Designerhjem

GREP OM FORANDRING: Vår komplette guide gir deg fullstendig informasjon om prosessen og konsekvensene av å bytte eiendomsmegler.

Bytte eiendomsmegler: Komplett guide (prisavslag m.m.)

Sist oppdatert: 14. juni 2024

Du kan bytte eiendomsmegler hvis du er misfornøyd og ikke får solgt boligen. Likevel må du være litt forsiktig, ellers kan du risikere å betale dobbelt meglerhonorar. Andre ganger kan det være helt andre grunner til at eiendommen er vanskelig å selge. Her har vi samlet alt du trenger å vite før du bytter til ny megler. Dermed kan du være sikker på at du gjør det rette.

Hvorfor bytte eiendomsmegler?

Det finnes flere grunner til at det kan være lurt å bytte eiendomsmegler. Kanskje er du misfornøyd med meglerens innsats? Eller kanskje han eller hun mangler evnen til å selge din spesifikke bolig? Eller er det bare krasj mellom personligheter? En ny megler med et nytt perspektiv kan bidra til at en bolig som tidligere virket usalgbar oppnår mer interesse på boligmarkedet.

Det finnes mange eksempler hvor boligselger har byttet megler underveis, og mange av dem er suksesshistorier. I enkelte tilfeller har den nye megleren sett noe den gamle ikke så. I så fall har han eller hun endt med å selge boligen ved å endre taktikken eller friske opp boligannonsen — gjerne til en høyere pris enn først antatt.

Noen ganger holder det bare å ta nye bilder av boligen til boligannonsen. Bruk gjerne bilder fra årstiden vi er inne i. I andre tilfeller har det vært nødvendig med ny prisantydning. Megleren setter ned prisantydningen på boligen, og får den samtidig øverst på sider som Finn.no. Det kan også hende boligen trenger en ny strategi eller fremgangsmåte for å bli solgt.

Kanskje prøvde den første megleren å selge til feil målgruppe, slik at boligen ikke appellerer like godt til de som faktisk er interessert i den?

Kortversjonen

  • Å bytte eiendomsmegler er en prosess som kan skje hvis selger ikke er fornøyd med den nåværende meglerens ytelse eller tjenester.
  • Dette er ikke direkte regulert i lov, men bestemmes av avtalen mellom selger og eiendomsmegler, samt eiendomsmeglingsloven og bransjens etiske retningslinjer.
  • Selgeren har rett til å avslutte samarbeidet med den nåværende megleren, inngå en ny avtale med en annen megler, og sikre at det nye meglerforholdet tilfredsstiller deres behov og forventninger.
  • Både den tidligere og den nye eiendomsmegleren har plikt til å opptre profesjonelt, respektere selgerens beslutninger, overholde alle relevante lover og etiske regler, og sørge for en smidig overgang av salgsprosessen.

Dette må du gjøre for å bytte eiendomsmegler

Hvis du er misfornøyd med megleren din, anbefaler vi deg at du tar opp problemet med han eller henne før du går ut og finner en ny. Kanskje er det noe dere kan løse sammen? Hvis ikke, er det uansett greit å ha en åpen tone med både den gamle og den nye megleren din. Dersom du bestemmer deg for at du ønsker å bytte megler, spør den nåværende megleren din hvordan du bør gå frem.

Kanskje finnes det andre meglere i samme meglerhus som kan gjøre jobben for deg? Du kan selvsagt finne en ny megler uten å underrette den første på forhånd. Vi anbefaler imidlertid at du er ærlig om at du ser etter en ny megler. Vær også ærlig med din nye megler om situasjonen. Kanskje kan du få bistand til hvordan du best skal håndtere oppsigelsen av den gamle?

Vi hjelper deg med å finne rett eiendomsmegler

Få tilbud fra 5 ulike eiendomsmeglere. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Risikerer dobbel regning hvis du bytter megler

Du risikerer å måtte betale dobbel meglerprovisjon hvis du bytter eiendomsmegler. Eiendomsmeglerloven sier nemlig at «Oppdragstakeren (eiendomsmegleren) har krav på vederlag dersom handel kommer i stand i oppdragstiden, eller innen tre måneder etter utgått oppdragstid, dersom han eller hun har forhandlet med, eller gitt opplysninger til, kjøperen tidligere».

Dette betyr altså at dersom den opprinnelige megleren din har vært i kontakt med den endelige boligkjøperen på noe tidligere tidspunkt i salgsprosessen — og kan dokumentere dette — har han eller hun krav på provisjon. Det spiller ingen rolle om den gamle megleren ikke hadde noe å gjøre med selve salget av boligen.

