Designerhjem

HONORAR VED IKKE SALG: Vår guide gir deg informasjon om meglerhonorar i tilfelle boligen ikke blir solgt.

Meglerhonorar ved ikke salg: En enkel guide

Sist oppdatert: 22. juni 2024

Meglerhonorar ved ikke salg – hva skjer om megleren ikke får solgt boligen din? Dette kan være et lite mareritt for mange selgere, særlig hvis du allerede har kjøpt ny bolig. Svaret kan variere, avhengig av megleravtalen du har inngått. Det finnes imidlertid noen grunnleggende regler som gjelder for alle slike situasjoner.

Les videre for å få full informasjon om meglerhonorar og hva du kan gjøre hvis boligen ikke blir solgt.

Kortversjonen

  • Meglerhonorar ved ikke-salg er en situasjon som kan oppstå når en eiendom ikke blir solgt, og det er avtalt at megler skal motta honorar uansett.
  • Dette er ikke direkte regulert i lov, men bestemmes av avtalen mellom eiendomsmegler og selger, samt generelle forretningsbetingelser i eiendomsmeglingsbransjen.
  • Eiendomsmegler har rett til å kreve honorar for utført arbeid, avtale betingelsene for dette med selgeren, utføre salgsarbeidet selv ved ikke-salg, og håndheve betalingskravet om nødvendig.

Meglerhonorar ved ikke salg: dette må du betale

Normalt sett varer et megleroppdrag i 6 måneder. Du har lov å si opp oppdraget uten varsel hvis megler ikke får solgt boligen din og du mener at det skyldes megleren, ifølge eiendomsmeglerloven. Eiendomsmegleren har likevel krav på et vederlag for arbeidet som er utført. Men du slipper likevel meglerhonorar ved ikke salg. Det kan i tillegg hende at du må betale for markedsføring, boligsalgsrapport og lignende.

Hvordan dette vederlaget beregnes vil variere i henhold til hvor mye tid megleren har brukt på boligen din.

Dersom du skal bytte megler, så må du være forsiktig. Dersom kjøper var i kontakt med den opprinnelige megleren i løpet av de siste tre månedene etter at du byttet, så risikerer du å betale dobbelt meglerhonorar. Du må enten vente i tre måneder eller selge til noen som ikke har vært i kontakt med den første megleren for å slippe dette.

Vi anbefaler at du har en tydelig kommunikasjon med både den gamle og nye megleren din. Du bør også lese nøye gjennom vilkår og betingelser for megleroppdraget. Dersom du aksepterer et bud, så binder du deg til å gjennomføre salget. Du bør derfor være sikker på at du fullt ut forstår hva du må betale i honorar til megler.

Vi hjelper deg med å finne rett eiendomsmegler

Få tilbud fra 5 ulike eiendomsmeglere. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Send inn klage på eiendomsmegleren

Du som forbruker har rett til å klage på eiendomsmegleren, dersom du mener at megleren har gjort store feil eller innsatsen var såpass dårlig at du ikke vil betale for arbeidet som ble utført. Det aller første du må gjøre er å sende en skriftlig klage til eiendomsmegleren din. Har du ikke skriftlig bevis, blir det fort ord mot ord. Og gjett hvem som ofte vinner kampen? Ja, du gjettet riktig – megleren.

Hvis du vil si ifra til megleren din om noe du er misfornøyd med eller føler deg usikker på, gjør det via e-post. Det kan kanskje virke tidkrevende å skrive fremfor å ringe i vår travle hverdag. Men disse e-postene kan være gull verdt, hvis du senere må klage. Forhåpentligvis klarer dere å ordne opp dere mellom. Hvis ikke, kan du ta saken videre.

Alle meglere som er med i Reklamasjonsnemnda for Eiendomsmeglingstjenester kan klages inn. Og det er faktisk de fleste seriøse meglere i Norge. Men husk, en klage er ikke noe du sender inn på en dårlig dag bare fordi du er litt misfornøyd. Du må ha en god sak! Det kan være mange grunner til at det ikke blir salg som er utenfor eiendomsmeglerens kontroll.

Bytt megler hvis du er misfornøyd

Du kan bytte megler når som helst. Men vær klar over at mange selgere velger i første omgang å gi den samme megleren en ny sjanse til visning og budrunde ved ikke-salg. I slike tilfeller er det alltid lurt å ha en ærlig dialog om hva som kan gjøres for å forbedre sjansene for å selge boligen.

