Alt du må huske på ved salg av bolig

Det er mye å huske på ved salg av bolig, og det er fort gjort å miste oversikten. Vi har gjort det litt lettere for deg å planlegge boligsalget ved å sette opp en praktisk sjekkliste over forskjellige ting som må på plass i løpet av boligsalgsprosessen:

  Dette er noen av stegene vi skal gå gjennom:

  • Velg riktig eiendomsmegler for jobben
  • Bestill boligsalgsrapport
  • Klargjør boligen for salg
  • Få møbler og eiendeler over i ny bolig
  • Kjøp eiendomsforsikring
  • Utvask og overtakelse

  Be om meglertilbud

  Det lønner seg å legge jobben ut på anbud for å motta relevante meglertilbud. Vi anbefaler at du ber om befaring med tre av dem du liker best, fremfor å ta første og beste tilbud. Det er viktig å velge rett megler for jobben, og du forenkler prosessen betydelig ved å la meglerne konkurrere om deg – men hvordan vet du hvilken du bør velge?

  Kort forklart, så bør du velge en erfaren megler med lokalkunnskap. Lokale meglere vet hva kjøperne i området ser etter og vektlegger, slik at du får best mulig pris for boligen din. Du bør også velge en megler som du har god kjemi med og som virker tillitsverdig. Det er nemlig svært viktig at dem som kommer på visning stoler på at megleren gir dem riktig informasjon.

  Bestill boligsalgsrapport

  Selv om det ikke er påbudt å legge ved en boligsalgsrapport, er det noe vi anbefaler allikevel. En boligsalgsrapport er en tilstandsrapport som utføres av en takstmann, og den går i dybden på boligens tekniske verdi. Du må ikke forveksle tilstandsrapport med verdivurdering – en verdivurdering vil ikke gå i dybden på samme måte.

  Det er mange fordeler ved å ha en boligsalgsrapport, blant annet at det øker kjøperens tillit og du unngår misforståelser i etterkant av salget. Takstmannen vurderer viktige forhold som for eksempel våtrom. Det går ikke an å klage på forhold som allerede er avduket og redegjort for i rapporten. Ifølge Protector Forsikring, kan en boligsalgsrapport øke prisen med så mye som 3-5 %.

  Klargjør boligen for salg

  Megleren vil kunne gi deg mange gode råd og tips om hvordan du styler boligen og klargjør den for salg. Du bør ikke sette i gang med større oppussingsprosjekter før du har klarert det med megleren, fordi det er langt fra all oppussing som faktisk lønner seg. Det er ofte små grep som er mest effektive, for eksempel male vegger og sparkle over hull.

  Det er ikke alltid så lett å vite hvordan du bør style boligen for å fremheve de beste kvalitetene ved den. Hvis du føler deg usikker eller vil at bildene i annonsen virkelig skal skille seg ut i mengden, kan du vurdere å hyre en boligstylist. En boligstylist vet akkurat hvordan de skal få boligen din til å se så innbydende ut som mulig, slik at interesserte kjøpere byr mest mulig.

  Flytting av møbler og eiendeler

  Det tar tid å pakke ned alle eiendelene og flytte møbler til ny bolig. Det er heldigvis flere grep du kan ta for å forenkle prosessen. Et godt tips er å merke av hva som befinner seg i ulike esker, slik at du har god kontroll når du skal pakke alt ut igjen i ny bolig.

  Du må også vurdere hvordan du skal flytte på store og tunge møbler. Mange velger å benytte seg av et flyttebyrå for å spare verdifull tid og krefter. Det er mye du må passe på i forbindelse med kjøp og salg av bolig, og ekstra hjelp kommer godt med.

  Sørg for at du hyrer inn et flyttebyrå med lang erfaring og gode omtaler. Et par eksempler på gode flyttebyrå i Oslo inkluderer Majoren Flyttebyrå og eiendomsdrift, samt Totalflytting AS. De pakker ned tingene dine, bærer dem ut i lastebilen og kjører dem frem til den nye boligen din – stort enklere blir det ikke.

  Utvask og overtakelse

  Det er viktig å vaske boligen nøye etter at du har flyttet ut alle tingene. Husk på å tømme sluk og lignende. Oppholdsrommene skal være grundigere rengjort enn for eksempel kjeller og boder. Dersom kjøper ikke er fornøyd med utvask, så kan det hende at du må i gang med ny vaskerunde. Det er flere forhold som bør sjekkes under overtakelse:

  • Har det oppstått skader etter visning?
  • Leveres boligen med det løsøret som ble avtalt, for eksempel kjøleskap?
  • Er løsøret grundig rengjort?
  • Har kjøper fått alt av nøkler?

  Selger og kjøper bør også gå gjennom tekniske installasjoner som sentralstøvsuger, varmepumpe, ventilasjon og lignende. Hvor i boligen er de plassert? Hvordan fungerer løsningene? Dere må også lese av vann og strøm sammen. Du som selger, må også huske på å si opp abonnement som for eksempel boligalarm. Helt til sist skal overtakelsesprotokollen fylles ut for å stadfeste at dere har gått gjennom boligen sammen. Nå til dags blir den som regel sendt inn elektronisk.

  Kjøp eierskifteforsikring

  Så mange som 1 av 4 ender opp med å klage på boligkjøpet. Selv om du kan unngå mange misforståelser ved å kjøpe boligsalgsrapport, så er det ikke alt av skader og mangler som er synlige før det har gått en viss tid. Du er ansvarlig for feil og mangler opptil fem år etter salget fant sted, selv om du ikke visste om feilene når du solgte boligen.

  Du kjøper deg fri fra det økonomiske ansvaret ved å inngå en eierskifteforsikring, og forsikringsselskapet vil ta seg av eventuelle reklamasjoner som måtte oppstå i etterkant. Du kan spare mange hundretusener ved å ha en slik forsikring, og du slipper å bekymre deg for at det skal dukke opp skjulte problemer i etterkant av salget.

  Planlegg boligsalget nøye

  Et lite tips helt til slutt er å sette opp en plan med datoer for når du skal gjøre hva. Legg gjerne inn påminnelser på mobilen. Du sparer deg for mye bryderi ved å planlegge godt i forkant. Mange synes at det er stressende å huske på alt som skal skje, og du slipper mange bekymringer ved å ha alt skrevet ned. Da er det bare å ønske deg lykke til med boligsalget.