I tillegg kommer provisjon til den nye eiendomsmegleren som har tilrettelagt salget. Han eller hun har selvsagt har krav på sin egen provisjon. Salgsprovisjon varierer veldig fra megler til megler. Men dersom du ender opp med å måtte betale provisjon til begge meglere, kan du vente deg en massiv smell når oppgjørets time kommer. Det er ikke uvanlig at meglerprovisjon varierer fra 1 til 4 % av salgssummen.

Les også

Meglerhonorar ved ikke salg – må du likevel betale? Svaret får du her.

Kan unngås

Dersom du ønsker å slippe å betale dobbel provisjon, er du nødt til å vente i tre måneder fra du sa opp den første megleren din. Alternativt må du passe på at du selger til en interessent som ikke har hatt kontakt med den tidligere megleren. Det kan være vanskelig å kontrollere alle boligkjøperne megleren din har vært i kontakt med. Derfor er det viktig at du undersøker dette godt.

Når du finner deg en ny eiendomsmegler, er det vanlig at han eller hun spør deg om noen andre meglere har prøvd å selge boligen din tidligere. Vær ærlig og ha en åpen dialog med megleren din, slik at han eller hun best mulig kan bistå deg. Da kan du få gode råd og tips til det juridiske rundt meglerbyttet.

Prisavslag

Dersom den første megleren din har gjort en dårlig jobb kan du ha krav på prisavslag. Du må likevel kunne dokumentere dette for å nå frem med en klage i Reklamasjonsnemda for eiendomsmeglingstjenester. Når du skal sende en klage til megleren din, gjør dette skriftlig. Send en mail til megleren din hvor du er konkret på hvilke forhold du klager på. Dette er nødvendig dokumentasjon for å ha krav på prisavslag.

To menn i dress snakker sammen i en mørk korridor. Brukt som illustrasjon i artikkel om hvordan bytte eiendomsmegler.
Er du usikker på om boligkjøperen var i kontakt med din forrige megler, anbefaler vi deg at du venter de tre månedene etter du sier opp megleren.

Sjekk tilstanden på boligmarkedet før du vurderer å bytte eiendomsmegler

Det kan være mange årsaker til at boligen ikke blir solgt som ikke skyldes megler. I så fall hjelper det lite å bytte eiendomsmegler. Tvert imot, det kan forsinke salgsprosessen ytterligere. Vi har allerede nevnt at det noen ganger er selve markedsføringen eller presentasjonen av boligen som bør justeres. Andre ganger er det tilstanden på boligmarkedet som gjør at salget uteblir.

Du bør derfor vurdere tilstanden på boligmarkedet nøye før du bestemmer deg for hva du skal gjøre. Diskuter gjerne forskjellige alternativer med eiendomsmegleren din, slik at dere kan sammen komme frem til en god strategi. Hvis du ikke vil ta tiden til hjelp, kan du vurdere å trekke eiendommen fra markedet i en periode. Da kan du heller prøve igjen om en stund eller når boligmarkedet tar seg opp igjen.

Vil du heller selge bolig selv, fremfor å bytte eiendomsmegler?

Du har også muligheten til å forsøke å selge boligen din på egen hånd fremfor å bytte megler. Skal du gjøre dette er det riktignok en del du bør sette deg inn i. Joda, du slipper å betale meglerhonorar, og du risikerer heller ikke å betale dobbel provisjon. Men du står også helt alene om å selge en eiendom som kanskje er vanskelig å få solgt.

Ditt ansvar

Når du selger en bolig sitter du med et stort ansvar. Det er nemlig du som er ansvarlig for at boligen er i god stand og at det ikke finnes skjulte feil og mangler. Du kan heller ikke selge den «som den er» lenger. Dette betyr i praksis at dersom det oppstår en feil eller mangel i etterkant av salget, kan du stilles økonomisk ansvarlig.

Du bør uansett skaffe deg en boligsalgsrapport fra takstmann, enten du bytter til ny megler eller selger boligen selv. Kjøperen har nemlig ikke krav på reklamasjon for noe som står oppført i salgsdokumentene eller som er opplyst om på forhånd. Boligkjøper kan derimot ha krav på erstatning for skjulte feil og mangler i opptil fem år etter at salget fant sted.

