg i Norge formidles av en MNEF-merket megler.

  4. Hold prøvevisning

  For å få en bedre forståelse for hvordan hver enkelt megler gjør sin jobb, prøv å holde prøvevisning med meglerne. Du kan gjerne la meglerne utarbeide hver sin prisvurdering, for å se om det er enighet rundt boligverdien og salgsmålet.

  5. Ta i betraktning meglerens personlighet


  Det er lett å henge seg opp i det økonomiske aspektet når du velger en megler, men personlighet er vel så viktig. Megleren bør være en menneskekjenner, for å best mulig kunne utarbeide en salgsstrategi overfor den riktige målgruppen.

  6. Velg en lokalkjent megler

  En megler som er kjent i nærområdet ditt vil ha en bedre forståelse for hvordan han eller hun skal gå frem for å selge din bolig. Dette kan resultere i at boligen blir solgt raskere, og for best mulig pris. Undersøk dersom om meglerne du har kontaktet er kjent i området.

  7. Be om pristilbud

  Be de potensielle meglerne om et pristilbud, og undersøk hva slags tjenester som medfølger i denne prisen. Eiendomsmeglere har som oftest litt å gå på fra første pristilbud, så det er i mange tilfeller mulig å prute på prisen. Husk likevel at personlighet er vel så viktig.