Du kan også velge å bytte megler hvis du ikke føler deg komfortabel med den gamle. I så fall bør du finne en annen megler som er villig til å ta over jobben, samt være veldig forsiktig for å ikke måtte betale dobbelt meglerhonorar. Noen velger å vente tre måneder, mens andre velger å være forsiktig med hvem de takker ja til under budrunden.

Vi anbefaler at du holder to visninger før du bytter megler eller innfører andre tiltak for å få solgt boligen din.

Det er alltid verdt å vurdere alle alternativene dine ved ikke-salg av bolig. I tillegg bør du ha full oversikt over hva du eventuelt må betale utenom før du tar en avgjørelse. Men det kan godt hende at det ikke er megler sin feil at boligen ikke blir solgt. Da hjelper det lite å bytte eiendomsmegler.

Mann i dress som snakker i telefon, går rundt på et kontor. Brukt som illustrasjon i artikkel om meglerhonorar ved ikke-salg
Du må også være forberedt på at enkelte typer boliger bruker lengre tid på å bli solgt enn andre.

Slik bytter du til en ny megler som du er fornøyd med

Dersom du føler at den første megleren har gjort feil eller ikke er egnet til oppdraget likevel, så bør du vurdere å bytte megler. Vi anbefaler at du alltid tar en god prat med den første megleren og opprettholder god kommunikasjon. Deretter bør du velge den nye megleren din med omhu. Det er viktig å sikre at du får rett person til oppdraget ditt.

Du bør blant annet se etter:

  • Lokalkunnskap: Lokale meglere er i hyppig kontakt med kjøpere i ditt område og vet hva de ser etter
  • Relevant erfaring med salg av din type bolig: Det er for eksempel forskjell på å selge eneboliger, leiligheter og små gårdsbruk
  • Effektivitet: Sørg for at megleren din har gode strategier og er dyktig til å markedsføre boligen din
  • Tid og innsats: Er megleren altfor opptatt med andre oppdrag til å prioritere deg?
  • Gode kundeomtaler og dokumentert suksess fra tidligere oppdrag

Det er viktig å velge en megler som du har tillit til og som er enkel å prate med. Husk at kjøperne også skal ha tillit til eiendomsmegleren som viser frem boligen din. De skal kunne stole på at informasjonen de får er korrekt og at megleren tar hensyn til deres interesse som kjøper.

Bare husk at selv om du slipper meglerhonorar ved ikke-salg, så må du likevel betale for arbeidet til den første megleren. I tillegg må du betale meglerhonorar til den eiendomsmegleren som du bytter til.

Les også

Slik velger du rett eiendomsmegler for deg

Megler med salgsgaranti: unngå meglerhonorar ved ikke-salg

Dersom du vil slippe både meglerhonorar ved ikke-salg og godtgjørelse for meglerens tid og innsats, så bør du se etter noen med salgsgaranti. En megler med salgsgaranti garanterer å selge boligen din innen et bestemt tidsrom. Dersom de ikke lykkes, så trenger du ikke betale noe for tjenestene som er utført. Dette gir deg en god sikkerhet for å unngå meglerhonorar ved ikke-salg.

Det kan imidlertid finnes betingelser og forbehold i megleravtalen, selv ved slike garantier. Vi anbefaler derfor at du sjekker opp i betingelsene nøye før du takker ja til salgsgarantien. Kanskje du må akseptere en prisantydning som er lavere enn det du ønsker deg? Det er svært kjedelig å godta bud som er mindre enn det du er komfortabel med, men det kan også hende at det er nødvendig for å få solgt boligen.

Prisantydningen fastsettes ikke bare av megleren, men påvirkes også av boligprisstatistikken for samme type boliger som din der du bor. Eiendomsmegleren kan derfor ikke sette en lav prisantydning bare for å sikre deg et salg. Dersom du får prisantydning fra flere meglere, så vil du se at de ligger på rundt samme nivå – selv om den eksakte summen kan variere.

I dag er e-takst dagens bransjestandard for hvordan prisantydning og verdivurdering skal fastsettes. Det betyr likevel ikke at kjøper er villig til å betale denne summen – budene du mottar kan være både lavere og høyere enn prisantydningen. 

Til syvende og sist, så er det kjøper som bestemmer hvor mye du kan få for boligen din. Du kan derimot bestemme om du vil godta budet deres eller ikke.