Når du ansetter en eiendomsmegler til å selge boligen din for deg, kvitter du deg ikke med ansvaret. Det du derimot gjør er å bringe inn en profesjonell som kan hjelpe deg med å unngå de vanligste fallgruvene. Vi anbefaler alltid å gå til innkjøp av boligselgerforsikring. Med en slik forsikring i boks vil nemlig forsikringsselskapet ta seg av det økonomiske dersom noe skulle oppstå med boligen. Les mer om hva man burde huske ved salg av bolig her.

Økonomiske fordeler med privat boligsalg

Du kan i teorien tjene mye mer på boligsalget, dersom du selger eiendommen selv uten å bruke eiendomsmegler. Man kan faktisk spare mellom 40.000 og 80.000 kroner på å selge boligen selv, ettersom du slipper å betale meglerhonorar. Samtidig viser undersøkelser at du kan tjene ca. 26 % mer i snitt i form av høyere boligpriser om du får hjelp av eiendomsmegler.

Du bør derfor vurdere hvor lett det vil være å selge boligen, samt hva du kan få for den før du selger selv eller bytter til ny eiendomsmegler.

Dersom du synes boligsalgsprosessen er for komplisert til å ta seg av helt på egen hånd, kan du benytte deg av flere nettjenester som tilbyr hjelp til én eller flere deler av boligsalget. En av de vanligste er Propr. Disse tjenestene gir deg muligheten til å bestemme hva du trenger hjelp til og velge den pakken som passer best for deg og ditt behov. Pris på dette ligger gjerne mellom 30.000 og 40.000, kroner avhengig av hvilken pakke du velger.

Gjør deg kjent med regelverket

Det er viktig at du forstår regelverket som regulerer boligsalg — særlig om du skal selge eiendommen selv. Det er nemlig en del ting man må ta stilling til når man skal holde visninger, samt under budrunden og oppgjørsfasen. Sett deg godt inn i lovene og reglene rundt dette, slik at salget kan gjennomføres så smertefritt som mulig. Du kan også hyre en advokat til å bistå deg med enkelte aspekter ved salget, for eksempel papirarbeid, budrunder og oppgjørsfasen.

Våre beste tips til å velge ny eiendomsmegler

Det beste for alle parter vil selvsagt være å finne den riktige megleren i første runde, slik at du slipper å bytte eiendomsmegler underveis. I dette avsnittet vil vi gi våre beste tips til å velge megler, slik at du forhåpentligvis bare trenger å gjøre det én gang.

1. Sammenlign flere eiendomsmeglere

Først og fremst er det viktig at du vurderer forskjellige meglere opp mot hverandre. Få flere meglere til å gi deg en verdivurdering og et prisestimat for deres tjenester. Sett opp en liten anbudsrunde og la de kjempe mot hverandre om oppdraget. På denne måten vil du få en bedre forståelse for hvem megleren er og hva slags strategi de har for å selge boligen. Du kan også se hvor mye det vil koste å selge boligen. Dermed kan du enklere ta et valg om hvilken megler som er den rette for din situasjon.

Les også

Så mye koster det å selge en bolig

2. Hør med kjente

Dersom du kjenner noen som har solgt boligen sin den siste tiden, spør gjerne om de har en megler å anbefale. Forhør deg om alt fra meglerens arbeidsinnsats, kompetanse og pris.

3. Velg en MNEF-merket megler

MNEF (Norges Eiendomsmeglerforbund) har diverse etiske regler og holdepunkter som de følger. Dersom du velger en MNEF-merket megler, har du litt bedre garanti for at de gjør en god jobb.

4. Ta i betraktning meglerens personlighet

Det er lett å henge seg opp i det økonomiske når du velger ny eiendomsmegler, men personlighet er vel så viktig. Megleren bør være en menneskekjenner for å best mulig kunne utarbeide en salgsstrategi overfor den riktige målgruppen.

5. Du bør bytte til en lokalkjent eiendomsmegler

En megler som er kjent i nærområdet ditt vil ha en bedre forståelse for hvordan han eller hun skal gå frem for å selge din bolig. Det kan resultere i at boligen blir solgt raskere, og for best mulig pris. Undersøk dersom meglerne du har kontaktet er kjent i området.

6. Be om pristilbud

Be de potensielle meglerne om et pristilbud, og undersøk hva slags tjenester som medfølger i denne prisen. Eiendomsmeglere har som oftest litt å gå på fra første pristilbud, så det er i mange tilfeller mulig å prute på prisen. Husk likevel at personlighet er vel så viktig.

