Designerhjem

NERVEPIRRENDE: Det kan fort bli mye nervøs venting når det bare én budgiver. Her er forhandlingstipsene du trenger, enten du er kjøper eller selger.

Alene i budrunde: Tips til budstrategi og forhandlinger

Sist oppdatert: 15. januar 2025

Når budgiver er alene i en budrunde er det store spørsmålet: “Hvor lenge skal jeg vente”? Kjøperen nøler med å øke budet i frykt for å by mot seg selv. Selgeren vegrer seg derimot for å akseptere i frykt for å selge for billig. Samtidig er begge redde for at de skal miste muligheten til å gjøre en god handel. Så hva skal dere gjøre nå? Jo, dere bør begynne med å lese videre. Her får dere tips til budstrategi og forhandlinger.

Vi hjelper deg med å finne rett eiendomsmegler

Få tilbud fra 5 ulike eiendomsmeglere. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Hvorfor er det bare én budgiver?

Det er faktisk vanligere å være alene i budrunde enn det mange tror. Situasjonen kan oppstå i alle typer markeder og med alle typer boliger – fra små leiligheter til store eneboliger. Og det er viktig at både kjøper og selger forstår hvorfor det skjer, slik at de kan vurdere forhandlingsposisjonen sin bedre.

Her er noen vanlige årsaker til hvorfor det kun er én eller få budgivere:

  • Visningen var på et uheldig tidspunkt som kolliderte med store arrangementer
  • Feil markedsføring som ikke nådde frem til riktig målgruppe
  • Uheldig boligfotografering som ikke viste boligens potensial
  • Altfor kort tid mellom annonsering og visning
  • Prisantydning er for høy
  • Mange lignende boliger ligger ute for salg i samme område samtidig

Situasjonen på boligmarkedet har selvsagt mye å si. Det finnes både gode og dårlige salgsmåneder for boliger. For eksempel, det er ofte færre aktive kjøpere rundt høytider og i ferier. I tillegg er det også få kjøpere i perioder der rentene stiger eller økonomien er usikker. Da kan selv eiendommer som vanligvis er svært etterspurte ende opp med kun én interessert kjøper.

Boligens beliggenhet og type har også mye å si. Færre kjøpere er på utkikk samtidig på små tettsteder eller landlige områder som ligger langt unna kollektivtransport. Andre ganger er det selve boligen som gjør at det er få budgivere, for eksempel uvanlig planløsning, spesiell arkitektur eller oppussingsobjekter som koster svært mye å renovere.

Les også

Slik vinner du budrunden og unngår kostbare tabber

Anbefalt budstrategi for boligkjøper som er alene i budrunde

Du har en unik forhandlingsposisjon når du er eneste budgiver. En av de største fordelene er at du kan kontrollere tempoet i budrunden. Du har mulighet til å legge inn gjennomtenkte bud og vurdere boligens reelle verdi, uten å bli revet med i en opphetet budrunde. Du slipper dermed det intense presset fra andre interessenter. 

Men du må likevel vite hvordan du skal utnytte situasjonen til din fordel, slik at du ikke byr over deg selv. Da kan du fort ende opp med å betale mer enn nødvendig. Her er anbefalt budstrategi for deg som er alene i en budrunde:

  • Begynn med et seriøst bud på ca. 10-15 prosent under prisantydning
  • Legg inn budet relativt raskt etter visning, men ikke forhast deg
  • Du må være tydelig på dato for overtakelse
  • Oppgi eventuelle ønsker for hva som skal følge med boligen ved salg

Du må gi selger tid til å tenke seg om når du byr under prisantydning, men husk at du ikke kan by på andre eiendommer før fristen har utløpt. Budet er juridisk bindende, og boligen anses for å være solgt hvis selger aksepterer det. Du bør sette en relativt kort akseptfrist hvis du også vurderer andre boliger.

Vi anbefaler at du sier ifra til eiendomsmegleren at du skal by på en annen bolig hvis selger sier nei eller ikke svarer innen fristen har utløpt. Megler må da informere selger om at de risikerer å miste en interessert kjøper. Det er ikke et skittent triks, men ærlig kommunikasjon som kan hjelpe alle parter – i alle fall ikke hvis du oppriktig vurderer det.