Vi hjelper deg med å finne rett eiendomsmegler

Få tilbud fra 5 ulike eiendomsmeglere. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Hva du kan gjøre hvis megler ikke får solgt boligen din

Det er slett ikke alltid at det er eiendomsmegleren sin feil at boligen din er vanskelig å selge. I så fall er det viktig å komme til bunns i årsaken for ikke-salg for å kunne ta de nødvendige grepene. Noen ganger kan det være nødvendig å legge en ny strategi for markedsføringen eller justere prisen på boligen din. 

Andre ganger må du gjøre endringer ved selve boligen for å gjøre den mer appellerende til markedet. Det kan også hende at markedet rett og slett er dårlig på det tidspunktet du forsøker å selge. Du må da vurdere om du vil vente på bedre tider. Ta gjerne kontakt med flere andre meglere for å få deres vurdering av situasjonen, dersom du er i tvil om hva som kan være årsaken.

Enkelte boligområder har dessuten et “tregere” marked enn andre. I så fall må du beregne god tid på boligsalget. Ha is i magen og ikke gjøre noe overilt som å bytte megler. Be gjerne flere meglere om hvor lang tid de tror det vil ta å selge boligen, slik at du har flere vurderinger i forkant. 

Du kan også sjekke boligsalgsstatistikken der du bor. Da får du et bedre innblikk i hvor lenge visse typer boliger ligger ute for salg før noe skjer. Det kan også være helt andre forhold som gjør at boligen er vanskelig å selge. Eksempler på forhold som kan påvirke boligens salgbarhet er tilstanden på boligen, hvilken tid på året det er og prisnivået i forhold til andre eiendommer med tilsvarende størrelse.

Vi hjelper deg med å finne rett eiendomsmegler

Få tilbud fra 5 ulike eiendomsmeglere. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Slik gjør du boligen mer salgbar

Det hjelper som sagt lite å bytte eiendomsmegler, hvis det er andre ting som gjør at det ikke blir noe salg. Men det finnes mange triks i boka for å gjøre hjemmet ditt mer attraktivt for potensielle kjøpere. Du bør først og fremst rydde og rengjøre alt du orker, og gjerne enda litt til! En ryddig og skinnende ren bolig gir et fantastisk førsteinntrykk. Og det beste av alt? Det koster deg bare litt tid og svette.

Og hva med å gi veggene en oppfriskning? Et nytt strøk maling kan gjøre underverker. Velg nøytrale farger som appellerer til de fleste. Tenk “hotellrom-chic” – lyst, luftig og innbydende. Lys er også viktig for å få lekre boligbilder og for å gjøre et godt inntrykk på visningen. Åpne gardiner og persienner for å slippe inn naturlig lys. Har du mørke kroker? Invester i noen rimelige, strategisk plasserte lamper for å lyse opp disse områdene.

Ikke glem uteområdene! En velstelt hage eller en innbydende balkong kan være det som vipper kjøperen i din favør. Klipp plenen, fjern ugress og kanskje plant noen fargerike blomster. Det gir et inntrykk av en godt vedlikeholdt eiendom.

Boligstyling kan hjelpe

“Styling” er et buzzord i boligbransjen, men det trenger ikke være komplisert. Fjern personlige bilder og overflødige møbler for å skape en følelse av rom og muligheter. Vil du ha et lite triks som alltid funker bra? Sett frem noen friske blomster eller grønne planter. Det gir liv til rommet og skaper en hjemmekoselig atmosfære.

Lukter er også viktige. Et hint av nybakt brød eller nytraktet kaffe kan gjøre underverker under visningen. Men ikke overdriv – du vil ikke at boligen din skal lukte som et bakeri! Sist, men ikke minst – ikke glem de små detaljene. En ny dørmatte, nypussede vinduer eller nye håndtak på kjøkkenskapene kan gi et inntrykk av en moderne og godt vedlikeholdt bolig.

Husk at målet er at potensielle kjøpere skal kunne forestille seg hvordan det er å bo der. Noen enkle og rimelige grep er som regel alt som skal til for å gjøre boligen din mer attraktiv, uten å måtte investere i kostbar renovering.

Les også

Ekspertenes beste tips til hvordan du styler boligen før salg

Blir det ikke noe salg av bolig? Årstiden kan ha skylden

Visste du at tidspunktet du velger å selge bolig på kan påvirke salgstiden? Hvis det ikke blir noe salg, kan det skyldes dårlig timing. Så la oss ta en nærmere titt på hvordan de ulike årstidene påvirker boligsalg og hvilke måneder som er best. Våren har altså lenge vært kjent som høysesong på boligmarkedet. Og det er ikke uten grunn!