Les også

Her er alt du må vite om pris på eiendomsmegler

Selger kan ikke legge alt ansvar på megler

Det er viktig å velge en god megler som kan hjelpe deg under hele salgsprosessen, men man kan heller ikke legge alt ansvar over på eiendomsmegleren. For eksempel, den nye avhendingsloven tilsier at boliger nå skal selges som avtalt, ikke “som den er”. Det betyr at du er ansvarlig for å dokumentere boligens tilstand. Både megler og selger må i tillegg legge ved egenerklæring.

Megleren kan rådføre deg om hvordan du klargjør boligen før visning, men du kan fortsatt følge opp og utføre alle forberedelsene. Alternativt kan du vurdere å hyre inn en boligstylist til å hjelpe deg. En boligstylist har fokus på hvordan boligen skal fremstå for kjøperne, og de tar seg ofte av detaljer som man ikke tenker over som boligeier. Det koster litt å bruke boligstylist, men kostnaden kan lønne seg hvis du får en høyere salgspris for boligen.

Vi hjelper deg med å finne rett eiendomsmegler

Få tilbud fra 5 ulike eiendomsmeglere. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Kort oppsummert: Hvorfor og hvordan bytte eiendomsmegler

Du har fått mye informasjon hittil i artikkelen. Vi har sett nærmere på hvorfor du kanskje vil bytte eiendomsmegler, samt hvordan du går frem for å finne en ny megler. Helt avslutningsvis ønsker vi å oppsummere de viktigste punktene rundt meglerbytte:

  • Det kan være nødvendig å bytte megler dersom salget ikke skjer innenfor et rimelig tidsrom
  • Du må være forsiktig, slik at du ikke risikerer å betale dobbel provisjon
  • Det er en rekke forhold å ta i betraktning når man skal velge ny megler
  • Personlighet er like viktig som kompetanse og pris

Husk at noen ganger er det ikke megleren som må byttes ut – det kan hende det holder å bytte salgsstrategi eller å ta nye bilder av boligen. God kommunikasjon er viktig. Du bør forsøke å få i gang en dialog med nåværende megler. Se om dere kommer frem til en god løsning for alle parter.

Vi håper du fikk svar på det du lurte på. Lykke til med boligsalget og ny megler!

Få svar på vanlige spørsmål om eiendomsmeglere

Meldingsboble
Hva slags kompetanse bør en megler ha?

En megler bør ha god forståelse for lokalmarkedet, samt være en god menneskekjenner. Eiendomsmegleren bør også ha erfaring og kompetanse som er relevant for nettopp din type bolig.

Meldingsboble
Hvor mye koster det å ansette en eiendomsmegler?

Prisen på eiendomsmegler er svært varierende. Man kan vanligvis forvente å betale mellom 1-2% av boligens salgspris i provisjon til eiendomsmegleren. Noen meglere tilbyr også pakkepris og timepris.

Meldingsboble
Hvor lang tid tar det å selge en bolig?

Salgsprosessen kan være svært varierende og avhenger blant annet av tilstanden på boligmarkedet, boligens beliggenhet, størrelse og standard. En lokal megler med god kjennskap til boligmarkedet i ditt område bør kunne gi deg et godt pekepinn.

Meldingsboble
Er meglerbytte alltid nødvendig?

Det kan være nødvendig å bytte megler, dersom du ikke får solgt boligen din innenfor et rimelig tidsrom. Husk at personlighet og kompetanse er minst like viktige faktorer som pris når du skal velge ny megler. Det er vel verdt å bruke litt tid på å finne rett person til jobben.

Meldingsboble
Hva bør jeg tenke på når jeg skal bytte megler?

Det flere ting du bør tenke på når du skal bytte megler. Det viktigste er kanskje å finne en person som du føler deg trygg på, samt har kompetanse og erfaring som er relevant for nettopp din bolig. I tillegg bør du også undersøke hvor mye det vil koste å ansette ny megler, samt hvilke tjenester som medfølger i prisen. Pass på at du ikke må betale dobbel provisjon.

Meldingsboble
Hvem står ansvarlig ved boligsalg?

Du som selger har et stort ansvar, og dette ansvaret kan du ikke automatisk legge over på megleren. For eksempel, i dag selges boliger "som avtalt" og ikke "som den er". Det betyr at selger er pliktig til å redegjøre grundig for tilstanden på boligen, for eksempel ved å innhente en tilstandsrapport. Selger må også legge ved egenerklæring. Det er derimot kjøper sitt ansvar å lese gjennom denne dokumentasjonen. Kjøper kan ikke klage på noe som ikke står oppført i rapporten.