Les også

Komplett guide til deg som skal gi bud, inkl. regler, strategier og taktikker

En annen budstrategi er å gi bud med forbehold

En smart budstrategi er å sette konkrete betingelser som gagner både deg og selger. Det gjelder spesielt hvis du er eneste budgiver, og du byr under prisantydning. Du kan for eksempel tilby raskere overtakelse. Det er vanlig å kjøpe før man selger bolig. Derfor kan det være i selgers interesse å fullføre boligsalget så raskt som mulig, slik at de slipper mellomfinansiering og doble boligutgifter.

Budet blir straks mer attraktivt for boligselgeren, samtidig som du får en bedre forhandlingsposisjon. Men det finnes selvsagt situasjoner der det kan være aktuelt å by over prisantydning, selv om du er alene i en budrunde. Kanskje prisantydningen helt åpenbart er for lav? Eller kanskje eiendommen har andre kvaliteter som er verdifulle for deg? 

Du bør gjøre grundig research på gjeldende eiendomspriser før du øker budet, for eksempel ved å bruke en online kalkulator for boligverdi. Og du må bestemme deg på forhånd for hvor langt du er villig til å strekke deg. Hold deg til denne grensen! Du må nemlig være forberedt på å trekke deg hvis forhandlingene drar ut eller selger er urimelig. Det kommer alltid flere boliger på markedet.

Dette bør boligselgere gjøre når de bare har én budgiver

Det kan være frustrerende å bare motta ett eneste bud, særlig hvis det ligger under prisantydning. Men du bør ikke bare avvise det uten å tenke deg om. Du må vurdere situasjonen nøye først. Vi anbefaler derfor at du snakker med eiendomsmegleren din og stiller følgende spørsmål:

  • Hvor mange var på visning? 
  • Har det vært mye interesse?
  • Er det flere som har bedt om prospekt

Svarene på disse spørsmålene gir deg verdifull innsikt i interessen. Du bør også tenke over følgende hvis du har én budgiver:

  • Hvor lenge har boligen ligget ute for salg?
  • Hva har lignende boliger i området blitt solgt for nylig?
  • Kan det være smart å holde flere visninger?
  • Har du tid og økonomi til å vente på flere budgivere?
  • Hvilke tilbakemeldinger har du fått på prisantydningen?
  • Hva er tilstanden på boligmarkedet akkurat nå?
  • Hva er konsekvensene av å ikke få solgt nå?

Motbud er ofte en bedre strategi enn et blankt avslag. Da signaliserer du at du er villig til å forhandle. Samtidig viser du tydelig hva du anser for å være et realistisk prisnivå. Et motbud bør alltid begrunnes med konkrete argumenter, for eksempel standard, beliggenhet eller nylige oppgraderinger.

Vi hjelper deg med å finne rett eiendomsmegler

Få tilbud fra 5 ulike eiendomsmeglere. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Konklusjon: Hva er best hvis man er alene i en budrunde – vente eller bare slå til?

Du som boligkjøper kan selvsagt bli fristet til å øke budet i håp om at boligselger blir mer medgjørlig. Og som boligselger, er det forståelig at du bare vil si ja fordi du er redd ingen andre interessenter vil dukke opp. Hva er så løsningen? 

Jo, først må begge parter vurdere boligmarkedet nøye. Deretter kan det være smart å inngå forhandlinger ved hjelp av eiendomsmegleren. Meglere er pliktige til å ta vare på interessene til både kjøper og selger i henhold til eiendomsmeglerforskriften. De skal også tilrettelegge for en åpen og ærlig bolighandel.

En erfaren megler kan derfor guide dere gjennom prosessen. Men til syvende og sist må både kjøper og selger ta velinformerte og gjennomtenkte valg, basert på egen situasjon og behov. Og noen ganger er det beste valget å møtes på halvveien – før muligheten glipper for dere begge. Lykke til!