Hager blomstrer, dagene blir lengre og folk er generelt i godt humør. Mange vil ha boligkjøpet unnagjort før sommerferien. Det gjelder spesielt for barnefamilier som vil flytte i god tid før høst og skolestart. Men betyr det at du må vente til våren med å selge? Absolutt ikke!

Så hva gjør du hvis du må selge i en såkalt “off-season” og boligmarkedet er treigt? Ingen panikk! Her er noen triks:

  • Fremhev det beste ved årstiden. Selger du om vinteren? Skap en varm og innbydende atmosfære med levende lys og dempet belysning.
  • Tilpass markedsføringen. Bruk bilder fra ulike årstider for å vise boligens allsidighet.
  • Vær fleksibel med visninger. Folk har travle liv, så tilby gjerne private visninger eller helgevisninger.
  • Juster prisen strategisk. I roligere perioder faller ofte boligprisene, så pass på at du setter en rettferdig, men konkurransedyktig pris.

Hver årstid har nemlig sine fordeler. Sommeren kan være roligere, men du treffer kanskje på motiverte kjøpere som er ekstra ivrige etter å være på plass før skolestart. Høsten? Da kan du spille på koselige høstkvelder og peiskos. Og vinteren? Vel, en snødekket hage kan være rett og slett magisk! Men det kan være en idé å legge eiendommen ut for salg på nytt om våren, dersom du sliter med å finne kjøpere ellers på året.

Kort oppsummert: meglerhonorar ved ikke salg

Du trenger ikke å betale meglerhonorar ved ikke salg, selv om du må betale en fornuftig godtgjørelse for arbeidet som er utført. Dersom du vil unngå godtgjørelse, så bør du se etter meglere med salgsgaranti. Bare vær obs på vilkår og betingelser før du takker ja, slik at du ikke må akseptere en lavere pris på boligen din enn det du er komfortabel med.

Gå også gjennom boligsalgsstatistikken der du bor. Da har du et klarere bilde av hva som kan være årsaken til ikke-salg. Det er ikke alltid eiendomsmegleren som har skylden, og det kan være nødvendig å gjøre endringer på boligen. Det kan også hende at du må justere prisen eller vente til markedet blir bedre.

Uansett hva som må gjøres, så bør du ta kontakt med flere eiendomsmeglere for å få deres vurdering av situasjonen. De kan gi deg råd om hva du bør gjøre videre. Det vil tillate deg å sette klare realistiske forventninger til boligsalget. Sist, men ikke minst, vær forsiktig så du ikke må betale dobbelt meglerhonorar om du bytter megler.

Få svar på vanlige spørsmål om meglerhonorar ved ikke salg

Meldingsboble
Hvilke typer meglerhonorar kan jeg velge mellom?

Noen meglere tilbyr en fast pris, mens andre tar en prosentandel av salgssummen. Det kan også være mulig å betale en fastpris på meglertjenestene, uavhengig av hva boligen blir solgt for. Hva som svarer seg, avhenger av hvor lett det er å selge boligen din. Mange selgere foretrekker å betale en prosentandel. Uansett hvilken type meglerhonorar du velger, så spør megleren om hva du må betale ved ikke-salg av bolig.

Meldingsboble
Er det noen avgifter som ikke er inkludert i meglerhonoraret?

Det kan påløpe ekstra kostnader utenom meglerhonoraret, og disse må ofte betales selv ved ikke-salg av bolig. For eksempel, du må kanskje betale for annonsering eller brosjyrer som ble laget til visningen. Les gjennom kontrakten som du inngår med megleren svært nøye, slik at du vet nøyaktig hva du må betale for ved ikke-salg.

Meldingsboble
Må jeg betale meglerhonorar til den gamle megleren, dersom jeg selger bolig selv fremfor å bytte eiendomsmegler?

Ja, du må betale meglerhonorar hvis kjøper har vært i kontakt med den opprinnelige megleren i løpet av de tre siste månedene fra du sa opp avtalen. Dersom du vil unngå denne risikoen, så må du vente i tre måneder eller være nøye med hvem som får kjøpe boligen din.

Meldingsboble
Hvor lenge varer et megleroppdrag?

Avtalen som du har inngått med megleren er bindende ut oppdragsperioden, noe som vanligvis er seks måneder. Den nøyaktige tiden skal stå i kontrakten som dere har signert. Det kan likevel være en “karantenetid” på tre måneder der du risikerer dobbelt meglerhonorar eller du ikke har lov til å selge til noen som har vært i kontakt med den opprinnelige megleren.